H ομίχλη είναι συνηθισμένο φαινόμενο χειμώνα και καλοκαίρι.

O καιρός ακόμη και το καλοκαίρι έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Η ομίχλη είναι συχνό φαινόμενο και απαιτεί προσοχή και κυρίως σύμπνοια.

30 σκάφη, 100 άτομα πλήρωμα, 20 ώρες φως και ένα σύμπλεγμα από 60.000 νησιά. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το Floating Show, που έλαβε χώρα στο Αρχιπέλαγος Turku με αφετηρία τη νήσο Nauvo.

Το Floating Show είναι μια 4ήμερη θαλασσινή εμπειρία και η μοναδική εκδήλωση σχεδιασμένη για την αφρόκρεμα του παγκόσμιου Ναυτικού Τύπου με στόχο την ανάδειξη της εγχώριας ναυπηγικής σκηνής. Εφέτος, ήταν η 24η έκδοση, με προσκεκλημένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Το Show προβλέπει δοκιμές των σκαφών στο φυσικό τους περιβάλλον, στη θάλασσα, μέσω ειδικών διαδρομών (legs) που εκτελούνται μεταξύ των νησιών βάσει προγράμματος. Πρωταγωνιστές της διοργάνωσης ήταν σκάφη –μηχανοκίνητα και ιστιοπλοϊκά – όλα κατασκευασμένα στη Φιλανδία, τα οποία ήταν στη διάθεσή μας για δοκιμές και εξονυχιστικό έλεγχο.

Andro_Fin (13)

Οι ποντισμένες στήλες δεν είναι διακοσμητικό, αλλά το πολύτιμο βοήθημα πλοήγησης μέσα στην απεραντοσύνη των νησιών και την ποικιλομορφία του βυθού. Ανάλογα με την σήμανση αφήνουμε το στοιχείο αριστερά ή δεξιά.

Το πεδίο δράσης

Είναι ένα από τα πιο μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα παγκοσμίως, το Αρχιπέλαγος Turku, στο οποίο απλώνονται περί τα 60.000 νησιά και βραχονησίδες. Το Show πραγματοποιείται παραδοσιακά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου με αφορμή την εορταστική περίοδο των Φιλανδών για την κορύφωση του θερινού ηλιοστασίου. Η φετινή διοργάνωση διάρκεσε από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου λίγες ημέρες δηλαδή, πριν την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου (21 Ιουνίου), γνωστή και ως Λευκή Νύχτα.

Διαβάστε ακόμα: Διακοπές με σκάφος: Καμία σχέση με «χλιδή»Με βάση το νησί Nauvo

Βάση και ορμητήριο είναι το νησί Nauvo, ένα από τα κατοικημένα νησιά του Αρχιπελάγους. Το Nauvo είναι ένας δημοφιλής θερινός προορισμός και στρατηγικό σημείο για εξορμήσεις, δεδομένου ότι προσφέρει διανυκτέρευση στους ταξιδιώτες και χώρους ελλιμενισμού για τα σκάφη τους. Για τις ανάγκες του Floating Show μεγάλο τμήμα της μαρίνας ήταν αφιερωμένο στα σκάφη που φιλοξενούνταν και στην πραγματικότητα όλο το νησί κινήθηκε γύρω από το μεγάλο γεγονός. Οι λιμενικές αρχές, οι επόπτες της μαρίνας, σωστικά, περίπολα, και οι τοπικές τουριστικές αρχές συνεργάστηκαν διακριτικά και αποτελεσματικά ώστε να διεξαχθεί ομαλά. Δεν είναι διόλου εύκολο να κινηθεί και να συνεργαστεί ένα πολυπληθές σύνολο από ανθρώπους και σκάφη. Ομολογουμένως, η ροή ήταν υποδειγματική και ο συνδυασμός αριστοτεχνικός.

Andro_Fin (16)

Στην πύλη για τις δοκιμές, μετά από μια κουραστική αλλά ευχάριστη ημέρα, με καλούς συναδέλφους από την Ισπανία.

Η διοργάνωση

Οι διοργανωτές είχαν θέσει στη διάθεση των δημοσιογράφων ένα σύστημα on line που επέτρεπε την οργάνωση του προγράμματος των δοκιμών πριν την άφιξη έτσι ώστε να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία. Το σύστημα είχε πραγματικά αποτέλεσμα. Κάθε μέρα στην είσοδο της έκθεσης βρίσκαμε τυπωμένο το πρόγραμμα με τα σκάφη που είχαμε επιλέξει. Στην ουσία, κατά τη διάρκεια των 3 ημερών εκτελούνται 21 σκέλη για τα μηχανοκίνητα και 9 σκέλη για τα ιστιοπλοϊκά σε προεπιλεγμένες διαδρομές με δυνατότητα συνδυασμών και αλλαγών. Κοινώς, κάθε μέρα, με αφετηρία το Nauvo πραγματοποιήσαμε πολλαπλές διαδρομές από νησί σε νησί ανάλογα με τις επιλογές, με διαλείμματα για φαγητό και briefing. Σε κάθε νησί γινόταν η μετάβαση από σκάφος σε σκάφος, γεγονός που εξυπηρέτησε σε μεγάλο βαθμό τόσο για το χρόνο όσο για την επιτόπια σύγκριση μεταξύ μοντέλων της ίδιας κατηγορίας.

Andro_Fin (11)

Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ενός σκάφους κατασκευασμένου από αλουμίνιο. Στο βάθος μια αποθήκη ανεφοδιασμού με χώρο ελλιμενισμού.

Η πορεία στη θάλασσα

Η διαφορά πλοήγησης σε σχέση με την Μεσόγειο απέχει τόσο όσο η χωριάτικη σαλάτα από τον καπνιστό σολομό. Ένα μεγάλο θέμα στο Αρχιπέλαγος είναι η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών, το μικροκλίμα που δημιουργείται σε κάθε νησιωτικό σύμπλεγμα και, φυσικά, ο βυθός. Είναι αδύνατο να ταξιδέψεις χωρίς κάποιον έμπειρο ντόπιο, χωρίς ανανεωμένους χάρτες και plotter. Το ανάγλυφο του βυθού κρύβει πολλές εκπλήξεις και δεν συγχωρεί κανένα λάθος. Η πορεία σε πολλά σημεία ορίζεται από μεγάλους στύλους που υπαγορεύουν το βύθισμα και ποια μεριά οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μια βεβαρημένη θάλασσα από μέταλλα και λοιπά στοιχεία σε μια ζώνη με σκούρα βλάστηση έτσι ώστε τα βυθίσματα να μην είναι σε καμία περίπτωση ορατά.

Διαβάστε ακόμα: Μια συναρπαστική ιστιοπλοϊκή εμπειρία στον πάγο με σκάφη που ξεπερνούν τους 40 κόμβους, στη λίμνη Monona του Wisconsin.

Andro_Fin (10)

Πρόσω ολοταχώς με ένα 25αρακι στα (σκούρα) νερά του Αρχιπελάγους.

Η εξέλιξη των σκαφών

Το σκάφος στη Φιλανδία αποτελεί πρωτίστως μέσο μεταφοράς και δευτερευόντως αναψυχής. Η επικοινωνία μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας απαιτεί πλωτό μέσο και μάλιστα τέτοιο που να διασφαλίζει την προστασία των επιβατών από το κρύο. Ως εκ τούτου, σχεδιαστικά, η εξέλιξη των σκαφών έχει γίνει με βάση αυτά τα δεδομένα. Η κατασκευή είναι απλή χωρίς πολύπλοκους μηχανισμούς, δυσνόητες προσαρμογές, στα περισσότερα σκάφη υπήρχε μια ισορροπημένη λιτότητα που σε προσγείωνε στη πραγματικότητα –ίσως να έχει ξεχαστεί στο μεσογειακό χώρο: πλωτό μέσο δεν σημαίνει υπέρμετρη και απρόσιτη πολυτέλεια, δεν είναι η προέκταση πολυτελούς κατοικίας. Συγκεκριμένα οι ανοιγόμενες οροφές είναι χειροκίνητες, τα παράθυρα είναι συρόμενα, τα τραπέζια έχουν αυξομειούμενο ύψος που ρυθμίζεται με ένα απλό πύρο και έχουμε παντελή έλλειψη από τηλεκοντρόλ, μπουτόν, ηλεκτροϋδραυλικούς μηχανισμούς.

Andro_Fin (5)

Παρελθόν και μέλλον. Διαφορετικές γενιές σκανδιναβικής ναυπηγικής.

Θέρος και Φως

Ζώντας για μεγάλο διάστημα του χρόνου σε βαρύ χειμώνα, ενίοτε με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -30 βαθμούς, το καλοκαίρι αποτελεί μια (σύντομη) όαση και μια περίοδο που επιτρέπει την κοινωνικοποίηση. Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου παραδοσιακά εκκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του θέρους και του φωτός. Η κορύφωση έρχεται την 21η Ιουνίου, τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους, όπου το λυκόφως συναντά το λυκαυγές. Η ήλιος βουτάει στον ορίζοντα και ανατέλλει εκ νέου. Για τον επισκέπτη από την Μεσόγειο είναι μια διαφορετική συνειδησιακή κατάσταση, που ξεκουρδίζει τα βιολογικά ρολόγια, προκαλεί σύγχυση αλλά κατά βάθος δημιουργεί δέος.

Andro_Fin (6)

H ομάδα που διοργανώνει και συντονίζει το Floating Show. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκειά του δεν υπήρξε ούτε μια παραφωνία.

Άλλο Σκανδιναβία, άλλο Μεσόγειος

Στο Floating Show συμμετείχα για πέμπτη συνεχόμενη φορά και ομολογώ ότι είναι από πιο ενδιαφέροντα και καλά οργανωμένα της Ευρώπης. Στην Αμερική πραγματοποιούνται ορισμένα test events, αλλά έχουν τοπικό χαρακτήρα ή διοργανώνονται από ένα μόνο ναυπηγείο. Πιθανολογώ ότι το Floating Show είναι μοναδικό στο είδος του. To αξιοσημείωτο είναι ότι εκτυλίσσεται ομαλώς με συμμετοχή όλων. Η συνεργασία και η ιεραρχία είναι πρωτεύοντα στοιχεία, ενώ πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα βρίσκονται μόλις πέντε άτομα. Όντας στο μεσογειακό δημοσιογραφικό λόμπι, διαπιστώναμε με τους συναδέλφους πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάτι αντίστοιχο στις χώρες μας. Καταλήξαμε ότι αν στη Φιλανδία λειτουργεί χωρίς να ακουστεί μια παραφωνία, σε Πορτογαλία, Ισπανία και στη χώρα μας το ταπεραμέντο δεν επιτρέπει παρά την υπέρμετρη αυτοπροβολή και ως εκ τούτου η διοργάνωση «διανθίζεται» με ποικίλα κωλύματα που καταλήγουν σε τραγωδίες.

Διαβάστε ακόμα: Με κομμένη την ανάσα κάτω απ’ τα ηφαίστεια της Ιάβας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top