Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται ραγδαία, αλλά οι επιστήμονες σημειώνουν πως δεν πρόκειται να συμβαίνει αυτό επ’ άπειρον (Φωτογραφία: salon.com).

    Ακούγεται πολύ τελευταία ότι η COVID-19 θα μπορούσε να γίνει ενδημική νόσος. Ότι πάμε ολοταχώς προς τα εκεί, ή τέλος πάντων θα φτάσουμε αργά ή γρήγορα σε αυτήν την κατάσταση. Αισιόδοξο σενάριο που θα μας ανακούφιζε και θα συνέτεινε στο να αφήσουμε πίσω μας την υγειονομική κρίση. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

    Ο φρενήρης ρυθμός μετάδοσης της Όμικρον και η μειωμένη  επικινδυνότητα της (τελευταίας;) μετάλλαξης αυτής ίσως να δείχνουν επιτέλους την πόρτα της εξόδου. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, τη δημιουργία φυσικής ανοσίας διά της μόλυνσης και την ανάπτυξη των αντιικών χαπιών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εκτιμά πως κατευθυνόμαστε προς το να γίνει ο κορωνοϊός ενδημικός. Για το ενδεχόμενο, είχε μιλήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη από το 2020.

    O όρος ενδημία περιγράφει μια λοιμώδη νόσο που εμφανίζεται μόνιμα ή συχνά σ’ έναν ορισμένο τόπο και προσβάλλει ένα δεδομένο πληθυσμό.

    Τι είναι, όμως, μια ενδημία; Κατ’ αρχάς, ο όρος περιγράφει μια λοιμώδη νόσο που εμφανίζεται μόνιμα ή συχνά σ’ έναν ορισμένο τόπο και προσβάλλει ένα δεδομένο πληθυσμό, όπως ο δάγκειος πυρετός που εξαπλώνεται σε ορισμένες περιοχές (Καραϊβική) μέσω των κουνουπιών ή η ηπατίτιδα Α στην Ταϊλάνδη ή ο κίτρινος πυρετός στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Γι’ αυτό και πρέπει να εμβολιαστούμε προτού επισκεφτούμε τις χώρες αυτές.

    Ωστόσο, η ενδημικότητα μπορεί να συνοδεύεται από επιδημικές εκρήξεις που στην περίπτωση των ιώσεων που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα έχουν συνήθως εποχικό χαρακτήρα, καθώς οι πιο ψυχρές θερμοκρασίες ευνοούν την κυκλοφορία του ιού. Έτσι, μια ενδημική νόσος μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση επιδημίας σε μια ορισμένη περίοδο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, το συνάχι ή τη γαστρεντερίτιδα. Όμως, τόσο ο αριθμός των περιστατικών όσο και η εξέλιξή της είναι λίγο-πολύ προβλέψιμα. Χώρια ότι δεν επηρεάζεται βαθιά ο τρόπος ζωής μας ούτε κλατάρει το σύστημα υγείας.

    Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί με τον νέο κορωνοϊό που μας ταλαιπωρεί. Στην Ισπανία, οι υγειονομικές αρχές ετοιμάζουν ήδη ένα σχέδιο αντιμετώπισης της Covid παρόμοιο με εκείνο για τις άλλες χειμερινές αναπνευστικές ιώσεις. Να σημειωθεί ότι το επίθετο «ενδημικός» χαρακτηρίζει τον τρόπο που κυκλοφορεί μια νόσος κι όχι τη σοβαρότητά της. Έτσι ασθένειες δυνάμει θανατηφόρες (AIDS, φυματίωση, ελονοσία) θεωρούνται επίσης ενδημικές σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

    Σύμφωνα με το καλό σενάριο σε περίπτωση που η Covid μετεξελιχθεί σε ενδημική νόσο, θα εμφανίσει μάλλον και μείωση της επικινδυνότητάς της. Κι αυτό γιατί η συνεχής κυκλοφορία του ιού διεγείρει όλο και περισσότερο το ανοσοποιητικό, ενισχύοντάς το κάθε φορά που τον συναντάει. Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου συν τω χρόνω αποδυναμώνονται και ο κόσμος είναι όλο και καλύτερα προστατευμένος.

    Μια αναμνηστική δόση του εμβολίου θα αρκεί για τα πιο ευπαθή άτομα, εκεί γύρω στο φθινόπωρο όπου η ταχύτητα μετάδοσης του ιού επιταχύνεται.

    Έτσι, μια αναμνηστική δόση του εμβολίου θα αρκεί για τα πιο ευπαθή άτομα, εκεί γύρω στο φθινόπωρο όπου η ταχύτητα μετάδοσης του ιού επιταχύνεται. Ο ιολόγος Bruno Lima φέρνει ως παράδειγμα τον κορωνοϊό της ρωσικής γρίπης, υπεύθυνο μιας πολύ σοβαρής πανδημίας στα τέλη του 19ου αι., τα περισσότερα θύματα της οποίας ήταν επίσης ηλικιωμένοι. 120 χρόνια αργότερα, προκαλεί απλώς μια καλοήθη λοίμωξη, αλλά είναι πάντα παρών.

    Όλ’ αυτά μας κάνουν να βλέπουμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη. Πάντως, η μάσκα δεν πρόκειται να βγει τελείως από το δημόσιο χώρο, έστω για λόγους ευγένειας. Όπως κάνουν οι Ασιάτες εδώ και δεκαετίες.

     

    Διαβάστε ακόμα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός. «Nα δεις τι σου ‘χω για μετά»;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top