Τα τεστ βοηθούν, αλλά ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι αξιόπιστο 100% (George Vitsaras / SOOC).

    Τίποτα το άγνωστο: σε προηγούμενα χρόνια που ακόμη δεν είχε ενσκήψει ο κορωνοϊός, τώρα θα μιλούσαμε για την επέλαση της εποχικής γρίπης. Το φθινόπωρο, άλλωστε, είναι το εκκολαπτήριό τους. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

    Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η απλή γρίπη έχει πολλά κοινά συμπτώματα με την Covid-19. Μάλιστα, στην Κίνα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ασθενείς εμφάνισαν να έχουν νοσήσει ταυτοχρόνως τόσο στη γρίπη όσο και τον κορωνοϊό.

    Το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε, λένε οι ειδικοί, είναι να σπεύσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης. Στη χώρα μας ήδη έχουν έρθει οι πρώτες παρτίδες και οι ειδικοί σημειώνουν πως προηγούνται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για να το κάνουν. Και στη γρίπη, όπως και στον κορωνοϊό, αν φοράμε μάσκα και πλένουμε καλά τα χέρια μας και φυσικά δεν διασπείρουμε τα υγρά σωματίδια του στόματός μας, πράττουμε σωστά. Το σίγουρο είναι ότι το εμβόλιο βοηθάει να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στην επέλαση της γρίπης.

    Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 διαφορετικούς ιούς που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, αλλά μόνο τέσσερις εξ αυτών προκαλούν την εποχική γρίπη. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα συμπτώματα θεωρώντας πως έχουν γρίπη. Οι γιατροί λένε πως η γρίπη μοιάζει σαν να σε έχει χτυπήσει ένα φορτηγό. Ο πυρετός, οι πόνοι και οι πονοκέφαλοι είναι σαφώς πιο έντονοι σε σχέση με άλλους ιούς. Πολύ περισσότερο των κοινών ιών του κρυολογήματος.

    Το να γνωρίζετε εάν έχετε Covid-19 είναι πολύ πιο περίπλοκο, διότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά – και μερικές φορές αρκετά παράξενα – συμπτώματα.

    Όλοι γνωρίζουμε τα συμπτώματα της γρίπης: πυρετός, πονοκέφαλοι, πόνοι στο σώμα, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, βήχα και φτέρνισμα, ενώ σε βρέφη παρατηρούνται ακόμη και λοιμώξεις του αυτιού. Πολλές φορές έχουμε και διάρροιες ή εμετούς.

    Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πιο συχνή επιπλοκή είναι η πνευμονία. Τα τυπικά σημάδια πνευμονίας της γρίπης είναι δύσπνοια και μερικές φορές πόνο στο στήθος ή την πλάτη.

    Το να γνωρίζετε εάν έχετε Covid-19 είναι πολύ πιο περίπλοκο, διότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά – και μερικές φορές αρκετά παράξενα – συμπτώματα, πολλά από τα οποία επαναλαμβάνουν αυτά της γρίπης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, μερικές φορές με ρίγη, ξηρός βήχας και κόπωση.

    Το μόνο σημάδι που διακρίνει πραγματικά τις δύο λοιμώξεις είναι ότι πολλά θύματα Covid-19 χάνουν ξαφνικά την αίσθηση της όσφρησης – όχι επειδή έχουν βουλωμένη μύτη, αλλά επειδή δεν καταγράφουν ούτε έντονες οσμές όπως κρεμμύδια ή καφέ. Δεν έχουν όλα τα θύματα του ιού ανοσμία, το επίσημο όνομα για την απώλεια μυρωδιάς, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 87% εμφάνισε αυτή την αντίδραση.

    Τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: πονόλαιμος, συμφόρηση, ρινική καταρροή, εμετός, διάρροια, πόνος στο στομάχι και δυσκολία στην αναπνοή. Μερικοί νοσούντες έχουν ερεθισμένα μάτια ή αισθάνονται έντονη φαγούρα στην περιοχή. Αλλοι εμφανίζουν κοκκινίλες ή φουσκάλες στα δάχτυλα.

    Πιο επικίνδυνα συμπτώματα – που σημαίνει ότι πρέπει να λάβετε άμεση ιατρική βοήθεια – είναι η σοβαρή αναπνευστική δυσκολία, ο πόνος ή πίεση στο στήθος, τα μπλε χείλη ή μπλε πρόσωπο, η κατάσταση σύγχυσης ή οι ασυνεπείς απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση ή απώλεια συνείδησης.

    Μια ασυνήθιστη πτυχή της Covid-19 είναι ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν μερικές φορές πνευμονία χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο άρρωστοι είναι.

    Στην τρομακτική εκδοχή της νόσου ενδέχεται να παρουσιαστούν θρόμβοι αίματος που οδηγούν σε καρδιακή βλάβη, εγκεφαλική βλάβη και πνευμονική βλάβη. Ακόμα και μερικές περιπτώσεις που ασθενείς εμφανίζουν ήπιες αντιδράσεις ή είναι ασυμπτωματικοί, λένε πως τα σημάδια -ειδικά στην καρδιά- μπορεί να έχουν μακρά διάρκεια.

    Μια άλλη ασυνήθιστη πτυχή της Covid-19 είναι ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν μερικές φορές πνευμονία χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο άρρωστοι είναι. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Μια θεωρία είναι ότι οι αερόσακοι στους πνεύμονες καταστρέφονται με τρόπο που δεν προκαλεί τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο δημιουργεί αυτό το «απελπισμένο αίσθημα για αέρα».

    Πολλοί γιατροί συστήνουν να αγοράσουμε ένα παλμικό οξύμετρο, μια συσκευή που μετρά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Πολλαπλές μετρήσεις κάτω από το 92% θα πρέπει να προκαλέσουν κλήση σε γιατρό. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η πνευμονία, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

    Τα παιδιά περνούν, γενικά, την Covid-19 με λίγα προβλήματα. Για τις νεότερες ηλικίες, θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο από τη γρίπη. Τα παιδιά έχουν τον ίδιο αστερισμό συμπτωμάτων που έχουν και οι ενήλικες.

    Τα επικίνδυνα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, μπλε χείλη, σύγχυση ή αδυναμία αφύπνισης και έντονο κοιλιακό άλγος ή αδυναμία συγκράτησης υγρών. Εάν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή το νοσοκομείο άμεσα.

    Ένα θετικό τεστ, πιθανώς, σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί, αλλά ένα αρνητικό τεστ δεν πρέπει να το θεωρούμε ως 100% είναι αξιόπιστο.

    Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων, το οποίο πιστεύεται ότι προκαλείται από υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση και μπορεί να προκαλέσει σοκ και ανεπάρκεια οργάνων. Ωστόσο, οι γιατροί τονίζουν ότι είναι σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο.

    Ξέρουμε ότι τα συμπτώματα της Covid-19 μπορούν να ξεκινήσουν από δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση, αλλά τα περισσότερα ξεκινούν πέντε έως επτά ημέρες μετά από την έκθεση.

    Ωστόσο, όπως και με ασθένειες όπως η ιλαρά, μπορεί να ξεκινήσει η διάδοση του ιού δύο ημέρες πριν αρχίσουμε να αισθανόμαστε άρρωστοι. Επομένως, αν νομίζετε ότι ενδέχεται να έχετε εκτεθεί, είναι πολύ σημαντικό να προειδοποιήσετε τους άλλους και να απομονωθείτε από αυτούς το συντομότερο δυνατόν, ειδικά εάν είναι μεγαλύτεροι ή ιατρικά εύθραυστοι.

    Είναι ένα αξίωμα της γενικής ιατρικής ότι όταν μια ασθένεια σαρώνει μια περιοχή και ένας ασθενής έχει τα συμπτώματά της, δεν χρειάζονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί το προφανές. Επομένως, εκτός και αν τόσο η γρίπη όσο και ο κορωναϊός αρχίσουν να κυκλοφορούν έντονα και ταυτόχρονα στην πόλη σας, μην εκπλαγείτε εάν ο γιατρός σας δεν προτείνει να κάνετε εξέταση.

    Ένα θετικό τεστ, πιθανώς, σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί, αλλά ένα αρνητικό τεστ δεν πρέπει να το θεωρούμε ως 100% είναι αξιόπιστο. Πάρα πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά.

     

    Διαβάστε ακόμα: Το επόμενο βήμα θα είναι μη μιλάμε για να μη διαχέονται τα σταγονίδια;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top