«Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο να ασκούμαστε. Με μόνο μια φορά το σώμα και το νευρικό μας σύστημα δεν μπορεί να μάθει».

Με τι ασχολείσαι;
Είμαι δάσκαλος yoga, και movement instructor.

Τι είναι η πρακτική που κάνεις;
H πρακτική μου περιλαμβάνει yoga asanas, ασκήσεις αναπνοής, σωματική ενδυνάμωση, πολεμικές τέχνες και ελεύθερη κίνηση, όπως για παράδειγμα animal movement.

Πόσο συχνά κάνεις πρακτική;
Ο στόχος μου είναι καθημερινά να «βρίσκομαι σε κίνηση». Εν τέλη, 4-5 ημέρες την εβδομάδα κάνω την προσωπική μου πρακτική.

Πόσο είναι η διάρκεια της πρακτικής σου;
Μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά μέχρι 2 ώρες, αρκεί να έχω τον χρόνο.

«Το σώμα διαμορφώνεται ανάλογα με τη χρήση που του κάνεις. Σου αρέσει αυτό που βλέπεις στον καθρέπτη; Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις; Δεν σου αρέσει; Κάνε κάτι άλλο»

Με τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωή δεν είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να ασκείται τόσο συχνά;
Πράγματι, γι’αυτό η συνήθης συμβουλή μου όταν με ρωτάνε «πόσο συχνά να κάνω πρακτική» είναι τους αναφέρω ότι εάν θέλουν να είναι «σοβαροί» με τον εαυτό τους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο. Με μόνο μια φορά το σώμα και το νευρικό μας σύστημα δεν μπορεί να μάθει. Μέσα σε μια εβδομάδα έχει ξεχάσει τι έχει κάνει την προηγούμενη.

Τι είναι αυτό που σε βοηθάει τις μέρες που δεν θέλεις να κάνεις πρακτική;
Να ακούω μουσική που με κάνει να θέλω να «κουνηθώ». Για εμένα είναι η funk. Οι πιθανότητες αυξάνονται έστω να κάνω λίγες διατάσεις να ξεπιαστώ, και καμιά φορά καταλήγω να κάνω μια 5λεπτη ή 10λεπτη πρακτική.

Υπάρχουν τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις και «στυλ» yoga που ο καθένας μπορεί να βρει την πρακτική που του ταιριάζει.

Τι περιλαμβάνει η διατροφή σου;
Πολλά και ποικιλόχρωμα φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και το χειμώνα ένα καλό πιάτο ζεστό χορτοφαγικό φαγητό.

Κάνεις κάτι άλλο για να διατηρήσεις σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Έχουν υπάρξει ανά διαστήματα μαθητές που με έχουν ρωτήσει πώς η yoga ή η άσκηση γενικότερα μπορεί να τους βοηθήσει στην διαχείριση του σωματικού βάρους. Προσωπικά έχω να ζυγιστώ 6 χρόνια. Το σώμα διαμορφώνεται ανάλογα με τη χρήση που του κάνεις. Σου αρέσει αυτό που βλέπεις στον καθρέπτη; Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις; Δεν σου αρέσει; Κάνε κάτι άλλο. Αυτό πιστεύω είναι το καλύτερο κριτήριο που μπορούμε να έχουμε (και προσωπικά έχω) όσον αφορά το βάρος μας: Να μας αρέσει το είδωλό μας στον καθρέπτη – όσο η αντίληψή μας δεν είναι διαστρεβλωμένη απο τα media και ανάλογες «πηγές».

«Η τροφή μου περιλαμβάνει πολλά και ποικιλόχρωμα φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και το χειμώνα ένα καλό πιάτο ζεστό χορτοφαγικό φαγητό».

Ξεφεύγεις ποτέ από την διατροφή σου;
Rules are meant to be broken!

Τι άλλο εκτός από την πρακτική σου και την διατροφή σου καθορίζει την ποιότητα ζωής σου;
Οι σχέσεις μου: Με την σύντροφό μου, την οικογένεια, τους φίλους μου και την αγαπημένη μου σκυλίτσα. Φυσικά ένα καλό εισόδημα είναι πάντα προτιμότερο από κανένα εισόδημα, για το λόγο ότι δυνητικά μπορεί να κάνει κάποιες περιστάσεις πιο εύκολες.

Υπάρχουν πόζες (asanas) μέσα στην πρακτική σου που δεν σου αρέσουν;
Βεβαίως! Αυτές που δεν μπορώ να κάνω ακόμα. Αλλά με τον καιρό είτε τις «καταφέρνω» είτε, και είναι το πιο βασικό, απαγκιστρώνομαι από την επιθυμία ότι υπάρχει κάτι να «καταφέρω». Οπότε πλέον ούτε μου αρέσουν, ούτε δεν μου αρέσουν. Είναι απλά asanas.

«Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές μελέτες για την επίδραση της yoga τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχικό/πνευματικό κομμάτι μας».

Πιστεύεις ότι η yoga είναι για όλους;
Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις και «στυλ» yoga που ο καθένας μπορεί να βρει την πρακτική που του ταιριάζει. Ακόμα και τραυματισμένος να είναι κάποιος, να έχει μια σωματική αναπηρία ή ασθένεια, υπάρχουν δάσκαλοι εξειδικευμένοι στη yoga therapy που μπορούν να δουλέψουν μαζί τους.

Γιατί κάποιος να ξεκινήσει να κάνει yoga;
Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο για να κινείται. Όλοι οι σωματικοί πόνοι που έχεις σήμερα, οι δυσκολίες και οι αδυναμίες μόνο να χειροτερέψουν μπορούν καθώς περνάνε οι μέρες και τα χρόνια. Θα τολμήσω να πω ότι η yoga είναι το «φάρμακο». Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές μελέτες για την επίδραση της yoga τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχικό/πνευματικό κομμάτι μας.

Που διδάσκεις αυτή την περίοδο;
Φέτος κάνω αρκετά ιδιαίτερα και έχω ανοιχτεί σε διάφορα μέρη στην Αθήνα. Εκεί όμως που μπορεί να με βρει κάποιος δυο και τρεις φορές την εβδομάδα είναι στο iSoul Yoga στην Κηφισιά. Είναι ένα ολιστικό κέντρο που κάποιος ανάλογα με το τι του ταιριάζει (όπως ανέφερα πιο πάνω) μπορεί να διαλέξει από διαφορετικά είδη yoga όπως Ashtanga, Hatha, Vinyasa, Aerial, Hot Yoga, Yin Yoga κ.α. Επίσης τα «πονεμένα κορμιά» μπορούν να αφεθούν στα έμπειρα χέρια του Σπύρου για ενεργειακές θεραπείες και ολιστικά μασάζ.

 

Διαβάστε ακόμα: Δίαιτα με τη θεωρία του αυτοκαθορισμού

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top