Aυτή πρέπει να είναι η αμφίεσή μας όταν βγαίνουμε έξω; (Photo by Sean Gallup/Getty Images/Ιdeal image)

    Τι πρέπει να φοράμε; Υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό μέσω των ρούχων μας; Το αμερικανικό περιοδικό GQ απευθύνθηκε σε ειδικούς για να μας λύσουν όλες αυτές τις απορίες. Οι απαντήσεις τους είναι άκρως χρηστικές για την έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητά μας.

    – Υπάρχει περίπτωση να μεταφέρεται ο ιός μέσω των ρούχων μας; 

    Η άμεση απάντηση είναι: πιθανότατα όχι. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και ειδικός σε μεταδοτικές ασθένειες στο Baylor College of Medicine, Jill Weatherhead, σημειώνει: «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε άμεσα τον ιό στα ρούχα». Όντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να μας λέει πόσο μπορεί να επιζήσει ο κορονοϊός στα ρούχα μας. Τα τεστ δείχνουν πως ο ιός μπορεί να επιβιώσει 24 ώρες σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως το χαρτί ή το χαρτόνι και τουλάχιστον τρεις ημέρες στο σίδερο ή το πλαστικό. Τα ρούχα έχουν πορώδη επιφάνεια.

    «Τα διάκενα στις ίνες θα το καθιστούσαν ακόμη χειρότερο από ότι το χαρτόνι», λέει ο δρ. Philip Tierno, μικροβιολόγος στο NYU Langone Health. Η δρ. Weatherhead διευκρινίζει ότι ενώ ένα τέτοιο σενάριο είναι εφικτό, είναι πολύ απίθανο να μολύνονται τα ρούχα. Σημειώνει: «Είναι πιθανό αν τα ρούχα μας έχουν μολυνθεί και τα αγγίξουμε με το χέρι μας και στη συνέχεια αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας, να επιτρέψουμε στον ιό να εισχωρήσει στον οργανισμό μας. Ωστόσο, είναι απίθανο να αποτελεί κοινό τρόπο μετάδοσης, εκτός αν κάποιος εργάζεται σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου όπως είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας».

    Καλό είναι να μην αγγίζουμε με τα ρούχα μας διάφορες επιφάνειες.

    – Υπάρχει περίπτωση να επιβιώνει ο ιός σε διαφορετικά υλικά από αυτά που γνωρίζουμε; 

    Ο δρ. Tierno λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να πούμε με βεβαιότητα αν ο ιός θα μπορέσει να ζήσει περισσότερο σε ένα νάιλον σακάκι Prada ή στο βαμβακερό καπέλο μας. Ωστόσο, διευκρινίσει πως θα μπορούσαμε να δούμε τον ιό σε κάτι απορροφητικό όπως το βαμβάκι όπως και σε βισκόζη. Επιμένει πάντως ότι τα βαμβακερά ρούχα δεν είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διάδοσης του ιού.

    – Θα πρέπει να πλένουμε αμέσως τα ρούχα που φοράμε στο δρόμο όταν επιστρέψουμε σπίτι; 

    Το σύνολο των ειδικών λένε πως κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Ο δρ. Anthony Fehr, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Μοριακών Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κάνσας, αναφέρει: «Αυτό φαίνεται να είναι περιττό». Σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε πολλές επιφάνειες με τα ρούχα μας και σίγουρα να μην τριβόμαστε πάνω σ’ αυτές. Εξαίρεση κι εδώ αποτελούν όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας για προφανείς λόγους.

    Τα βαμβακερά ρούχα δεν είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διάδοσης του ιού.

    – Είναι καλύτερο να ακουμπάμε επιφάνειες με το μανίκι μας αντί με τα χέρια μας; 

    Ο δρ. Trieno λέει πως δεν είναι πολύ έξυπνη λύση αυτή. Συν ότι στο τέλος θα μας μείνουν ξεχειλωμένα ρούχα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αγγίζουμε με τα χέρια τις επιφάνειες και αμέσως να πλένουμε καλά τα χέρια μας. Συν ότι υπάρχει η λύση των γαντιών και στη συνέχεια -πάλι- ένα καλό πλύσιμο των χεριών μας.

    Η δρ. Weatherhead συμπληρώνει πως όταν είμαστε δημόσιο χώρο και αγγίζουμε πράγματα με το μανίκι μας, αυτό δεν πρέπει να το φέρουμε στα μάτια μας ή να το βάλουμε στο πρόσωπό μας και φυσικά να μην αγγίζουμε στη συνέχεια άλλες επιφάνειες μ’ αυτό. Για να υπενθυμίσει: «Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό είναι να παραμείνουμε στο σπίτι μας, να διατηρούμε την απόσταση στο δρόμο όταν είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε έξω και να πλένουμε τα χέρια μας όσο πιο συχνά γίνεται».

     

    Διαβάστε ακόμα: Η μάσκα, το νέο αξεσουάρ.

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top