Πολλά πράγματα στη ζωή προκύπτουν τυχαία και αναπάντεχα. Εχουν, όμως, τέτοια δύναμη μέσα μας που μένουν ενεργά για δεκαετίες. Σαν ένα όνειρο που απομένει να εκπληρωθεί. Κάτι τέτοιο συνέβη στον Χρήστο Ευκρατίδη, τον πρώην ιδιοκτήτη του του Noel & του Drunk Sinatra (μαγαζιά που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία).
Το καλοκαίρι του 1989, λοιπόν, ο 18χρονος τότε Χρήστος, όπως κάθε νέος που σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία, πήγε διακοπές στην Ίο για πρώτη φορά – και μάλιστα, κατά λάθος. Από τότε το νησί κάτι μου άφησε μέσα του, κάτι ανεκπλήρωτο.
Μόνο που το ανεκπλήρωτο, δεκαετίες μετά, έρχεται να βρει την πλήρωσή του. Σαν να άνοιξε μια «πόρτα» στην επαγγελματική του ζωή. Σήμερα, το καλοκαίρι του 2021, συνεργάστηκε με την ομάδα του Crust, Πάνο Παπαδημόπουλο & Κωνσταντίνο Καραντάνη και άνοιξαν μαζί τις πόρτες τους Doors, στο λιμάνι της Ίου.
Ευθεία παραπομπή στο περιβόητο συγκρότημα του Τζιμ Μόρισον; Μπορεί ναι, αλλά μπορεί και απλώς να δηλώνει μια πόρτα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Αλλωστε, το νέο all day bar δημιουργήθηκε με έμπνευση τις αυθεντικές ελληνικές διακοπές, και το καλοκαίρι του ’89 και έχει στόχο να χαρίσει αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές, όπως τότε. Η μουσική, το φαγητό, η διακόσμηση, όλα όσα συνθέτουν το μπαρ προσπαθούν να αναβιώσουν εκείνες τις όμορφες δεκαετίες του παρελθόντος.
Το μπαρ βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, στην παραλία του Λιμανιού της Ίου, στο Γυαλό, και με θέα την Αγ. Ειρήνη. Μια άλλη σημειολογική παρατήρηση για το όνομα: το μαγαζί διαθέτει έξι πόρτες – έτσι προέκυψε και το όνομα, τελικά. Ολες τους, πάντως, άνοιξαν πριν από λίγες ημέρες για τους παραθεριστές.
Με πρωταγωνιστή το ξύλο, το χρώμα και το boho στοιχείο, στην παραλία του λιμανιού έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό καλοκαιρινό σκηνικό. Οι αιώρες στην παραλία και οι πλεκτές σχοίνινες ομπρέλες δίνουν ένα γήινο νησιώτικό κλίμα. Στο bar το πράσινο, παίζει με το πορτοκαλί και το μπλε, ενώ οι κόκκινες φυσητές γυάλες με το σχοινί, φωτίζουν και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για καλοκαιρινές βραδιές.
Είναι βέβαιο πως ο εξωτερικός χώρος θα προσελκύσει τους περισσότερους. Εκεί θα τους περιμένουν κιλίμια και ξύλινοι πάγκοι. Την αισθητική επιμέλεια του χώρου υπογράφει ο Γιώργος Δρακίδης. Οι πόρτες του Doors ανοίγουν από νωρίς το πρωί, ενώ χωρίζεται σε τρία μέρη. Η ημέρα ξεκινά από το καφενείο όπου από τις 08.00 σερβίρεται παραδοσιακό, ελληνικό πρωινό. Αγαπημένες γεύσεις που μυρίζουν καλοκαίρι και Ελλάδα με τα τοπικά προϊόντα και κλασικά πιάτα του νησιού να έχουν την τιμητική τους.
Τηγανόψωμο γλυκό & αλμυρό, σπιτικές μαρμελάδες, πίτες και, φυσικά, αυγά σε κλασικές και λαχταριστές καλοκαιρινές εκδοχές, είναι μερικές από τις προτάσεις του πρωινού καταλόγου. Καθώς κυλάει η ημέρα θα θυμηθείς την παιδική σου ηλικία, και τη γιαγιά που σου έφτιαχνε τραγανά και γεμάτα γεύση κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές, μπουγιουρτί, αλλά και άλλα πιάτα και μεζεδάκια, που τα έτρωγες με λαχτάρα κατευθείαν από τη θάλασσά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τα χειροποίητα γλυκά, με την καρπουζόπιτα να σου κλείνει το μάτι. Όλα αυτά στο καφενείο που είναι το ένα από τα τρία μέρη στα οποία χωρίζεται το μαγαζί και τον σεφ, Νίκο Τριανταφύλλου, να υπογράφει το μενού.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει το Bar. Η ναυαρχίδα του Doors. Από νωρίς frozen cocktails, με την κλασική μαργαρίτα να είναι η πρωταγωνίστρια, θα μας περιμένουν να τα απολαύσουμε στην ξαπλώστρα, ενώ όσο πέφτει ο ήλιος η «δράση» μεταφέρεται στο πλάτωμα και στο πολύχρωμο bar. Πίσω από την cocktail list κρύβεται η Τίνα Σάρδη. Η λίστα μυρίζει Ελλάδα αλλά και αγαπημένες κλασικές γεύσεις, ελαφρώς πειραγμένες.
Τέλος, υπάρχει και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πόρτα, η μεσαία. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα concept store διαμορφωμένο από τις Dudettes και με έμπνευση το καλοκαίρι στην Ίο. Για τα δώρα και τα αναμνηστικά που θα θελήσετε να πάρετε μαζί σας στο δρόμο του γυρισμού.
//Doors, Λιμάνι Ίου – Παραλία Γυαλός, T: 2286093406, Instargram: @Doors_Ios
Διαβάστε ακόμα: CΟΥΑ Mykonos, το παγκόσμιο εστιατόριο του νησιού.