Η νυχτερινή Σανγκάη είναι σαγηνευτική.

Πώς ζουν οι Κινέζοι σήμερα; Ένα ταξίδι με εικόνες από τον απαράμιλλο φουτουριστικό πύργο του Μαργαριταριού της Σαγκάης ύψους 468 μέτρων, τους πολυσύχναστους μοδάτους δρόμους, τις γειτονιές των καναλιών αλλά και τα ψυχαγωγικά σόου έρχεται να παρουσιάσει στιγμές από τη ζωή ενός λαού ταυτισμένου με το εμπόριο, το φθηνό προϊόν αλλά και με τις ιδιαίτερες γαστρονομικές επιλογές.

Ασιατικά κλασικά πρόσωπα σε καλωσορίζουν με ένα χαλαρό «νι χάο», δηλαδή, «γεια σου» και σε περιεργάζονται, ενώ το ίδιο κάνεις κι εσύ, παρατηρώντας την διαφορετική κουλτούρα τους. Η φιλοδοξία για το κέρδος δεν τους απορυθμίζει από την ανθρώπινη πλευρά της ζωής.

Μερικές φορές, τραγουδούν ανέμελα, χορεύουν σε κεντρικούς δρόμους το βράδυ, διοχετεύουν την ενέργειά τους σε αυτό που έχουν για καθημερινότητα και προσπαθούν να την κάνουν όσο πιο όμορφη γίνεται. Αρκεί να μην πρέπει να παλέψεις για… μια θέση τουαλέτας. Εκεί γίνονται «αγρίμια», δεν υπάρχει ούτε ουρά ούτε αργή κίνηση.

Πώς θα σας φαινόταν να μπαίνατε στο ασανσέρ ξενοδοχείου μαζί με ένα ρομπότ;

Ο λαός-ανερχόμενη δύναμη της Ασίας που ανακάλυψε το τσάι, το χαρταετό, το μπαρούτι αλλά και την ομπρέλα, μπορεί να έχει στην πλάτη του τη φιλοσοφία του Κομφούκιου, όμως διαθέτει παράλληλα και την πιο σύγχρονη τεχνολογία, εκφάνσεις της οποίας βλέπουμε παντού στην καθημερινότητα και χωρίς να το περιμένουμε. Πώς θα σας φαινόταν, για παράδειγμα, να μπαίνατε στο ασανσέρ ξενοδοχείου μαζί με ένα ρομπότ; Και πώς θα νιώθατε, εάν, για να πληρώσετε ένα μπουκάλι νερό από μηχάνημα, επιλέγοντας το αντίστοιχο νούμερο, έπρεπε να σκανάρετε μέσω εφαρμογής του κινητού σας το δικό του QR;

Αριστερά: σκηνή μέσα στο τρένο. Δεξιά: το απαραίτητο ρομπότ για να προμηθευτείς το τσάι σου.

Στους Κινέζους, ισχύει ότι δεν αρέσουν τα κέρματα. Οπότε, «σκανάρω», στην Κίνα, θα πει «ζω». Όλα είναι θέμα σκαναρίσματος, από τη Σαγκάη ως το Πεκίνο, αλλά και στις μικρότερες πόλεις, οι οποίες είναι, κάθε φορά, και μία άλλη Ελλάδα, εάν τις κρίνουμε με πληθυσμιακούς όρους. Χωρίς να φανεί υπερβολή, ακόμη και για χαρτί τουαλέτας, σε κάποια εμπορικά κέντρα με τις αυθεντικές «μαϊμούδες», πρέπει να σκανάρεις με το κινητό σου το QR που απεικονίζεται επάνω στη συσκευή χαρτιού για να τρέξει το… πολυπόθητο χαρτάκι. Ενώ, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι θα νομίζαμε ότι το χαρτί τελείωσε, έρχονται οι Κινέζοι και απλούστατα σκανάρουν. Όλα πληρώνονται σε αυτήν την καθόλου φτηνή χώρα που ακολουθεί τη μόδα, ενώ και εδώ οι άντρες δυσκολεύονται κάπως με τις επιθυμίες των γυναικών να μπαίνουν από κατάστημα σε κατάστημα.

Στις καθημερινές τους σχέσεις με την πολιτεία, οι Κινέζοι υπακούουν σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι κάμερες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Τα μηχανάκια είναι πολλά και συνήθως, όταν κάνει κρύο, οι οδηγοί τους φορούν ειδικά «παπλωματάκια» που καλύπτουν τα πόδια.

Απόλυτη σχέση με τα μηχανάκια τους.

Τα πούλμαν σταματούν για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε συγκεκριμένα σημεία, ο έλεγχος των οποίων τηρείται αυστηρά μέσω των μικρών καμερών που είναι κολλημένες σε ειδικά σημεία. Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι κάθε αυτοκίνητο διερχόμενο κεντρικών δρόμων φωτογραφίζεται ώστε τα δεδομένα του να καταχωρούνται σε ειδικό αρχείο, πάντα για λόγους ασφαλείας. Από την άλλη, στα ξενοδοχεία, σε κάθε άφιξη, στη ρεσεψιόν ζητούνται όλα τα διαβατήρια κάθε γκρουπ, τα οποία επιστρέφονται μία ώρα αργότερα.

Προσοχή, οι Κινέζοι γίνονται μανιακοί με τους αναπτήρες και τις μπαταρίες, είναι τα φετίχ τους.

Ανάλογα μέτρα ασφαλείας τηρούνται τόσο στους σταθμούς των τρένων όσο και στα βαγόνια των συρμών. Για το τρένο «βολίδα» που πιάνει τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, για παράδειγμα, η επιβίβαση αρχίζει 15 λεπτά νωρίτερα της ώρας αναχώρησης, τρία λεπτά πριν από την αναγραφόμενη αναχώρηση σταματά η επιβίβαση και έτσι οι συρμοί αναχωρούν στην ώρα τους. Προσοχή, οι Κινέζοι γίνονται μανιακοί με τους αναπτήρες και τις μπαταρίες, είναι τα φετίχ τους. Αν μεταφέρετε power bank, μην κάνετε το λάθος και τη βάλετε στη βαλίτσα, αλλά να το έχετε εύκαιρο, σε χειραποσκευή.

Και θα σκεφτόταν κανείς ότι ένας βαθιά ελεγχόμενος λαός θα ήταν προσεκτικός στη διατροφή του, βάσει πειθαρχίας. Κάθε άλλο! Εκτός από λαχανικά και σούπες, οι Κινέζοι τρώνε και πολλά τηγανητά, καπνιστά χοιρινά πολύ καυτερά, καθώς και ρύζι και φρούτα-τα ροδάκινα προτιμώνται από τους ηλικιωμένους λόγω… οδοντοστοιχίας-, με αποτέλεσμα να πάσχουν ενίοτε από διαβήτη.

Μεταξύ άλλων εδεσμάτων, οι σκορπιοί που γίνονται σουβλάκι σε μουσουλμανικές αγορές.

Και, μεταξύ άλλων εδεσμάτων, οι σκορπιοί που γίνονται σουβλάκι σε μουσουλμανικές αγορές με τα κινέζικα φαναράκια αιχμαλωτίζουν τα περίεργα βλέμματα των τουριστών που στριμώχνονται για να δουν πώς και τί τελικά συμβαίνει με αυτούς τους σκορπιούς της ασιατικής κουλτούρας. Όσον αφορά στην πειθαρχία, σε μερικά μέρη, ο υπάλληλος φοράει μάσκα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης… μικροβίων.

Φετίχ είναι οι καραμέλες, σε άπειρα χρώματα και γεύσεις.

Πώς την περνούν, όμως, τα πιτσιρίκια; Σίγουρα οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν είναι αυτοί που μαγειρεύουν τα φαγητά της εβδομάδας για τα εγγόνια, καθώς οι μεγαλύτερες γενιές διδάσκουν τα παιδιά τους ότι είναι σειρά τους να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά. Έτσι, ο κλήρος πέφτει στα νέα ζευγάρια που δεν λένε «όχι» στα καταναλωτικά πρότυπα και στο εύκολο παιχνίδι.

Τα ευκίνητα ρίκσο είναι ό,τι πρέπει να τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Φετίχ, όπως διαπιστώθηκε, είναι οι καραμέλες, σε άπειρα χρώματα και γεύσεις, ενώ έχει βγει και παιχνίδι, με την καραμέλα-μπίλια να πέφτει από την πάνω σειρά για να καταλήξει στην κάτω και να φτάσει την παλάμη του πιτσιρικά χωρίς να σκάσει στο πάτωμα. Αν και περίμενα, λοιπόν, να βρω παραμύθια με δράκους και κόκκινες φωτιές, βρήκα πολλές αποχρώσεις στο ναό της καραμέλας.

Η διασκέδαση εδώ αρχίζει και τελειώνει νωρίς, σύμφωνα με αυτήν που έχεις συνηθίσει στην Αθήνα.

Όσο για το βράδυ, τι γίνεται; Σίγουρα, η διασκέδαση εδώ αρχίζει και τελειώνει νωρίς, σύμφωνα με αυτήν που έχεις συνηθίσει στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ακροβατικά σόου που αξίζεις να επισκεφτείς για να δεις από κοντά το κινέζικο σκέρτσο και την αντίστοιχη μαεστρία. Οι νέοι χορευτές αγωνίζονται και εργάζονται πολλές ώρες προκειμένου να πετύχουν τα όνειρά τους.

Αν είσαι στο Πεκίνο και το ξενοδοχείο δεν απέχει πολύ από την πλατεία Τιεν αν μεν όπου ο Μάο Τσε Τουνγκ επίσημα ανακήρυξε την Δημοκρατία του Λαού την 1η Οκτωβρίου 1949, μη χάσεις την ευκαιρία να την περπατήσεις φωτισμένη, το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας σε υποχρεώνουν να έχεις μαζί σου διαβατήριο, όμως το Πεκίνο είναι μια ασφαλής πόλη για να κινείσαι. Από μακριά, βλέπεις ένα αχανές κόκκινο τείχος που κρύβει την Απαγορευμένη Πόλη, μια έκταση όσο τρεις φορές το Λούβρο, εκεί που έζησαν οι Μινγκ και οι Τσινγκ. Κτίστηκε μέσα σε 14 χρόνια, από το 1406 έως το 1420.

Στην Απαγορευμένη Πόλη, μερικοί Κινέζοι ντύνονται παραδοσιακά με σκοπό να τους φωτογραφήσεις.

Στην Απαγορευμένη Πόλη, μερικοί Κινέζοι ντύνονται παραδοσιακά, με τα δικά τους κιμονό, ώστε να προσελκύουν το βλέμμα σου και να θέλεις να βγάλεις φωτογραφίες τις εντυπωσιακές ενδυμασίες τους. Όλοι κάτι κερδίζουν. Εσύ τις λήψεις, αυτοί και αυτές τη δόξα!

Από την κορυφή του Τζινμάο όλα φαίνονται μικροσκοπικά.

Η Κίνα και ειδικότερα η Σαγκάη παρομοιάζεται με τη Νέα Υόρκη της Ανατολής, για αυτό και δεν γίνεται να την αποχαιρετήσεις χωρίς να δεις έναν τουλάχιστον ουρανοξύστη. Σας προτείνω να πάτε στον Τζινμάο, να πάρετε το ασανσέρ και σε λιγότερο από ένα λεπτό, σε 45 δευτερόλεπτα να πετάξετε στον 88ο όροφο και να δείτε πιάτο τη σύγχρονη Κίνα. Είναι μοναδική. Από εκεί, θα κοιτάξεις και με μια βουτιά κάτω και θα δεις τον 56ο όροφο του Χαγιάτ της Σαγκάης. Άλλη ζωή, μεγαλεία που άλλο να τα βλέπεις και άλλο να τα διαβάζεις. Απέναντι από τον Τζινμάο στέκει σαν πελώρια κόμπρα και ένας άλλος ουρανοξύστης που ολοκληρώθηκε μόλις το 2016, πρόσφατα θα σκεφτείς. Εδώ στη Σαγκάη, το σημερινό είναι παλιό και το αύριο είναι ήδη εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Νότια Κρήτη που λατρεύω.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top