«Θα αγωνιστώ για πρώτη φορά στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας (21χλμ) με την ομάδα της Arla Protein!».

– Με τι ασχολείσαι;
Η κύρια ιδιότητα μου είναι προπονητής. Είμαι προπονητής μυϊκής ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης στο δικό μου γυμναστήριο, το Training Room, καθώς και προπονητής κολύμβησης στο  ΟΑΚΑ και στο Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών Ψυχικού. Παράλληλα, λόγω του μεταπτυχιακού μου, βοηθώ τους αθλητές και τους πελάτες μου και διατροφολογικά.

– Τι ώρα ξυπνάς;
Ανάλογα τη μέρα. 3 φορές την εβδομάδα στις 06.00, 3 φορές στις 07.00 και αν την Κυριακή δεν προκύπτει κάποιος αγώνας ή άλλη υποχρέωση, προσπαθώ να κοιμάμαι λίγο περισσότερο.

– Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Πλένω τα δόντια μου καθώς ελέγχω το κινητό μου γα τυχόν μηνύματα ή mail.

– Τι τρως για πρωινό;
Συνήθως γάλα ή γιαούρτι Arla protein με δημητριακά. Άλλες επιλογές μου είναι ομελέτα με λαχανικά, ή φρυγανισμένο ψωμί του τοστ με τυρί cottage, αβοκάντο και αυγά βραστά.

«Πρέπει να ξέρεις και να υπενθυμίζεις συνέχεια στον εαυτό σου τους στόχους σου ανάλογα με την περίοδο».

– Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς;
Δυστυχώς λόγω των πολλών ωρών που εργάζομαι, είτε στο Training Room, είτε στις πισίνες, δεν μπορώ να ακολουθήσω πάντα ένα συγκεκριμένο ρυθμό στις προπονήσεις μου και καταλήγω να “στριμώχνω” κάποιες ασκήσεις μεταξύ των μαθημάτων. Τον τελευταίο πάντως μήνα κυρίως κάνω τρέξιμο. Θα αγωνιστώ για πρώτη φορά στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας (21χλμ) με την ομάδα της Arla Protein!

«Συνήθως δεν θέλουμε να εκτελούμε ασκήσεις στις οποίες δεν είμαστε καλοί. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην αποφεύγουμε ό,τι δεν είμαστε καλοί».

– Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;
Κάνοντας πρωταθλητισμό στην κολύμβηση από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πλέον μου είναι εύκολο να παραμένω προσηλωμένος και να κρατάω την ένταση και τον ρυθμό μου. Πρέπει να ξέρεις και να υπενθυμίζεις συνέχεια στον εαυτό σου τους στόχους σου ανάλογα με την περίοδο, να ξέρεις τις προτεραιότητες σου και το τι χρειάζεται για να πετύχεις.

«Δεν ήθελα τις περισσότερες ασκήσεις που αφορούν τους ώμους. Συνήθως δεν θέλουμε να εκτελούμε ασκήσεις στις οποίες δεν είμαστε καλοί».

– Όταν προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο στόχο πώς μένεις προσηλωμένος;
Τα δυο τελευταία χρόνια, που έγινε η μετάβαση από αθλητής σε προπονητής, οι στόχοι και η καθημερινότητα μου έχουν αλλάξει δραματικά.

– Υπάρχει κάποιο αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι στο γυμναστήριο;
Το Garmin ρολόι μου! Με βοηθάει στο να ελέγχω κάθε παράμετρο που μπορεί να απασχολεί έναν αθλητή ή απλό ασκούμενο.

«Πολλές φορές τα Σάββατα πάντως θα επιλέξω για βράδυ να φάω κάτι πιο πρόχειρο, από έξω».

– Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Αυτή την περίοδο, οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος λοιπόν από τον χρόνο που διαθέτω για γυμναστική, επομένως και από το σωματικό μου βάρος. Προτιμώ πάντως να αυξάνω την διάρκεια και τη συχνότητα της γυμναστικής μου, παρά να μειώνω την ποσότητα του γεύματος μου ή τις επιλογές στα γεύματα μου. Αύξηση δηλαδή της δαπάνης και της καύσης θερμίδων παρά μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

– Πες μας μια διατροφική «γουρουνιά» που επιτρέπεις στον εαυτό σου.
Δεν μπορώ να πω πως περιορίζομαι διατροφικά. Δυσκολεύομαι πολύ στο να πετύχω κάτι τέτοιο, ακόμη και στις περιόδους που το χρειάζομαι. Πολλές φορές τα Σάββατα πάντως θα επιλέξω για βράδυ να φάω κάτι πιο πρόχειρο, από έξω. Ακόμη και τότε όμως, θα προσπαθήσω να ελαχιστοποιήσω τις περιττές θερμίδες.

– Ποια άσκηση μισείς;
Δεν ήθελα τις περισσότερες ασκήσεις που αφορούν τους ώμους. Συνήθως δεν θέλουμε να εκτελούμε ασκήσεις στις οποίες δεν είμαστε καλοί. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην αποφεύγουμε όσα μας δυσκολεύουν. Έτσι μόνο γινόμαστε καλύτεροι.

«Προτιμώ να αυξάνω την διάρκεια και τη συχνότητα της γυμναστικής μου, παρά να μειώνω την ποσότητα του γεύματος μου ή τις επιλογές στα γεύματα μου».

– Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίζεις;
Η αίσθηση ευφορίας, ικανοποίησης και “καθαρού μυαλού” στο τέλος της προπόνησης. Ειδικά στις δύσκολες μέρες, αυτές που είσαι οριακά από το να μην πας στο γυμναστήριο ή στη πισίνα ή στο γήπεδο.

– Πώς διατηρείς την αντοχή σου; Προτιμάς το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο;
Λόγω των αμέτρητων ωρών που έχω κολυμπήσει στη ζωή μου, πλέον προτιμώ ως αερόβια άσκηση το τρέξιμο.

– Πώς δυναμώνεις τους μυς σου; Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;
Δεν χρησιμοποιώ ποτέ όργανα. Πάντα λειτουργικές ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, καθώς και αρκετές ασκήσεις με το βάρος του σώματος.

«Μέσα από την σωματική άσκηση θα βρει διέξοδο από αυτό το συναίσθημα και αυτή την “ασφυξία” της καθημερινότητας».

– Squat ή pushups; Τι θα ήθελες να είναι ευκολότερο;
Τα squats.

 –Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;
Το ζέσταμα! Τον τελευταίο καιρό δεν έχω χρόνο και εύχομαι να μπορούσα να παραλείψω τη προθέρμανση. Δεν το συστήνω φυσικά σε καμία περίπτωση.

– Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου; Ποιες είναι οι «μυστικές» σου διατάσεις;
Δεν ήμουν ποτέ συνεπής στις διατάσεις μου, για τον λόγο αυτό έχω εντάξει στο πρόγραμμα το δικό μου αλλά και του γυμναστηρίου μία ώρα δυναμικής γιόγκα που συνδυάζει πολλά.

– Ακούς μουσική όταν γυμνάζεσαι, και ποια;
Την ώρα της γυμναστικής ακούω ή ένα είδος House ή RnB.

«Λόγω των αμέτρητων ωρών που έχω κολυμπήσει στη ζωή μου, πλέον προτιμώ ως αερόβια άσκηση το τρέξιμο».

– Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του αλλά τον «πνίγει» η αμείλικτη καθημερινότητα;
Μέσα από την σωματική άσκηση θα βρει διέξοδο από αυτό το συναίσθημα και αυτή την “ασφυξία” της καθημερινότητας. Η ψυχική και σωματική υγεία που προσφέρει η γυμναστική αξίζουν κάθε θυσία, ειδικά χρόνου.

– Ποια τρία πράγματα, εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου;
Η άσκηση και η διατροφή σίγουρα θα ήταν στη λίστα αυτή. Πέρα από αυτά όμως, η σχέση με την κοπέλα μου αλλά και η οικογένεια μου παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο. Είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζουν, όσο απαιτητικό και δύσκολο και αν είναι το πρόγραμμα μου. Η δυνατότητα επίσης να ταξιδεύω μια με δυο φορές τον χρόνο εκτός Ελλάδος και να επισκέπτομαι μέρη που δεν έχω ξαναδεί. Και τέλος, να έχω πάντα τη δυνατότητα και τη πολυτέλεια να επιλέγω τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, να μην είναι δηλαδή λύσεις ανάγκης ή να γίνονται με το “ζόρι”.

 

Διαβάστε ακόμα: Απόστολος Χρήστου, «η κολύμβηση δεν είναι εμπορική γιατί δεν έχει μπάλα».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top