Το Λιμενικό αποφάσισε να απαγορέψει τα αθλήματα της θάλασσας όταν φυσάει πάνω από 6 μποφόρ (Sooc).

Τους τελευταίους μήνες όλοι όσοι ασχολούμαστε  με την θάλασσα είμαστε προβληματισμένοι με τον πόλεμο που δεχόμαστε από τον κρατικό μηχανισμό και την προσπάθεια απαγόρευσης των θαλασσίων σπορ που τόσο αγαπάμε. Μετά από κάποιες διασώσεις ανθρώπων που κινδύνεψαν να πνιγούν είτε από δική τους αμέλεια είτε από βλάβη του εξοπλισμού τους το Λιμενικό αποφάσισε να ενεργοποιήσει την Υπουργική απόφαση Υπουργική Απόφαση 2133.1/39328/2018 – ΦΕΚ 1929/Β/30-5-2018 και να απαγορέψει τα αθλήματα της θάλασσας όταν φυσάει πάνω από 6 μποφόρ.

Και διερωτώμαι: «Αλήθεια, κύριοι;» Αν είναι έτσι να το παρατήσουμε το σπορ και να αρχίσουμε το κέντημα! Εδώ κάποιος θα ρωτήσει «Μα καλά, δεν σας φτάνουν τα 6 Μποφόρ για να κάνετε το σπορ σας;» Και θα απαντήσω: «Καλά, δεν σας φτάνουν τα αυτοκίνητα που κινούνται με 150 χιλιόμετρα την ώρα και αγοράζεται αυτοκίνητα που πηγαίνουν με 200;»

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε οποιοδήποτε κίνδυνο όταν αυτό δεν βλάπτει τους συνανθρώπους μας (Extreme Activity).

Σε μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα και φυσάει 250 μέρες το χρόνο μάλλον θα έπρεπε να προτρέπουμε τους ανθρώπους να  ασχολούνται με τέτοια σπορ  και όχι να τους απαγορεύουμε να κάνουμε κάτι που σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη είναι αυτονόητο. Είναι σαν να πει η Χαβάη αύριο το πρωί ότι απαγορεύεται το σερφ με πάνω από 5 μέτρα κύμα ή η Ελβετία ότι απαγορεύεται το ski εκτός πίστας , που παρεμπιπτόντως μετράει περίπου 100 νεκρούς το χρόνο στην Ευρώπη  από χιονοστιβάδες και ατυχήματα. Οι Ελβετοί  ξέρουν ότι οι επισκέπτες πάνε στις Άλπεις από όλο τον κόσμο για να ζήσουν αυτή την εμπειρία  και έχουν δημιουργήσει υποδομές διάσωσης πολύ υψηλού επιπέδου για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο.

Ποιος είναι αυτός που θα μου υποδείξει στα πόσα μποφόρ θα κάνω σερφ ή πότε θα ανέβω στο βουνό;

Το ότι κάποιος ανόητος αποφάσισε να ανέβει τον χειμώνα το Όλυμπο, χωρίς να έχει την απαραίτητη εμπειρία και τραυματίστηκε , σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύσουμε την ορειβασία και το ορειβατικό Σκι στον Όλυμπο; Ποιος είναι αυτός που θα μου υποδείξει στα πόσα μποφόρ θα κάνω σερφ ή πότε θα ανέβω στο βουνό; Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε οποιοδήποτε κίνδυνο όταν αυτό δεν βλάπτει τους συνανθρώπους μας. Είμαστε ενήλικες και οφείλουμε να γνωρίζουμε τις συνέπειες των πράξεων μας. Πώς θα σας φαινόταν να απαγορευτεί παντελώς το κάπνισμα ή να μην καλύπτονται οι βλάβες που προκαλούνται από αυτό, από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το αποκορύφωμα ήρθε όταν το Λιμενικό εξέδωσε έναν τιμοκατάλογο για την διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν στην θάλασσα. Κανένα πρόβλημα κύριοι να πλερώσουμε, αν και είχα της αίσθηση ότι η δουλειά  του διασώστη είναι να σώζει ανθρώπους και όχι να κάθεται στο γραφείο του και να καπνίζει την πίπα του κοιτώντας το πέλαγο. Αν όμως θέλουμε να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο και σε άλλες δραστηριότητες που μάλλον απασχολούν πιο συχνά τον κρατικό μηχανισμό όπως η ορειβασία , το ψάρεμα , η ιστιοπλοΐα και φυσικά το κολύμπι.

Είμαστε σε μια χώρα που οι άνθρωποι ήταν πάντα συνδεδεμένοι με την θάλασσα και είναι δικαίωμα μας να την χαιρόμαστε.

Μήπως να χρεώναμε αυτούς που πνίγονται στην θάλασσα επειδή απασχολούν τους ναυαγοσώστες; Γιατί δεν χρεώνουμε για την διάσωση του και κάποιον που προκάλεσε ατύχημα επειδή κινείται με υπερβολική ταχύτητα ή είναι μεθυσμένος; Έχω την αίσθηση ότι ο τελευταίος είναι μακράν πιο επικίνδυνος και κοστοβόρος για το κοινωνικό σύνολο από αυτόν που κάνει σερφ.

Μήπως να χρεώναμε αυτούς που πνίγονται στην θάλασσα επειδή απασχολούν τους ναυαγοσώστες;

Και  μην ξεχάσω,  το καλοκαίρι που η θάλασσα γεμίζει από ιστιοπλοϊκά με τουρίστες από όλο τον κόσμο  θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι απαγορεύεται να ταξιδεύουν με άνεμο πάνω από 6 μποφόρ (Ας κάτσουν στο λιμάνι δηλαδή) και πως αν τους συμβεί κάτι θα πρέπει να πληρώσουν για τους διασώσουμε. Αναρωτιέμαι πραγματικά αν την ώρα της διάσωσης το άτομο δηλώσει ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει αν θα τον αφήσουν να πνιγεί.

Είμαστε σε μια χώρα που οι άνθρωποι ήταν πάντα συνδεδεμένοι με την θάλασσα και είναι δικαίωμα μας να την χαιρόμαστε. Μάλλον έχουμε ξεχάσει  πόσο περήφανοι ήμασταν για τα μετάλλια που έφερε στην χώρα μας ο Κακλαμανάκης και δεν θέλουμε να βγάλουμε άλλους Κακλαμανάκηδες!

 

Διαβάστε ακόμα: «Πώς το windsurf μου άλλαξε τη ζωή».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top