Photo credit: puigpadilla/flickr

«Στον πρωταθλητισμό, αλλά και στη ζωή, για να πετύχεις κάτι πρέπει να προσπαθήσεις, να στερηθείς, να μοχθήσεις, να κουραστείς, να χαρείς, να στεναχωρηθείς, να ξεπεράσεις τα όριά σου». Photo credit: puigpadilla/flickr

Με τι ασχολείσαι;
Με το άθλημα της υδατοσφαίρισης από επτά ετών.

Τι ώρα ξυπνάς το πρωί;
Τις μέρες που έχω προπόνηση, συνήθως στις 9 παρά. Αλλιώς, όπως είναι φυσικό, ξυπνάω αργότερα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Πάω στο μπάνιο να πλύνω τα δόντια μου και το πρόσωπό μου.

Τι τρως για πρωινό;
Και όμως, δεν τρώω τίποτα! Φαντάζομαι ότι είμαι από τους ελάχιστους αθλητές που δεν τρώνε πρωινό. Πλέον για μένα είναι συνήθεια –θα τολμούσα να πω μια κακή συνήθεια.

Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς;
Είμαστε από τα λίγα αθλήματα που κάνει δύο προπονήσεις τη μέρα, όλο το χρόνο! Συνήθως το πρωί κάνουμε μια ώρα γυμναστική εκτός νερού (γυμναστήριο, βάρη κ.τ.λ.) και αμέσως μετά μιάμιση με δύο ώρες στο νερό. Το απόγευμα πάλι κάνουμε μιάμιση με δύο ώρες στο νερό. Ο μέσος αριθμός προπονήσεων την εβδομάδα είναι περίπου 8 με 10 εντός νερού και 3-4 εκτός (γυμναστήριο).

Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;
Για να έχεις τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση, αυτό που χρειάζεται είναι συγκέντρωση και να είσαι αποφασισμένος σε κάθε προπόνηση, ανεξάρτητα από τη σωματική και ψυχολογική κούραση, να δίνεις το 100%.

«Για να πετύχεις κάτι πρέπει να προσπαθήσεις, να στερηθείς, να μοχθήσεις, να κουραστείς, να χαρείς, να στεναχωρηθείς, να ξεπεράσεις τα όριά σου».

Όταν προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο στόχο πώς μένεις προσηλωμένος;
Η προσήλωση έρχεται μέσα από την καθημερινή προσπάθεια στην προπόνηση. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης βάζεις στόχους βάσει αυτών που σου ζητάει ο προπονητής, με σκοπό να πετύχεις το μεγαλύτερο στόχο, που μπορεί να είναι είτε ένα παιχνίδι είτε μια μεγάλη διοργάνωση (Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ολυμπιακοί αγώνες).

Διαβάστε ακόμα: Πώς κρατιέται σε φόρμα ο δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας Σπύρος Γιαννιώτης.

“Είμαστε από τα λίγα αθλήματα που κάνει δύο προπονήσεις τη μέρα, όλο το χρόνο! Ο μέσος αριθμός προπονήσεων την εβδομάδα είναι περίπου 8 με 10 εντός νερού και 3-4 στο γυμναστήριο…” Φωτογραφία: In Time Sports

Υπάρχει κάποιο αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι στο γυμναστήριο;
Το λάστιχο. Γνωστό αξεσουάρ, ιδιαίτερα σε εμάς τους υδατοσφαιριστές, μιας και μας βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών στους ώμους, αλλά και στη αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς.

Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Οι ώρες που αθλούμαι είναι πολλές και, ειλικρινά, δεν χρειάζεται να κάνω κάτι επιπλέον για να διατηρήσω το βάρος μου. Σίγουρα σε αυτό βοηθάει και ο σωματότυπός μου. Πάντως, την περίοδο που κάνω διακοπές προσέχω ελαφρώς και, πολύ απλά, μειώνω την ποσότητα του φαγητού που συνηθίζω να τρώω κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή της αγωνιστικής περιόδου.

Πες μας μια διατροφική «γουρουνιά» που επιτρέπεις στον εαυτό σου.
Τα επιτρέπω όλα! Επαναλαμβάνω, όμως, ότι με βοηθάει σε αυτό η συχνότητα της άσκησης και ο σωματότυπός μου.

Φωτογραφία: In Time Sports

“Tι τρώω για πρωινό; Τίποτα! Φαντάζομαι ότι είμαι από τους ελάχιστους αθλητές που δεν τρώνε πρωινό. Πλέον για μένα είναι συνήθεια. Κακή συνήθεια.” Φωτογραφία: In Time Sports

Ποια άσκηση μισείς;
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη άσκηση που μισώ.

Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίζεις;
Το ότι στον πρωταθλητισμό, αλλά και στη ζωή, για να πετύχεις κάτι πρέπει να προσπαθήσεις, να στερηθείς, να μοχθήσεις, να κουραστείς, να χαρείς, να στεναχωρηθείς, να ξεπεράσεις τα όριά σου –όλα αυτά σε εμπνέουν και σε κάνουν πιο δυνατό εντός και εκτός νερού. Είναι στοιχεία της καθημερινότητάς μας, τα οποία πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας, για να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα τις δυσκολίες που μας παρουσιάζονται, αλλά και για να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε.

-Υπάρχει κάποιο αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι στο γυμναστήριο; -Το λάστιχο. Βοηθάει εμάς τους υδατοσφαιριστές στην πρόληψη τραυματισμών στους ώμους, αλλά και στη αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς.

Πώς δυναμώνεις τους μυς σου; Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;
Νομίζω ότι ο συνδυασμός όλων αυτών είναι το καλύτερο.

Squat ή pushups; Τι θα ήθελες να είναι ευκολότερο;
Εξαρτάται από το πώς κάνεις και πότε κάνεις το καθένα!

Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;
Το ζέσταμα λίγο περισσότερο, γιατί από εκεί αντιλαμβάνεσαι στο περίπου τι είδους προπόνηση θα ακολουθήσει. Οπότε λες «άντε να τελειώνουμε με το ζέσταμα, να μπούμε στο κυρίως πιάτο, να περάσει κι αυτό».

Διαβάστε ακόμα: Σταύρος Στεφανής: «Το τρέξιμο είναι δωρεάν ψυχοθεραπεία!»

maxresdefault-890

“Το ζέσταμα το βαριέμαι λίγο περισσότερο από την αποθεραπεία. Σκέφτεσαι «άντε να τελειώνουμε με το ζέσταμα, να μπούμε στο κυρίως πιάτο, να περάσει κι αυτό!»”

Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου; Ποιες είναι οι «μυστικές» σου διατάσεις;
Με τις γνωστές σε όλους μας διατάσεις. Δεν έχω «μυστικές» διατάσεις.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σπορ και πώς το έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;
Μου αρέσουν, ειλικρινά, όλα τα σπορ και κυρίως το μπάσκετ. Δυστυχώς, όμως, δεν έχω χρόνο να τα εντάξω στο πρόγραμμά μου.

Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, αλλά τον «πνίγει» η αμείλικτη καθημερινότητα;
Αν υπάρχει θέληση να γυμναστεί κάποιος δεν μπορεί κανένας και τίποτα να τον σταματήσει! Πρέπει, απλώς, να βρει μια σωστή ισορροπία στο πρόγραμμά του και να εντάξει σε αυτό την άσκηση.

Ποια τρία πράγματα, εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου;
Τα άτομα που συναναστρέφομαι, οι εμπειρίες της ζωής μου (ταξίδια, συζητήσεις, διακρίσεις, χαρές, λύπες) και οι αρχές που έχω κληρονομήσει από την οικογένειά μου συν αυτές που πρόσθεσα από τα δικά μου μέχρι τώρα βιώματα.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς κρατιέται σε φόρμα ο δυο φορές Ολυμπιονίκης της Κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top