running-in-the-rain

Οι fit είναι στην τσίτα συνέχεια. Με μία μπανάνα στο χέρι. Δεν βλέπουν φαγητό. Βλέπουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, το απαραίτητο λίπος, λαχανικά, βιταμίνες, super foods, super fruits… Η απόλαυση δεν περνάει μόνο από τον ουρανίσκο αλλά από τον εγκέφαλο. (Φωτογραφία: GQ)

Ποιος Τραμπ; Ποιος Τσίπρας; Ποιοι «Αγανακτισμένοι»; Ποιο κίνημα του 1%; Η Επανάσταση είναι εδώ, είναι τεράστια, μεγαλύτερη από τη Βιομηχανική ή την Ψηφιακή και θα στείλει τον «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του». Είναι η Επανάσταση του τριώνυμου Fitness, Wellness & Nutrition (μτφ. Ελλ..ε ας κάνει καμιά δουλίτσα η Επιτροπή Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών, που πληρώνεται και για αυτό το σκοπό). Oκ: Άσκηση, Ευεξία, Διατροφή. Αρχαία Ελλάδα δηλαδή, τίποτα καινούργιο – plus ca change, plus c’est le meme (παραφράζοντας τον Προύστ) αλλά μέσα από το πρίσμα του «Rise of the Superhuman» (Kotler) και του «Sapiens». Homo erectus με άλλα λόγια, αλλά ορθολογικός/η.

Πολλοί μιλούν για την «Δικτατορία του Fitness». Σε αντιπαράθεση προτάσσω την «Καθιστική Ζωή της Δημοκρατίας». Στα είκοσι λεπτά που καθόμαστε, αρχίζουν και μειώνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης. Στις τρεις ώρες μιας συνήθους τηλεοψίας έχουν πέσει στο 90%. Αυτό απλά σημαίνει ότι ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου. Ο James Oliver αφιέρωσε πρόσφατα ολόκληρη εκπομπή του, με guest μία κυρία από το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας, για το πρόβλημα του σακχαρώδους διαβήτη. Η Μεγάλη Βρετανία μετράει 7.000 ακρωτηριασμούς το χρόνο από σάκχαρο. «Is is Red Alert point?» την ρώτησε ο Ολιβερ; «Πέρα από συναγερμό» κάπως έτσι απάντησε εκείνη. Και μετά είδαμε πώς στα βρετανικά Public Schools -στο Δημοτικό- έχουν φτιάξει θερμοκήπια (έχουν ένα θεματάκι με τον ήλιο εκεί) και τα παιδάκια φυτεύουν το παντζάρι τους και το τρώνε για μεσημεριανό μόλις φυτρώσει (εννοείται). Τι θέλω να πω; Η Επιστήμη της Διατροφής, έρχεται πλέον να συντονίσει ορθολογικά το lifestyle μας, το οποίο έως τώρα ήταν έρμαιο της επικούριας –και μόνο- λογικής των πέντε αισθήσεων. Ο Superhuman (του Kotler) χρησιμοποιεί –φεύ- μόνο την έκτη…

Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον ασθένεια και έχει υψηλότερα ασφάλιστρα από αυτά των καπνιστών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσημα ζητήσει από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να προωθήσουν το Fitness, Wellness & Nutrition λάιφσταιλ, σαν μέσο πρόληψης ασθενειών, που απλά οφείλονται στην καθιστική ζωή, στην έλλειψη άσκησης, στην κακή διατροφή, στην κακή χρήση του αλκοόλ και στο κάπνισμα, μετά από πιέσεις ασφαλιστικών Ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών – με επιχειρήματα υποθέτω (τελικά, οι μόνοι σύμμαχοι που έχουμε σε αυτή τη ζωή είναι οι ασφαλιστικές και τα Ταμεία). Ο ιατρικός κόσμος -δεν τους συμφέρει βέβαια- αλλά δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν και να επαυξάνουν. Ο Μπιλ Γκέιτς επένδυσε το καταπίστευμά του στην βιομηχανία της διατροφής, η Bayer αγόρασε την Monsanto και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στις ΗΠΑ, είναι η Whole Foods -δηλαδή ούτε συντηρητικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης κτλ- μανάβης, χασάπης, τυροπωλείο, γαλακτοπωλείο, κάβα, δηλαδή όπως σε όλες τις πόλεις του κόσμο εξ’άλλου. Γιατί στο Παρίσι -με τέτοια συγκέντρωση πληθυσμού- τα σούπερ-μάρκετ είναι μόνο «city» (όπως τα ΟΚ στην Ελλάδα, η Food Emporium στη Νέα Υόρκη) και εδώ σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, έχεις δεν ξέρω πόσα μεγάλα σούπερ-μάρκετ όλα τίγκα στα χημικά; Γιατί στο Παρίσι -όπου οι περισσότεροι είναι «οδοντογλυφίδες» ή στο Μανχάταν (εκεί «κοσμικές ακτινογραφίες» -Τόμ Γούλφ) ο κόσμος ψωνίζει αποκλειστικά από τον κρεοπώλη, τον μανάβη, στα Fromager, Laitier, Traiteur ή στα Delicatessen της Νέας Υόρκης; Τα σούπερ-μάρκετ είναι εκτός αστικού ιστού στη suburbia, στα agglomerations, εξ’ανάγκης φαντάζομαι αφού δεν μπορούν να συντηρηθούν οι μικροί έμποροι, με τα φρέσκα προϊόντα.

Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον ασθένεια (Αλέξη το νου σου, πας γυρεύοντας) και έχει υψηλότερα ασφάλιστρα από αυτά των καπνιστών, που είναι επιβαρυμένα. Βέβαια όταν καπνίζεις άφιλτρα βιολογικά τσιγάρα με χαρτί χωρίς χλώριο, όπως τα American Spirit (τα μόνα στα οποία το FDA επιτρέπει την διαφήμιση με warning φυσικά) εκεί… λευκός καπνός. Εδώ, απλά κοιτάξτε γύρω σας. Όπως και στην γαλλική επαρχία (με τα σούπερ-μάρκετ).

superhero-body-gq-01

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσημα ζητήσει από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να προωθήσουν το Fitness, Wellness & Nutrition λάιφσταιλ, σαν μέσο πρόληψης ασθενειών, που απλά οφείλονται στην καθιστική ζωή. (Φωτογραφία: GQ)

Η Επανάσταση του τριώνυμου έχει όμως ήδη προχωρήσει και εδώ. Στους ελάχιστους προσβάσιμους στίβους της πόλης (της πόλης που γέννησε το Κλασικό Αθλητισμό, πένταθλο και δέκαθλο ελάχιστοι στίβοι; Έλεος!) Ελάχιστοι παρόλα αυτά. Και τίγκα. Από κάθε καρυδιάς καρύδι. Που δουλεύει cardios, παράγει φυσικά ενδορφίνες, ρυθμίζει την ντοπαμίνη του και θωρακίζει το μυοσκελετικό του (μικροτραυματισμοί παίζουν βέβαια, αλλά θεραπεύονται) και το ανοσοποιητικό του. Τρέχουν (χωρίς να παράγουν ενέργεια προς το παρόν) αλλά θετική ενέργεια. Υγιείς άνθρωποι. Αυτό που όλοι φοβούνται περισσότερο.

Γιατί κακά τα ψέματα. O/η fit δεν είναι και ο καλύτερος πελάτης. Σούπερ-μάρκετ; No fit man’s land – ειδικά τα αλλαντικά. Αρτοπωλείο; Κάτι με σίκαλη και χαμηλό ΥΔ…ενίοτε. Ζαχαρώδη και ποτά; Α παπαπα. Ζαχαροπλαστείο; Καθόλου Περίπτερ; «Που θα πάμε για φαγητό το βράδυ;» (διατροφή μόνο). Μπαράκι; (με το σταγονόμετρο και virgos). Φαρμακείο; (μόνο για καλλυντικά Κορρές). Γιατρός; (αχρείαστος…είναι). Νοσοκομεία; (για plastic ίσως;), βενζίνη και ΜΜΜ; Zu fuss (εννοείται) και ποδήλατο (εννοείται) Sorry παιδιά. NO ΦΠΑ.

Τον ακάθιστο έχουν λοιπόν οι fit. Kυριολεκτικά. Είναι στην… τσίτα συνέχεια. Με μία μπανάνα στο χέρι (το φρούτο της νεότητας με το απαραίτητο κάλλιο για μετά την προπόνηση). Δεν βλέπουν φαγητό. Βλέπουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, το απαραίτητο λίπος, λαχανικά, βιταμίνες, super foods, super fruits… Η απόλαυση δεν περνάει μόνο από τον ουρανίσκο αλλά από τον εγκέφαλο.

Έτσι λοιπόν ο millennial Αθηναίος διάγει τον βίο του στα γυμναστήρια -όπως κάποτε παλαιότερα στην (Αρχαία) Αθήνα- και μετά ανταλλάσσει απόψεις στην Εκκλησία του Δήμου του διαδικτύου. Παίξατε και χάσατε. Η Επανάσταση έχει ήδη επιτευχθεί.

 

Διαβάστε ακόμα: Έλληνες αποκαλύπτουν στο Andro τα fitness μυστικά τους.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top