Το Lindian Village διοργανώνει το πρώτο Escaping South Festiva – ένα φεστιβάλ που τιμά την ιδιαίτερη κουλτούρα των Νότων του κόσμου. Ενώ στις 11 Οκτωβρίου θα φέρει στη Ρόδο το διεθνές φεστιβάλ μεσογειακού κινηματογράφου του Μονπελιέ της Γαλλίας, Cinemed.

Νότος (ο): αποτελεί ένα από τα τέσσερα κύρια σημεία ορίζοντος ή σημεία της πυξίδας. Είναι το αντίθετο του Βορρά, κατά σημείο και κατεύθυνση και βρίσκεται σε ορθή γωνία με την Ανατολή και την Δύση. Αυτή είναι η επίσημη απάντηση που θα λάβεις γυρεύοντας για τον ορισμό της λέξης. Αλλά ο νότος δεν είναι απλά ένας ορισμός: για τους νότιους είναι πολιτιστική και γαστρονομική κουλτούρα. Είναι ταυτότητα. Άλλωστε σκεφτείτε πόσες φορές έχουμε πει «εμείς οι νότιοι είμαστε πιο θερμοί και φιλόξενοι από τους βόρειους», ως νοτιοευρωπαίοι που είμαστε.

Έχοντας αυτό το έξυπνο και αρκετά ρομαντικό σκεπτικό ως βάση, το Lindian Village, που βρίσκεται στη Νότια Ρόδο, διοργανώνει το πρώτο Escaping South Festival: Ένα φεστιβάλ τέχνης και γεύσης που τιμά την ιδιαίτερη κουλτούρα των Νότων και των Νοτίων του κόσμου.

Η δομή του Φεστιβάλ θα αποτελείται από τρεις τιμώμενους νότους διαφορετικών χωρών, στους οποίους θα αφιερώνεται ένα διήμερο εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν τη γαστρονομία δηλαδή το φαγητό και το ποτό, τις τέχνες δηλαδή τα εικαστικά και τη μουσική, και ακόμα θεατρικά δρώμενα, σόου, happenings και την γενικότερη παράδοση, δηλαδή τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου – νότου. Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, δεν συμφωνείτε; Για την πρώτη διοργάνωση του Escaping South Festival, οι τιμώμενοι Νότοι είναι αυτοί της Ρόδου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, με καλεσμένους σεφ, καλλιτέχνες και μουσικούς που θα αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες και τις εκλεκτικές συγγένειες που ενώνουν αυτές τις περιοχές.

 

Ο assistant head chef του Geranium restaurant, Θάνος Φέσκος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Νότια Ρόδος: 7 – 8 Οκτωβρίου 2018
Το γαστρονομικό ταξίδι του φεστιβάλ ξεκινάει με τον Έλληνα σεφ Θάνο Φέσκο, assistant head chef στο βραβευμένο εστιατόριο Geranium. Στο δείπνο του θα παρουσιάσει την παράδοση, τον πολιτισμό και την γαστρονομική εξέλιξη της νότιας Ρόδου, από την ατμοσφαιρική Λίνδο, μέχρι το Κιοτάρι και τον παραμυθένιο οικισμό του Ασκληπειού και ως τις απάτητες παραλίες στις νότιες γειτονίες του νησιού.

Η Ιταλίδα σεφ Alessandra Russo.

Νότια Ιταλία 9 – 10 Οκτωβρίου 2018
Η σεφ Alessandra Russo, Research & Development Chef στον όμιλο εστιατορίων του Simon Rogan καθώς και στο νέο εστιατόριο Αulis στο Λονδίνο, θα ετοιμάσει ένα μενού που θα αναδεικνύει τα αρώματα και τις γεύσεις της νότιας Ιταλίας: Αλμύρα θαλασσινή από τις ακτές του Κάπρι και του Αμάλφι και νότες μυθικές από την χαμένη Πομπηία, στο πιάτο.

Παράλληλα η ομάδα του βραβευμένου Odori Vermuteria Di Athene, με επικεφαλής τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, θα βρεθεί εκείνες τις ημέρες στη Ρόδο και θα παραδώσουν μάθημα παρασκευής σπιτικού βερμούτ, με τη χρήση βοτάνων από τον κήπο του ξενοδοχείου (!).

Νότια Γαλλία 11 – 12 Οκτωβρίου 2018
Ο Γάλλος σεφ Paul Burgalières, Head Chef του L’Εnclume, βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin, θα μας μεταφέρει στις γαστρονομικές αναμνήσεις του. Στο μενού του θα κλέψει μνήμες από τον αιώνια κοσμοπολίτικο γαλλικό νότο των Καννών και του Σαιν Τροπέ, για να τις μπλέξει με την (πάντα νότια) ενδοχώρα της Αβινιόν και το βουητό της «φτωχομάνας» του Γαλλικού νότου, της Μασσαλίας.

Στην πρώτη του χρονιά το Escaping South Festival τιμά τους νότους της Ρόδου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, με καλεσμένους σεφ, καλλιτέχνες και μουσικούς.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ιούνιος – Οκτώβριος
Ο εικαστικός Φίλιππος Τσιτσόπουλος, δημιούργησε ειδικά για το Φεστιβάλ ένα ψηφιακό έργο με τη μορφή του video art το οποίο θα προβάλλεται στις οθόνες των δωματίων του ξενοδοχείου.

Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Το Φως της Ελλάδας».

Αύγουστος – Οκτώβριος
Εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Το Φως της Ελλάδας», στην οποία συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί Χρύσα Βέργη, Πόλυ Κάνιστρα, Δημήτρης Κούκος, Μιχάλης Μαδένης, Καίτη Μαυρομάτη, Χρήστος Παλατζάς, Νίκος- Γιώργος Παπουτσίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Βαγγέλης Ρήνας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Ιστορικός Τέχνης Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, η οποία στις 7 Οκτωβρίου σε διάλεξή της θα αναλύσει το πως οι Έλληνες εικαστικοί αποτυπώνουν στο έργο τους τη μοναδικότητα του Ελληνικού φωτός.

Αύγουστος – Οκτώβριος
Σειρά έχει μια έκθεση κεραμικών πιάτων από τη συλλογή του Ίκαρου που παρουσιάζεται παράλληλα και στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην πόλη της Ρόδου. Η έκθεση εξερευνά τη μοναδική στο είδος της συλλογή κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και την επισταμένη έρευνα του για το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου ICARO-ΙΚΑΡΟΣ.

Το έθνικ / παραδοσιακό συγκρότημα Encardia.

10 Οκτωβρίου
Έχοντας τις ρίζες τους στην Ελλάδα, αλλά εκπροσωπώντας το Νότο της Ιταλίας, το έθνικ / παραδοσιακό συγκρότημα Encardia θα δώσει μια γοητευτική συναυλία στην κεντρική πισίνα του Lindian Village.

11 Οκτωβρίου
Το Escaping South Festival συνεργάζεται με το διεθνές φεστιβάλ μεσογειακού κινηματογράφου του Μονπελιέ της Γαλλίας, το οποίο φέτος θα παρουσιάσει την 40η διοργάνωση του. Το Cinemed αποτελεί θεσμό στα κινηματογραφικά δρώμενα με πάνω από 100 παγκόσμιες συμμετοχές ταινιών.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα graffiti του Mr. Brainwash γεμίζουν με χρώμα τη Μύκονο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top