
Bingo! Μόλις βρήκες ταίρι.
Ξεροσταλιάζοντας στο δρόμο με την ελπίδα πως θα περάσει. Σε μια μπάρα πίνοντας το ένα ποτό μετά το άλλο, μπας και βρεις το κουράγιο να της απευθύνεις το λόγο. Βάζοντας κάποια κοινή γνωστή να της μιλήσει. Οι παλαιότεροι θα τα θυμούνται όλα αυτά. Προ social media το να πλησιάσεις μια γυναίκα δεν ήταν τόσο δεδομένο όσο το φανταζόμαστε σήμερα. Καταρχάς η φυσική παρουσία εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα οχυρό αιδημοσύνης. Είσαι εσύ «ολόκληρος», αμασκάρευτος, δίχως ψευδώνυμα, φανταχτερές φωτογραφίες που ελάχιστη σχέση έχουν με το πώς πραγματικά είσαι.
Και τότε γεννήθηκαν τα social media και όλα άλλαξαν. Ο μέχρι πρότινος ντροπαλός πήρε τα πάνω του. Ο παντρεμένος βρήκε τον τρόπο να κάνει την κουτσουκέλα του αβασάνιστα. Το φλερτ έγινε πανεύκολο. Μια αντίδραση (το γνωστό reaction) φτάνει για να ανοίξει το δρόμο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που μπορεί να μην συναντηθούν ποτέ (μάλλον, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα συναντηθούν ποτέ), αλλά μεταξύ τους δημιουργεί μια εκ του μακρόθεν ερωτική οικειότητα.
Αν το Facebook έχει γίνει η κατεξοχήν πλατφόρμα των boomers που βγάζουν τα εσώψυχά τους για τα πολιτικά, την ποίηση και το αγνό κους κους και το Tik Tok το πανηγύρι του «τρελού», τότε το Instagram κερδίζει κατά κράτος ως το app που τραβάει σαν τον μαγνήτη του «πέφτουλες». Μπορεί να ξεκίνησε ως μια εφαρμογή όπου θα μπορούσες να επεξεργαστείς και να μοιραστείς φωτογραφίες με φίλους και γνωστούς, αλλά πολύ σύντομα γιγαντώθηκε, απέκτησε πολλαπλό χαρακτήρα και συν τω χρόνω έγινε ένας μικρόκοσμος οφθαλμόλουτρου και φλερτ.
Λες και το έκαναν επίτηδες οι δημιουργοί του. Και μόνο ότι πατάς καρδιά και όχι ένα ταπεινό Like κάτι δείχνει. Και μόνο ότι υπάρχει η… φωτιά ως ένα από τα reaction που μπορείς να επιλέξεις, λέει πολλά. Πήρε κανένας φωτιά; Ναι, εσύ που βλέπεις την καλλίπυγη νεαρά να λιάζεται σε μια σεζλόνγκ στη Μύκονο. Στέλνεις μήνυμα και περιμένεις την αντίδραση. Αν το feedback είναι θετικό, έχεις ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Μπορεί να ξεκίνησε ως μια εφαρμογή όπου θα μπορούσες να επεξεργαστείς και να μοιραστείς φωτογραφίες με φίλους, αλλά πολύ σύντομα γιγαντώθηκε και συν τω χρόνω έγινε ένας μικρόκοσμος οφθαλμόλουτρου και φλερτ.
Η αλήθεια είναι ότι αν έβγαιναν στη φόρα όλα τα DM που έχουν ανταλλάξει οι χρήστες του Instagram θα έκλειναν πολλά σπίτια. Επίσης, έχει ενδιαφέρον τα μηνύματα που λαμβάνουν οι γυναίκες και τα μηνύματα που στέλνουν οι άντρες. Εκεί βλέπεις τις διαφορές που έχουν τα δύο φύλα, την πλέρια ανάγκη του άντρα να διεκδικήσει (άλλοτε με καλό κι άλλοτε με σκαιό τρόπο), αλλά και την αυτοφυή ευαρέσκεια της γυναίκας να αρέσει και να διεκδικείται. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αλλάζουν οι ρόλοι. Στις μέρες μας τα πάντα γίνονται και από όλους. Οι παλαιοί διαχωρισμοί: άντρα-κυνηγός, γυναίκα-θήραμα, έχουν εκπέσει.
Είναι λογικό οι περισσότερες από αυτές τις απομακρυσμένες επαφές να μην ευοδώνονται και να μην καταλήγουν σε μια απτική σχέση. Ο τηλεφωνο-πόθος εύκολα σε εξαντλεί. Μετά από καιρό έχεις την αίσθηση πως αυτή τη γυναίκα (ας υποθέσουμε για τις ανάγκες του άρθρου πως πρόκειται για γυναίκα) την ξέρεις καιρό, έχεις συνάψει μαζί της εικονική σχέση. Ενδέχεται να έχετε συνευρεθεί και ερωτικά χωρίς καν να χρειάζεται να βγάλετε τα ρούχα σας. Η παγωμένη οθόνη του κινητού μπορεί να κάνει τα πάντα για ‘σένα. Η φαντασία αποκτάει ορθογώνιο σχήμα, φέρει βελάκια, λέξεις, emoji και κάμποσες άλλες ευκολίες που στην καθημερινότητα δεν τις έχεις. Είπαμε: το από κοντά είναι μια δύσκολη και άβολη συνθήκη για πολύ κόσμο. Με τα χρόνια έχουμε εθιστεί στην απομακρυσμένη επικοινωνία από τη διά ζώσης.
Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς πόσο «άναψαν» τα μηνύματα την περίοδο της καραντίνας. Τη θυμάστε; Μήπως θυμάστε με πόσους ανταλλάξατε μηνύματα και τι είδους ήταν; Μήπως τα ερωτικά υπερτερούσαν; Επίσης, άλλαξε η στάση σας μετά το πέρας της πανδημίας; Μα οι εραστές του Instagram, θαρρείς πως βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση καραντίνας. Αδυνατούν να βγουν από την αφασία της απόστασης και από την ευκολία της ανωνυμίας.
To Ιnstagram, επειδή ακριβώς έχει αντικείμενο τη φωτογραφία, κάτι εντελώς άμεσο και οφθαλμοφανές (κατά κυριολεξία) έχει μεγαλύτερη δυνατότητα διείσδυσης. Χτίζει γέφυρες, δίνει «δικαιώματα», επιτρέπει να κάνεις μακροβούτι. Αλίμονο, πόσο φλερτ μπορείς να κάνεις στο Facebook κάτω από μια ποιητική ανάρτηση;
Τώρα, στο κεφαλαιώδες ερώτημα αν με τα social media γίναμε καλύτεροι εραστές, η απάντηση θα μπορούσε να τη δώσει ο Γούντι Άλεν. Μάλλον, περισσότεροι νευρικοί γίναμε. Νευρικοί και αυτοαναφλεγόμενοι. Σαν να λέμε: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, Γιάννης πάει και το δίνει…
Αμφιβάλλει κανείς ότι το πανηγύρι συνεχίζεται καθημερινά; Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το άρθρο, στα DM του Instagram παίζεται ένα spicy παιχνίδι που δεν έχει τέλος. Οι πιο τολμηροί, περνάνε και στο παρασύνθημα εκ του σύνεγγυς. Και γίνεται «δουλίτσα».
Διαβάστε ακόμα: Πώς να μην πέσετε θύματα ψεύτικης «ρομαντικής αγάπης» στο Tinder.