stathopoulos

«Ταξίδι είναι καθετί που με “μετακινεί” από το σημείο θέασης που συνήθως βρίσκομαι, από τις αγκυλώσεις μου, από τις συνήθειές μου. Κάθε τι που με φέρνει λίγο πιο κοντά στον αυθεντικό εαυτό μου και με βοηθάει να πλησιάσω πραγματικά τον άλλον», λέει ο Δημήτρης Σταθόπουλος.

Τι σημαίνει ταξίδι για σένα και πώς κατέληξες να κάνεις αυτήν τη δουλειά;
Κάπου στις αρχές του 2000, συμμετείχα σε κάποια από τα πρώτα μου επαγγελματικά ταξίδια. Για την κάλυψη άλλων θεμάτων και όχι ταξιδιωτικών, βρέθηκα στη Γερμανία, στην Ουγγαρία και ακολούθησαν και άλλα ταξίδια στην Ευρώπη. Έψαχνα χρόνο να ξεφύγω από το πρόγραμμα των ταξιδιών εκείνων, ώστε να δω τις πόλεις, να δοκιμάσω τοπικές συνταγές, να μιλήσω με ανθρώπους. Σύντομα αναρωτήθηκα, γιατί να μην το κάνω αυτό σε επαγγελματική βάση; Και κάπως έτσι, έγινε η αρχή.
Τώρα τι σημαίνει ταξίδι; Για μένα είναι όλη η διαδικασία, από την ώρα που θα κατεβάσεις τη βαλίτσα σου από την ντουλάπα μέχρι αυτή να ξαναβρεί τη θέση της. Από την επιλογή των ρούχων που θα πάρεις μαζί σου, μέχρι το μέσο που θα χρησιμοποιήσεις. Οι άνθρωποι και οι γεύσεις. Ταξίδι είναι καθετί που με «μετακινεί» από το σημείο θέασης που συνήθως βρίσκομαι, από τις αγκυλώσεις μου, από τις συνήθειές μου. Κάθε τι που με φέρνει λίγο πιο κοντά στον αυθεντικό εαυτό μου και με βοηθάει να πλησιάσω πραγματικά τον άλλον. Στα ταξίδια, μπορούν να σε εκπλήξουν, πράγματα που δεν περιμένεις. Και αυτό το κάνει μαγικό.

Είναι τόσο ωραίο να ταξιδεύεις για τη δουλειά όσο φανταζόμαστε όλοι;
Είναι ωραίο να ταξιδεύεις, αν πρωτίστως σου αρέσει το ταξίδι. Συγχρόνως είναι και απαιτητικό και κουραστικό. Συχνά δεν είναι μια χαλαρή διαδικασία που το πρόγραμμα φτιάχνεται ανάλογα με την διάθεση της στιγμής. Υπάρχει ένα πρόγραμμα, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να συναντήσεις, άνθρωποι που έχουν τη διάθεση να σου πουν πράγματα για την περιοχή τους, οπότε απέναντι σε αυτούς όλους πρέπει να είσαι πολύ τυπικός και συνεπής. Αφιερώνουν το χρόνο τους και πρέπει και εσύ να τον τιμήσεις. Να κρατήσεις σημειώσεις, να προσπαθήσεις να πιάσεις το σφυγμό του τόπου. Δεν είναι πάντα εύκολο… αλλά είναι ωραίο.

stathopoulos_new1

Βοϊδομάτης, δίπλα στη γέφυρα της Αρίστης.

Πηγαίνουν οι παρέες πια ταξίδια στην Ελλάδα; Ή έχει γίνει «σπορ» για ζευγάρια περισσότερο;
Νομίζω ναι. Πηγαίνουν. Περάσαμε μία φάση, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000, που το ενδιαφέρον της παρέας για ταξίδια είχε ατονήσει. Ενδεχομένως έφταιξε και το γεγονός ότι όλα ήταν «στημένα» για το ζευγάρι. Τώρα υπάρχει μία μετατόπιση. Σε αυτό ενδεχομένως έχει επιδράσει σημαντικά και η κρίση, καθώς οι άνθρωποι του τουρισμού διεύρυναν τις υπηρεσίες τους και τον τρόπο προσέγγισης. Βλέπω φίλους που ταξιδεύουν…

stathopoulos2

Φαράγγι Βίκου.

Ποιους προορισμούς θα διάλεγες για μια αντροπαρέα για φέτος το χειμώνα, με την προϋπόθεση να μη χρειαστεί να πουλήσουμε το νεφρό μας για να πάμε;
Ε, όχι, το νεφρό μας να μην το πουλήσουμε! Και το σημαντικό είναι πως με το να μην έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε, δίνουμε και ένα σήμα στην αγορά, ώστε να τοποθετεί τις τιμές σε πιο λογικά επίπεδα. Εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι. Και βλέπω πλέον έναν εξορθολογισμό των τιμών, κάτι στο οποίο έχει σημαντική συμβολή και η απαίτηση του κοινού. Δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουμε ό,τι μας ζητήσουν. Τώρα, ιδανικά για μία αντροπαρέα θα πρότεινα προορισμούς με διάφορες δραστηριότητες.
Επειδή επέστρεψα πριν από λίγες ημέρες από το Ζαγόρι, θα αναφέρω πρώτα αυτό. Rafting στο Βοϊδομάτη, περπάτημα στις πλαγιές της Αστράκας και πολύ νόστιμο φαγητό. Η δεύτερη πρότασή μου είναι φυσικά τα αγαπημένα Άνω Πορόια με την Κέρκινη. Ιππασία στο βουνό, βαρκάδα στη λίμνη της Κερκίνης, μεταμεσονύκτιο χαμάμ στο Άγκιστρο και υπέροχο φαγητό στην Πέστροφα μέσα στο δάσος. Μία ακόμη πρόταση είναι να παραμείνουμε βόρεια και να πάμε στην πανέμορφη Ξάνθη, με την εκπληκτική παλιά πόλη. Μία ημέρα την αφιερώνουμε στον ποταμό Νέστο, κάνοντας rafting με αφετηρία τους Τοξότες και κατάληξη τη Γαλάνη.

Από την εμπειρία σου, ποια είναι τα «συστατικά» για ένα καλό ταξίδι;
Βασικό είναι η σύνθεση της παρέας. Πέρα από αυτό, να υπάρχει η δυνατότητα και για αυτόνομες κινήσεις. Δεν σημαίνει πως επειδή μία παρέα πάει ένα Σ/Κ στα Τρίκαλα Κορινθίας πρέπει να «χτυπήσουν» όλοι μαζί 48ωρο. Κάποιες στιγμές μπορούν τα προγράμματα να είναι ελαφρώς διαφορετικά. Επίσης, ας χαλαρώσουμε λίγο με τα social. ΟΚ, πήγες ταξίδι στα γραφικά… Καμένα Βούρλα, δεν χρειάζεται να δούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι σε live το πώς κυλάει η ημέρα σου. Τέλος, πιστεύω πως ένα καλό ταξίδι πρέπει να έχει ανατροπές. Πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και για αποφάσεις της στιγμής. Να μας είναι ευπρόσδεκτη η αλλαγή του προγράμματος. Να δεχόμαστε πιο χαλαρά τροποποιήσεις μέσα στην ημέρα. Τα καλύτερα θα μας τύχουν… Δεν είναι πάντα σίγουρο αυτό, αλλά αν δεν το δοκιμάσουμε και στις διακοπές, χαθήκαμε!

stathopoulos4

Rafting στο Νέστο στην Ξάνθη.

Κλείνοντας, ποια είναι η παγίδα που δεν πρέπει να πέσουμε όταν οργανώνουμε ένα ταξίδι; Τι να αποφύγουμε;
Δεν είναι το πιο σημαντικό, αλλά είναι το πρώτο που μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση: οι αποσκευές. Πρέπει να σκεφτούμε ότι στα ταξίδια μας δεν πρέπει να μεταφέρουμε το σπίτι ολόκληρο. Θα το ξαναβρούμε στη θέση του όταν επιστρέψουμε. Ας πάρουμε μαζί μας μόνο τα απαραίτητα. Και στα απαραίτητα δεν βάζω το πουλόβερ, που το φόρεσα μια φορά πέρυσι ολόκληρο το χειμώνα. Θα τη βρει την ευκαιρία του, ένα κρύο Σάββατο, όταν επιστρέψουμε. Τώρα, πέρα από την πλάκα, είναι σημαντικό, όσο και αν αυτό ακούγεται ίσως και συντηρητικό, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, προτού ξεκινήσουμε, να φτιάξουμε ένα γενικό πλάνο του ταξιδιού μας. Νομίζω ότι μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο maps, για να έχουμε μία αίσθηση των αποστάσεων. Να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Να δούμε ίσως μερικά ενδιαφέροντα σημεία. Αν έχουμε το γενικό πλάνο, πιστεύω ότι μετά τα υπόλοιπα «χτίζονται» πολύ όμορφα και ομαλά.

stathopoulos1

Λίμνη Κερκίνη από τα Άνω Πορόια Σερρών.

//Ο Δημήτρης Σταθόπουλος είναι συντάκτης με «πολλά χιλιόμετρα» στο κομμάτι του ταξιδιού και του τουρισμού. Έχει υπάρξει αρχισυντάκτης των Travel Times και έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σήμερα συνεργάζεται με την Εφημερίδα των Συντακτών, την Huffington Post και τον FNL guide. Για εκείνον, το ταξίδι είναι μια «μεγάλη βόλτα», γι’ αυτό μαζεύει όλες του τις εμπειρίες και στο προσωπικό του blog Voltarw.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Άμστερνταμ δεν είναι μόνο coffee shops, αλκοόλ και πάρτι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top