Στον Σωσία του Φιοντόρ Ντοστογιέφκσι, μια λιγότερο γνωστή νουβέλα του ρώσου συγγραφέα, ο ήρωάς του, ο δημόσιος υπάλληλος Γκολιάτκιν, συναντάει στο δρόμο κάποιον που όχι μόνο του μοιάζει αλλά είναι ίδιος μ’ αυτόν σαν δύο σταγόνες νερό.
Μπορεί εμφανισιακά να είναι όμοιοι, ωστόσο το ψυχικό έρεβος στο οποίο πέφτει ο «αυθεντικός» Γκολιάτκιν, μια μορφή σαν τον βιβλικό Γολιάθ, δημιουργεί ποικίλες ανομοιομορφίες. Ο Γκολιάτκιν θέλει απλώς να τραβάει αθόρυβα το δρόμο του και να μην διαφέρει καθόλου από τους άλλους ανθρώπους.
Κάπου εκεί διχάζεται, καθώς ο πραγματικός Γκολιάτκιν εμμένει στην ιδιαιτερότητα του και ο σωσίας του υποτάσσεται στον γενικό κομφορμισμό, γίνεται ολόιδιος με τους άλλους ανθρώπους και προοδεύει. Η κατάληξη είναι τραγική από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικούς (;) ανθρώπους που έτυχε να μοιάζουν.
Όντως, έτυχε στον ήρωα του Ντοστογέφσκι; Αλήθεια, πως θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως σε κάποιο σημείο του κόσμου υπάρχει ένας άνθρωπος που σας μοιάζει ολότελα και με τον οποίο δεν έχετε καμία σχέση αίματος; Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την κλασική περίπτωση των διδύμων (ομοζυγωματικοί). Δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγχρονη εκδοχή των Διόσκουρων, αλλά για μια σχάση του υπαρξιακού πυρήνα.
Ολοι θέλουμε να είμαστε ξεχωριστοί σ’ αυτόν τον κόσμο. Επιθυμούμε, αλλά και το σκεφτόμαστε, πως μετά από εμάς «έσπασε το καλούπι». Ουδείς θα μπορεί να μας μιμηθεί ή να μας μοιάζει. Το δεχόμαστε για τα παιδιά μας δίκην μιας σκυταλοδρομίας χαρακτηριστικών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αλλά, όχι, με τίποτα δεν θα δεχόμασταν να υπάρχει κάποιος άγνωστος που καμώνεται πως είναι σαν εμάς. Μιλάμε για θρίλερ στα όρια ενός Στίβεν Κινγκ.
Σχετικά πρόσφατα ο Elon Musk διαπίστωσε πως στη μακρινή Κίνα υπάρχει ένας… άλλος Elon Musk που είναι ίδιος αυτός. Με τη μόνη διαφορά πως ο εν λόγω ούτε τα χρήματά του έχει ούτε και τη δόξα του. Αν και για το τελευταίο κάνει ό,τι μπορεί για να οικειοποιηθεί τη λάμψη του πραγματικού Elon Musk. Πρόκειται για τον Κινέζο Yiolong Ma.
Όντως, η ομοιότητά Μασκ και… Μα είναι τέτοια που θα μπορούσε να μπερδέψει και τις μανάδες τους. «Ίσως να είμαι μισός Κινέζος», σχολίασε χαριτολογώντας ο Elon Musk, όταν έμαθε για την ύπαρξη αυτού του ανθρώπου. Μάλιστα, ο Ma ανέβασε πριν από μήνες ένα βίντεο στα social media όπου χορεύει δίπλα σε ένα μαύρο Corolla Sedan. Πόσο πιθανό να έκανε κάτι τέτοιο ο πραγματικός Elon Musk.
Η αντίδρασή του, πάντως, ενέχει και μια μορφή ενόχλησης: «Θα ήθελα να τον γνωρίσω αυτόν τον τύπο, εάν και εφόσον υπάρχει. Τόσα έχουμε δει στις μέρες μας με τα faken news και τους fake λογαριασμούς». Να σημειωθεί, δε, πως το όνομα Ma Yilong σημαίνει στα μανδαρινικά κινέζικα… Elon Musk. Σαν να λέμε: ο Κινέζος έχει πάθει κλασική ψύχωση.
Aπό την άλλη, βέβαια, η εύκολη αναγνωρισιμότητα τού προσφέρει χιλιάδες followews στα social media, κάτι που φυσικά δεν τον χαλάει καθόλου. Πρόκειται για κλασική μορφή «επιθετικού» σωσία που βρήκε την ευκαιρία να πλουτίσει.
Πάντως, ο Μusk δεν είναι ο μοναδικός που έχει κάποιον που του μοιάζει. Οι αστικοί μύθοι λένε πως όλοι οι μεγάλοι ηγέτες έχουν κάποιον που τον χρησιμοποιούν για να παραπλανούν διάφορους επίδοξους τρομοκράτες. Κάποτε λεγόταν πως ο Μπρέζνιεφ, ενώ είχε πεθάνει, εμφανιζόταν στα παράθυρο του Κρεμλίνου για να καθησυχάσει τους πολίτες πως η ΕΣΣΔ βρισκόταν ακόμη στα χέρια του. Οχι, δεν ήταν μούμια ή κάποιο φάντασμα, αλλά ένας σωσίας του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει τον δικό του σωσία. Πρόκειται για τον Ilham Anas που ζει στο Bandung του νησιού Java. Η ζωή του έχει αλλάξει εντελώς, καθώς πλέον θεωρείται μια προσωπικότητα αιχμής και έχει αποκτήσει δημόσιο λόγο ακόμη και επίσημα διεθνή fora.
Σωσία έχει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάνει εντύπωση, δε, πώς δεν τον έχει εξολοθρεύσει ακόμη με την μανία καταδίωξης που τον κατατρέχει. Το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά η φωτογραφία του τραβήχτηκε από κάποιον που τον συνάντησε στο μετρό της Μόσχας. Κανονικά σ’ αυτές τις περιπτώσεις κάνεις μια ολική πλαστική προσώπου. Δεν παίζεις με τον Πούτιν.
Μα, μήπως και οι λογής celebrities δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα με ανθρώπους που τους μοιάζουν και με κάποιο τρόπο οικειοποιούνται τη μορφή τους; Κάπως έτσι γίνονται πλαστές διασημότητες εις βάρος των πραγματικών. Επί παραδείγματι: ο Ράιν Γκόσλινγκ έχει έναν δίδυμο στη Γερμανία με το όνομα Johannes Laschet.
Το ίδιο ισχύει για την Lady Gaga, τον Leonardo di Caprio, την Beyonce, την Αngelina Jolie, την Adele και κάμποσους άλλους φημισμένους που έχουν ένα έτερο εγώ. Φαίνεται, τελικά, πως το καλούπι όταν γεννιόμαστε δεν σπάει, αλλά συνεχίζει να υπάρχει και να προσφέρεται και σε άλλους ανθρώπους. Τελικώς, μια οικογένεια είμαστε όλοι.
Διαβάστε ακόμα: Elon Musk, o άνθρωπος που δεν του φτάνει η Γη.