H εκφραστική γάτα που εμφανίζεται στην ταινία Grand Budapest Hotel.

Στέκεται μπροστά στο παράθυρο με το βλέμμα καρφωμένο σ’ ένα σημείο, καθισμένος σα σουρικάτα στα πίσω του πόδια, και κάνει έναν απίθανο ήχο που στα αγγλικά περιγράφεται ως «φλυαρία» (chatter).  O Νησίδας συνομιλεί με μια μύγα πάνω στο τζάμι κι εγώ ξέρω πως μαγνητίζει αποτελεσματικά τη μύγα (τη ζαλίζει με την ατελείωτη φλυαρία) κι αυτή ολοένα και πετάει πιο χαμηλά οδηγούμενη σε βέβαιο, και όχι ακαριαίο, θάνατο.

Έχοντας μεταφέρει το θήραμα σε ασφαλές μέρος, ανεβαίνει στον καναπέ και με πλησιάζει γουργουρίζοντας. Είναι χαρούμενος, σκέφτομαι, και νιώθει ασφάλεια στο σπιτικό του. Όμως ο γάτος, που εκφράζει όντως τα συναισθήματά του με το γουργουρητό, μπορεί να μην είναι χαρούμενος, αλλά να εκφράζει φόβο, ανασφάλεια, ή και στρες. Πολλές γάτες, για παράδειγμα, γουργουρίζουν όταν είναι στο εξεταστήριο του κτηνιάτρου.

Οι γάτες έχουν αναπτύξει το νιαούρισμα, το απλό κλασικό νιάου, αποκλειστικά για να συνομιλούν με τους ανθρώπους.

Η συγχωρεμένη η Τρούφα, μια λοξή μαυρόγατα με την οποία συζήσαμε 12 χρόνια, νιαούριζε ακατάσχετα. Νιαούριζε ερχόμενη από το σαλόνι στο υπνοδωμάτιο, νιαούριζε ανεβαίνοντας στο κρεβάτι, νιαούριζε όσο έφτιαχνα καφέ για να ζητιανέψει γάλα, νιαούριζε στο χείλος της μπανιέρας ενόσω έκανα την πρωινή μου τουαλέτα.

Οι γάτες –και αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό– έχουν αναπτύξει το νιαούρισμα, το απλό κλασικό νιάου, αποκλειστικά για να συνομιλούν με τους ανθρώπους. Έχετε δει, ας πούμε, ποτέ δυο γάτες αραχτές να νιαουρίζουν η μια στην άλλη, να τα λένε σαν κουτσομπόλες της γειτονιάς;

Η φλύαρη Τρούφα ήταν, είπαμε, λοξή. Τσακωνόταν πολύ άσχημα με την ουρά της, με μνημειώδη «χου και φτου» (hissing & spitting), γυρίζοντας σαν σβούρα γύρω από τον εαυτό της και επιτιθέμενη με νυχιές στην κατακαημένη ουρά. Ο ήχος αυτός εκφράζει πάντα μεγάλη ενόχληση και επιθετικό θυμό.

Παρά το γεγονός ότι στειρώθηκε στους εννέα μήνες, η Τρούφα, λόγω μια μικρής επιπλοκής που ξεπεράστηκε εύκολα, συνέχισε να έχει οίστρο για περίπου έναν χρόνο μετά. Στο διάστημα αυτό, η τεστοστερόνη για την ευαίσθητη μύτη της ήταν τεστοστερόνη, άσχετα με το ον που την παρήγε! Τριβόταν στα πόδια του άντρα του σπιτιού, με το ερωτικό κάλεσμα στη διαπασών (όπως ακούς μέσα στη νύχτα τους κεραμιδόγατους την εποχή του ζευγαρώματος) κι άλλες ανάρμοστες συμπεριφορές.

Το τρίλισμα (trill) είναι ο ήχος με τον οποίο οι μαμάδες-γάτες επικοινωνούν με τα μωρά τους και οι ενήλικες γάτοι με τους ανθρώπους τους.

Ένα Σάββατο πρωί, ξύπνησα από απελπισμένες κραυγές. Κατά το μεσημέρι, απεγκλωβίσαμε από τη μηχανή ενός Skoda ένα γατί, το διαφημίσαμε αναποτελεσματικά και καταλήξαμε να το υιοθετήσουμε. Η Σουρίτα είναι από τα πιο αθόρυβα γατιά στον κόσμο, εκτός από τη φορά που έπεσε από το μπαλκόνι του τρίτου και σκάλωσε στο γιασεμί του γείτονα – την κραυγή απόγνωσης (distress call) τη χειρίζεται εξαιρετικά.

Η φωνή απόγνωσης δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο. Εξαιτίας της μπορείς εύκολα να βρεθείς υιοθετημένος από ένα γατί. Η κραυγή πόνου (screech) είναι επίσης δυνατή –κραυγή γαρ– και εξ ίσου χαρακτηριστική. Θα την ακούσεις αν κατά λάθος πατήσεις το πόδι ή την ουρά μιας γάτας, πράγμα εύκολο αφού επιμένουν να κυκλοφορούν ανάμεσα στα πόδια μας τις πιο ακατάλληλες ώρες.

Υιοθετημένοι από τον Νησίδα –η φωνή απόγνωσης που λέγαμε– ζούμε με το γατί που μας υποδέχεται με τρίλισμα (trill), έναν ήχο που παράγει με κλειστό το στόμα, κάτι μεταξύ νιάου και γουργουρητού, απίθανα γελοίο. Είναι ο ήχος με τον οποίο οι μαμάδες-γάτες επικοινωνούν με τα μωρά τους και οι ενήλικες γάτοι με τους ανθρώπους τους –και με άλλες γάτες– που βλέπουν φιλικά.

Μπορείτε να ακούσετε τους παραπάνω ήχους… παρακάτω:

1. Φλυαρία (chatter)
2. Γουργούρισμα (purr)
3. Νιαούρισμα (miaow)
4. Χου και φτου (hiss & spit)
5. Ερωτικό κάλεσμα (mating call)
6. Κραυγή απόγνωσης (distress call)
7. Τρίλισμα (trill)
8. Κραυγή πόνου (screech)

 

Διαβάστε ακόμα: «Η γλώσσα του σώματος» της γάτας σας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top