Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιουνίου, το νερό που υπάρχει στην ενδιάμεση απόσταση των δύο νησιών παγώνει.

    Ο Δανός θαλασσοπόρος Βίτους Μπέρινγκ που το έλεγε η καρδιά του ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που πάτησε ποτέ το πόδι του στο έδαφος τους. Ήταν 16 Αυγούστου 1728, όταν χαρτογραφήθηκαν οι Διομήδειοι Νήσοι. Εκείνη την ημέρα γιόρταζε ο Άγιος Διομήδης (σύμφωνα με το Ορθόδοξο Ρωσικό Εορτολόγιο), προς τιμή του οποίου έλαβαν την ονομασία τους.

    Βρίσκονται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, για να μην νομίζουμε πως αυτές οι δύο χώρες απέχουν πολύ. Το 1867 υπογράφηκε ένα κείμενο συμφωνίας που καθόριζε τους όρους πώλησης της Αλάσκας από τη Ρωσία στις ΗΠΑ και, αναγκαστικά, οι Διομήδειοι Νήσοι ενεπλέκησαν στη συμφωνία, καθώς όριζαν πλέον τα σύνορα μεταξύ των χωρών. Συγκεκριμένα: το σύνορο βρίσκεται στη μέση της απόστασης που χωρίζει το νησί Κρούζενστερν ή Ignaluk από το νησί Ρατμάνοβ ή Nunarbuk, και συνεχίζει βόρεια επ’ αόριστον ώσπου να χαθεί εντελώς στον Αρκτικό Ωκεανό.

    Ο Μικρός Διομήδης κατοικείται αυτή τη στιγμή από 110 μόνιμους κατοίκους.

    Τα δύο νησιά (διότι δύο είναι) φέρουν επίσης την ονομασία Μεγάλος Διομήδης και Μικρός Διομήδης. Ο Μεγάλος είναι το ανατολικότερο σύνορο της Ρωσίας και περίπου 3,8 χιλιόμετρα μακρύτερα βρίσκεται ο Μικρός «αδελφός» του, εντός των αμερικανικών συνόρων.

    Κάποιοι ακόμη πιο ευφάνταστοι έχουν ονομάσει τα νησιά «Το νησί του Αύριο» και το «Το νησί του Χθες», επειδή μεταξύ τους βρίσκεται η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας. Κάπως έτσι, μπορεί κάποιος που βρίσκεται στον Μικρό Διομήδη να δει το «αύριο» του Μεγάλου.

    Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιουνίου, το νερό που υπάρχει στην ενδιάμεση απόσταση των δύο νησιών παγώνει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας δρόμος από πάγο, τον οποίο μπορεί κάποιος να τον περπατήσει άνετα δίχως το φόβο να πέσει σε βαθιά νερά.

    O Μικρός Διομήδης (U.S. Coast Guard Photo by Petty Officer Richard Brahm).

    Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Λιν Κοξ κολύμπησε από το ένα νησί στο άλλο. Τα νησιά Διομήδη συχνά αναφέρονται ως πιθανοί ενδιάμεσοι σταθμοί μιας γέφυρας ή ενός τούνελ που θα ενώσει τα δύο άκρα του Βερίγγειου Πορθμού. Ο Μικρός Διομήδης αποτέλεσε και την αρχή του γύρου του Ειρηνικού για τον Βρετανό ηθοποιό Μάικλ Πάλιν, παρουσιαστή της σειράς του BBC Full Circle, το 1995.

    Ο χάρτης της περιοχής.

    Ο Μεγάλος Διομήδης φιλοξενεί πλέον μόνο στρατιωτικές μονάδες, καθώς ο όποιος πληθυσμός ζούσε εκεί μεταφέρθηκε από την πρώην σοβιετική κυβέρνηση στα ενδότερα της χώρας. Αντίθετα, στον Μικρό Διομήδη υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 110 μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (το 1990 ζούσαν 178 άτομα).

     

    Διαβάστε ακόμα: Από τον Σωκράτη ως τον Ναβάλνι: μια ιστορία των δηλητηριάσεων.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top