10847790_728869060530384_7328240840802509421_n

Τραπέζι του πινγκ – πονγκ με το γυμναστήριο στο βάθος.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί μια απόληξη του Ζαππείου, μια βαθιά ανάσα στο κέντρο του κέντρου. Ο λόγος για τον Φωκιανό, έναν ιστορικό αθλητικό χώρο που φαίνεται να ζει τη δική του αναγέννηση. Δίπλα του είναι το γνωστό Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Ζαππείου και διαγωνίως απέναντί του το Καλλιμάρμαρο. Η σύνδεση με την πάλαι ποτέ αθλητική καρδιά της πόλης είναι εμφανής.

fokianos in 50s-now

Φωτογραφία του 1950 και του σήμερα.

Χρωστάει, άλλωστε, το όνομά του στον πρωτοπόρο γυμναστή Φωκιανό, ο οποίος, μαζί με άλλους συναδέλφους του, εισήγαγε τη γυμναστική στα σχολεία μεταξύ του 1880-1890, ενώ συν τοις άλλοις ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Το πρότυπο γυμναστήριο που ιδρύθηκε προς τιμήν του άκμασε μέχρι τη δεκαετία του ’50, αλλά σταδιακά άρχισε να παρακμάζει.

377211_255250644595705_716609278_n

Το καφέ / κυλικείο φιλοξενεί και μποέμικα παιδικά πάρτι.

Μέχρι που η τύχη του άλλαξε, χάρη σ’ έναν άνθρωπο που είδε ότι ο χώρος αυτός έχει δυνατότητες και κυρίως μέλλον. Τον Δημήτρη Σταθόπουλο, μηχανικό και ιδρυτή της εταιρείας “Αθλητικές και Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις Αθηνών”, η οποία συνδιαχειρίζεται το “Αθλητικό Πάρκο Φωκιανός”, όπως πλέον ονομάζεται. Ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και πριν από ένα χρόνο, μέσω διαγωνισμού, εγκαινιάστηκε μια συνεργασία την οποία ο Σταθόπουλος χαρακτηρίζει υποδειγματική ως προς τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ο Φωκιανός με τους αθλητές του

Ο ένδοξος Φωκιανός -με τ’όνομα- περιστοιχισμένος από τους αθλητές του

«Όλα ξεκίνησαν ως εξής: στον Φωκιανό έπαιζε και παίζει βόλεϊ μια παρέα βετεράνων, ανάμεσά τους κι ο πατέρας μου. Έτσι μάθαμε μαζί με τον αδερφό μου ότι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το κυλικείο του Φωκιανού. Συμμετείχαμε και τον κερδίσαμε. Αυτό έγινε πριν από δύο χρόνια και σταδιακά έβλεπα ότι υπήρχε δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα πράγματα.

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση εμπνεύστηκε και από τα αρχαία γυμναστήρια, τα οποία ήταν σε σχήμα Π, με κολόνες και εξώστη. Στην περίπτωση του Φωκιανού, δόθηκε έμφαση στην έννοια της διαπερατότητας.

Υπέβαλα προτάσεις στην τριμελή Εφορεία Διοίκησης του Φωκιανού, οι άνθρωποι της οποίας πείστηκαν ότι θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί ο χώρος. Έτσι προκηρύχθηκε κι άλλος διαγωνισμός, με το σκεπτικό ότι ο πλειοδότης θα αναβαθμίσει όλο το χώρο, ενώ θα του παραχωρείτο η διαχείριση κάποιων τμημάτων». Οι εργασίες για τη νέα ζωή του Φωκιανού ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2014 και νέες πινελιές προστίθενται διαρκώς.

football match in progress

Από φέτος λειτουργεί και 5Χ5 με τεχνητό χλοοτάπητα. Στη δεξιά εικόνα, στο βάθος, διακρίνεται το καλλιμάρμαρο.

Η αναζωογονημένη εικόνα του οφείλεται εν πολλοίς στην Ισπανίδα αρχιτέκτονα Άνχελα Μίρα. «Η δουλειά της με ενέπνευσε, ενώ παράλληλα συμφωνήσαμε σε πολλά σημεία για την αναμόρφωση του χώρου» διευκρινίζει ο Δημήτρης Σταθόπουλος. «Πάρθηκαν υπ’ όψιν τα ιστορικά δεδομένα, όπως η γειτνίαση με το Καλλιμάρμαρο, αλλά και ο Ιλισσός που τρέχει δίπλα, η συνάθροιση ποικίλων ηλικιών, η δυνατότητα να κάνει κάποιος εδώ πολλά πράγματα».

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση της Μίρα εμπνεύστηκε και από τα αρχαία γυμναστήρια, τα οποία ως επί το πλείστον ήταν σε σχήμα Π, με κολόνες και εξώστη. Στην περίπτωση του Φωκιανού, δόθηκε έμφαση στην έννοια της διαπερατότητας με την αλλαγή του χρώματος στους τοίχους, ώστε να ζωντανέψει η παλιά αισθητική του γυμναστηρίου. Κι έτσι γεννήθηκε ένα νέο σημείο αναφοράς στο κέντρο, ένας τόπος συνάντησης, άθλησης και ψυχαγωγίας, ένα αστικό «διαμαντάκι», στη γλώσσα του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ.

Η ταυτότητα του Φωκιανού είναι πολύ-αθλητική, ανοιχτή όμως και σε άλλες δραστηριότητες. Θα φτιαχτεί ακαδημία τένις, summer camp, δεντρόσπιτο, υπαίθριο σκάκι.

Το Αθλητικό Πάρκο Φωκιανού κεντράρει στην υπαίθρια άθληση, στα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και στο στίβο. Η είσοδος είναι ελεύθερη, εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Ο καθένας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει και το υπαίθριο γυμναστήριο, εκτός από τις ώρες που γίνονται προπονήσεις, υπό την επιμέλεια και την εποπτεία της Street Workout Athens. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και εσωτερική αίθουσα γυμναστηρίου, ακαδημία ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, ενώ σύντομα θα εγκαινιαστεί και το τένις για παιδιά. Όλα αυτά μαζί με το τραμπολίνο και τον τοίχο αναρρίχησης.

10828160_724492414301382_7692761937618907982_o

Πανοραμική άποψη από το λόφο του Αρδηττού.

Η ταυτότητα λοιπόν του Φωκιανού είναι πολύ-αθλητική, ανοιχτή ωστόσο και σε άλλες δραστηριότητες, που κεντράρουν στη δημιουργική εκδοχή του «μαζί», όπως εργαστήρια πηλού, θεατρικού παιχνιδιού, κηπουρικής ή ζωγραφικής. Τα σχέδια του Δημήτρη Σταθόπουλου δεν σταματούν εδώ: «Ιδέες αντλούμε από το τι θέλει ο κόσμος. Πάντως, θα φτιάξουμε ακαδημία τένις, summer camp, δεντρόσπιτο, υπαίθριο σκάκι» λέει, προδιαγράφοντας μια παλέτα νέων δραστηριοτήτων.

Photo 23-1-15 - 11 29 54

Και ένας μικρός στίβος για σπρίντ.

Ο κόσμος δηλώνει ενθουσιασμένος με αυτήν την αλλαγή, και δικαίως. Σε μια Αθήνα «τσιμέντο να γίνει», αυτά τα μυστικά είναι πολύτιμα, γιατί πολύ απλά ορίζουν μια ευάερη και ευήλια συνάθροιση, ειδικά σε ένα τέτοιο σημείο. Όσο για τον Δημήτρη Σταθόπουλο, παρόλες τις πολύπλευρες δραστηριότητές του (με τον τουρισμό και τη φιλοξενία), φαίνεται να ταυτίζεται με το χώρο: «Έχει συμβεί να με δουν απ’ έξω κάποια παιδάκια και να φωνάζουν: Μαμά, ο κύριος Φωκιανός!». Αυτό θα πει ένα με το χώρο!

 

Διαβάστε ακόμα: Κολυμβητής Σπύρος Γιαννιώτης – Χρωστάω τις διακρίσεις μου στον «καπετάνιο» Νίκο Γέμελο. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top