Exει σημασία τι θα ακούει ως όνομα ο τετράποδος σύντροφός σας. (Φωτό: Ηarlowandsage).

Eίναι το ίδιο δύσκολο, ίσως και δυσκολότερο, με το όνομα που ψάχνουμε για το βλαστάρι μας. Πώς να ονομάσεις έναν σκύλο; Στην περίπτωσή του δεν μπορείς να καταφύγεις καν στην παραδοσιακή λύση να του δώσεις το όνομα του παππού ή της γιαγιάς. Πού να ψάχνει να βρεις τώρα από πού κρατάει η σκούφια του;

Άρα, πρέπει να σκεφτούμε κάτι που να μας ταιριάζει, καθώς αυτό το όνομα θα τον ακολουθεί τον σκυλάκο μας όλα τα χρόνια που θα τον έχουμε κοντά μας. Πρέπει αναμφίβολα να ταιριάζει και στον ίδιο. Μπορείτε να φανταστείτε έναν σωματώδη σκύλο να φέρει ένα όνομα που να παραπέμπει σε κάτι… μινιόν;

Ποτέ μην φωνάζετε τον σκύλο με το όνομα του για να τον μαλώσετε.

Η ονοματοδοσία πάντα είναι μια σπαζοκεφαλιά, την οποία όμως είναι και ευχάριστο να την λύσουμε. Στην περίπτωση του σκύλου μας, πάντως, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζουμε.

Επί παραδείγματι: είναι προτιμότερο το όνομα που θα δώσετε στο κουτάβι σας να μην είναι πολύ μεγάλο. Έχει παρατηρηθεί πως τα σκυλιά ανταποκρίνονται καλύτερα στις μονοσύλλαβες ή δισύλλαβες λέξεις.

Είναι προτιμότερο το όνομα που θα δώσετε στον σκύλο σας να μην είναι πολύ μεγάλο (Φωτό: Ηarlowandsage).

Το όνομα του σκύλου πρέπει να είναι κανονικό και όχι “τρολιά”. Σεβαστείτε τον τετράποδο σύντροφο σας και δώστε του ένα αξιοπρεπές όνομα, όχι το όνομα του αφεντικού σας ή της πεθεράς σας.

Αφού επιλέξετε, αποφύγετε να φωνάζετε τον σκύλο με το όνομα του για να τον μαλώσετε. Εάν συνδυάσει το όνομα του με κάτι δυσάρεστο, δεν θα έρχεται ασμένως. Θα πρέπει να συνδυάσει το όνομα του με κάτι ευχάριστο/θετικό γι’αυτόν.

Πάντως ο σκύλος σας δεν πρόκειται να σας κάνει ποτέ παράπονα για το όνομα που του δώσατε. Κάτι είναι κι αυτό.

Μην χρησιμοποιείτε το όνομα του άσκοπα. Κάθε φορά λέτε το όνομα του -λογικά- ο σκύλος θα στρέφει την προσοχή του προς το μέρος σας και θα περιμένει να του πείτε τι ζητάτε από αυτόν. Εάν δεν του λέτε τίποτα, πιθανόν κάποια στιγμή να μην ανταποκρίνεται.

Πάμε στα ονόματα. Παλιά η μόδα ήθελε να έχουν τα σκυλιά μικρά, χαριτωμένα και αγγλικά ονόματα: Ρεξ, Φλοξ, Σούγκαρ, Λάσι κ.ο.κ. Αυτό έχει καταντήσει προβλέψιμο και βαρετό, όπως και τα πιο “μοντέρνα” Ρίκο, Ρόκο, Λόλα και λοιπά που θυμίζουν ολίγον… πορνοστάρ.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ονόματα σκύλων στην Ελλάδα παραμένουν ξενικά χωρίς να υπάρχει λόγος γι αυτό. Αν προτιμάτε ξένο, μπορείτε να του δώσετε το όνομα του αγαπημένου σας τραγουδιστή (όπως το Bono των U2 που είναι μικρό και εύηχο ή το Freddy από τον Mercury, το Ozzy, το Bowie και το Billie -από την δεσποινίδα Eilish).

Από το διεθνές “μενού” όμως υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα και αναγνωρίσιμα ονόματα που δεν χρειάζεται να είναι αγγλικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το γαλλικό Μιλού (ο σκύλος του Βέλγου Τεν Τεν) για ένα Φοξ Τεριέ, ή το Λάικα -σαν φόρο τιμής στο πρώτο σκυλί στο διάστημα που έστειλαν οι Σοβιετικοί (και μάλιστα ήταν ένα πανέξυπνο και πανέμορφο μπασταρδάκι).

Μήπως να ονομάσετε το σκυλί προς τιμήν του αγαπημένου σας φαγητού; Η Σούσι, ο Μπέργκερ ή μήπως ο Πανετόνε;

Πολύ γλυκά είναι τα ονόματα που βασίζονται σε εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα το χρώμα. Έτσι η Κρέμα για ένα χαδιάρικο εκρού λάμπραντορ, η Κανέλα για ένα παιχνιδιάρικο Τζακ Ράσελ ή ο Πέπερ για ένα διάστικτο δαλματίας, είναι σίγουρες και αγαπησιάρικες επιλογές.

Νόστιμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι τα ονόματα τροφίμων για ένα σκυλί, ειδικά τα Ιταλικά όπως Αβοκάντο, Πανετόνε ή Τζελάτο. Αλλά και τα διεθνή Σούσι, Μπέργκερ, Φαλάφελ.

Αν επιλέξετε Ελληνικό όνομα -σας το προτείνουμε ένθερμα- μπορείτε να δώσετε ακόμη και το όνομα που δεν δώσατε στο παιδί σας. Μήπως και ο σκύλος ένα ακόμη παιδί σας δεν είναι; Μας φαίνεται ωραιότατο ένα σκυλί να ονομάζεται Αθηνά, Ίρις, Ραλλού, ή Γιάγκος, Λέων, Πάρις.

Σας φαίνονται παλιομοδίτικα; Ακόμα καλύτερα να διαλέξετε κάτι αναφανδόν vintage όπως Ρόζα, Μάγια, Μίννη, ή Φρίξος, Ρένος, Λέλος.

Τα ονόματα αμερικανών προέδρων προσφέρονται εξαιρετικά. Τί θα λέγατε για έναν χνουδωτό Τρούμαν, Νίξον, Κλίντον ή Ομπάμα;

Στην Ελληνική αρχαιότητα βέβαια τα σκυλιά είχαν τα “δικά τους”, σκυλίσια ονόματα. Ο Άργος ήταν ο πιστός -μέχρι θανάτου- σκύλος του Οδυσσέα. Εξαιρετικό το όνομα αυτό ως σήμερα. Ο Πέριτας ήταν ο αγαπημένος σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Ξενοφών είχε ονομάσει τη σκύλα του Ορμή.

Αν πάμε στη μυθολογία, θα ήταν μάλλον υπερβολή να ονομάσετε τον τετράποδο φίλο σας Κέρβερο (το σκυλί – τέρας του Άδη). Ο Άνουβις όμως (το σοφό σκυλί – τσακάλι του Αιγυπτιακού κάτω κόσμου) θα ήταν μια ψαγμένη και όσο πρέπει εκκεντρική επιλογή ειδικά για ένα ντόπερμαν.  Τέλος η Άρτεμις, η θεά του κηνυγιού, θα ήταν μια σπουδαία ονομασία για ένα θηλυκό κηνυγόσκυλο. Και ένα αντίστοιχο αρσενικό; Γιατί όχι ο Ερμής, θεός αεικίνητος, ευρηματικός και αξιολάτρευτος.

Και κάτι για το τέλος: Αν ο σκύλος είναι “φάτσα”, σκεφτείτε και ορισμένα ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων: Τσόρτσιλ για ένα αγγλικό μπουλντόγκ, Γκαριμπάλντι για ένα ασημένιο γκρέιχαοουντ, Κάλας για ένα κομψό σέτερ. Τα ονόματα αμερικανών προέδρων περιέργως ταιριάζουν εξαιρετικά στους σκύλους. Τί θα λέγατε για έναν Τρούμαν, Νίξον, Κλίντον ή Ομπάμα;

 

ΑΡΣΕΝΙΚΑ

Αβοκάντο, Αετός, Άλντο, Άνουβις, Άργος, Άτλας
Βάγγος, Βίκτωρ, Βλαντ, Βλάσης
– Γιάγκος, Γιούρι, Γκάντι, Γκαριμπάλντι, Γκασπάρ 
– Δ
ούκας, Δράκος
– Ε
ρμής
– Ζ
αμπέτας, Ζάχος, Ζίγκι
– Ή
λιος, Ηρακλής
– Ι
βάν
– Κ
λίντον, Κόφι, Κώτσος
– Λ
έλος, Λέων, Λουκάς
– M
ητσάκος, Μιλού, Μίνως, Μίχος, Μπέργκερ, Μπρούνο, Μπόουι, Μπόνο
– Ν
ίξον, Ντένης
– Ό
ζι, Ομπάμα, Όττο
– Π
άρις, Πανετόνε, Πέπερ, Πέριτας, Πιέρο, Πύρρος
– Ρ
ένος, Ρήγας, Ρίκος, Ρούσσος
– Σ
αμψών
– T
ζελάτο, Τζώνης, Τρούμαν, Τσόρτσιλ
– Φ
αλάφελ, Φαρούκ, Φοίβος, Φρέντο, Φρίξος, Φωκάς
– Ψ
αραντώνης

 

ΘΗΛΥΚΑ

– Αθηνά, Άβα, Άρτεμις
Βελούδω
Γκάρμπο
Δούκισσα
– Έλζα, Έμμα
Ζήνα, Ζόρα
– Ήρα
– Ίρις, Ίρμα
– Kάλας, Καλυψώ, Κανέλα, Κάρλα, Κλειώ, Κόκο, Κρέμα
– Λάικα, Λευκή, Λόλα, Λούνα
– Mάγια, Μάρω, Μελίνα, Μέλπω, Μία, Μίννη, Μόνικα, Μπίλι
– Nέλλα
Ορμή, Ούμα
– Πέτρα
Ραλλού, Ρόζα
– Σελήνη, Σούσι
Ταμάρα
Φαίδρα, Φιόνα
Χιονάτη

 

Διαβάστε ακόμα: Τα νέα πρεστιζάτα ονόματα για το παιδί σας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top