heineken

    Μιλάμε για ένα ζυθοποιό τόσο διαφορετικό απ’ όλους τους άλλους που μετατράπηκε σε ζωντανό θρύλο.

    H ασύλληπτη επιτυχία της πιο αναγνωρίσιμης μπίρας στον πλανήτη οφείλεται σε έναν άνθρωπο: τον Alfred «Freddy» Heineken, τελευταίο άρρενα απόγονο μιας υπεραιωνόβιας δυναστείας, η οποία σε τέσσερις δεκαετίες μπετονάρισε τη θέση του «οίκου της» και την έφερε στην κορυφή.

    Μιλάμε για ένα ζυθοποιό τόσο διαφορετικό απ’ όλους τους άλλους που μετατράπηκε σε ζωντανό θρύλο. Κι αυτό εξαιτίας του πολύ λεπτού γούστου του για τα εξαίσια πράγματα, είτε αυτά ήταν αυτοκίνητα είτε σπίτια είτε ωραίες γυναίκες από τις οποίες πάντα περιβαλλόταν, πράγμα το οποίο δεν τον εμπόδισε να παραμείνει πιστός για πάνω από 40 χρόνια στη Λουσίλ, την πρώτη κυρία της καρδιάς του.

    Ο Φρέντι απασχόλησε επίσης, χωρίς να το θέλει, τις στήλες των εφημερίδων, καθώς το Νοέμβριο του 1983 έπεσε μαζί με τον σοφέρ του Ab Dodere, θύμα απαγωγής. Για την απελευθέρωσή τους πληρώθηκαν λύτρα που υπερέβαιναν τα 15 εκατομμύρια δολάρια, με σημερινές αξίες. Τελικά, οι απαγωγείς συνελήφθησαν και κατέληξαν στη φυλακή.

    Μια δυσάρεστη περιπέτεια με αίσιο τέλος και δύο κινηματογραφικές μεταφορές (η περσινή με τον Άντονι Χόπκινς), η οποία όμως άφησε τα ίχνη της στη δυναστεία, αφού έκτοτε η οικογένεια περιστοιχίζεται από μια πραιτωριανή φρουρά. Στην ταινία, ο Χόπκινς ακούγεται να λέει, με το αμίμητο ύφος του, την ατάκα “υπάρχουν δύο τρόποι για έναν άνδρα να πλουτίσει σε αυτόν τον κόσμο: μπορεί να έχει πολλά χρήματα ή μπορεί να έχει πολλούς φίλους. Δεν μπορεί, όμως, να έχει και τα δύο”.

    films

    “Φάτσες” που δεν αστειεύονται έχουν υποδυθεί τον Φρέντι: ο σκληρός Ρούτγκερ Χάουερ και ο Σερ Άντονι Χόπκινς.

    Το Νοέμβριο του 1983 έπεσε μαζί με τον σοφέρ του θύμα απαγωγής. Μια δυσάρεστη περιπέτεια με αίσιο τέλος και δύο κινηματογραφικές μεταφορές (η περσινή με τον Άντονι Χόπκινς).

    Μπορεί από τότε o Φρέντι να έγινε πιο επιφυλακτικός απέναντι στον ανταγωνισμό, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συναναστρέφεται με περισσή άνεση τους εστεμμένους, όπως τους Orange-Nassau και τους Grimaldi, ή τον Frank Sinatra «αυτοπροσώπως».

    Εν ολίγοις, το άτομο ήταν μια μυθιστορηματική φυσιογνωμία, στην οποία οπωσδήποτε άξιζε μια βιογραφία. Πράγμα και το οποίο έκανε η Barbara Smit σ’ ένα συναρπαστικό βιβλίο των 320 σελίδων (“The Heineken Story: The Remarkably Refreshing Tale” ), όπου αφηγείται τη διόλου κοινότοπη ύπαρξη του μεγιστάνα.


    Διαβάστε ακόμα: Βασίλης Ορφανός, «Θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί για να κερδίσω το Ντακάρ!»


    saga

    Από αριστερά, ο Henry Pierre Heineken που καθιέρωσε το προϊόν, o “διεθνής” Freddy με άψογο ύφος Don Draper, και το παλιό ζυθοποιείο της μάρκας που σήμερα στεγάζει το μουσείο της Heineken.

    Μαζί, γινόμαστε μάρτυρες μιας οικογενειακής saga που ξεκινάει με τη χήρα ενός κάποιου Cornelius Heineken, η οποία, έχοντας σιχαθεί να συναντάει ανθρώπους μεθυσμένους, προτρέπει τον γιο της Gérard να στήσει μια ζυθοποιία το 1863. Η Heineken Bierbrouwerij σιγά-σιγά αναπτύχθηκε, πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή της, όντας η πρώτη που έκανε χρήση ψυκτικών εγκαταστάσεων, αλλά και αξιοποιώντας τις ανακαλύψεις του Louis Pasteur για τη μαγιά.

    Ο εγγονός Henry Pierre Heineken κατάφερε να δώσει την τελική ώθηση, παρά τη διακοπή, εξαιτίας του πολέμου. Ποιητής, μουσικός, ακόμα και πιανίστας σε μπαρ, ο πατέρας του Φρέντι αγαπήθηκε από το προσωπικό του εργοστασίου του, εξαιτίας της σοσιαλδημοκρατικής του διαχείρισης, σε σημείο η ζυθοποιία να χαρακτηριστεί «κόκκινη».

    Η Heineken ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή της, όντας η πρώτη που έκανε χρήση ψυκτικών εγκαταστάσεων, αλλά και αξιοποιώντας τις ανακαλύψεις του Louis Pasteur για τη μαγιά.
    Freddy Heineken

    Το κέρινο ομοίωμα του Φρέντι στο μουσείο της Madame Tussaud’s στο Άμστερνταμ.

    Ο γιος, όχι μόνο κληρονόμησε ένα σωρό από τα χαρακτηριστικά του πατέρα, αλλά μετά τη μετεκπαίδευσή του στην Αμερική αποδείχτηκε πρωτοπόρος κι σε θέματα διαφήμισης, με εκπληκτικές ικανότητες στο προμοτάρισμα ή το επαναλασάρισμα της ξανθιάς Ολλανδέζας.

    Θα ήταν, ολωσδιόλου, άδικο να αποφανθούμε ότι η ζωή του Φρέντι Χάινεκεν ήταν μια σειρά από συβαριτικά καπρίτσια. Ο επιχειρηματίας είχε την υπομονή να περιμένει την ώρα του μέχρι να πάρει τα ηνία της ζυθοποιίας που είχε τη διορατικότητα να πάρει θέση στην αγορά των ΗΠΑ, με το τέλος της Ποτοαπαγόρευσης. Και συνέχισε, μεταξύ άλλων, σαν προσωπικό στοίχημα, την προσπάθεια να την καθιερώσει στην Αμερική και σε όλη την οικουμένη.

    Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1964 και Πρόεδρος επτά χρόνια αργότερα, είχε πλέον λυμένα τα χέρια για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής αγοράς, πρώτα στη Γαλλία, μετά στη Μ. Βρετανία και, τελικά, σ’ όλη τη Μεσόγειο, τις ανατολικές χώρες, την Ασία…

    Ο Freddy Heineken, επιχειρηματίας εμπνευσμένος και ενίοτε εκκεντρικός, απεβίωσε πριν από 14 χρόνια. Σήμερα, τα ηνία της πάντα οικογενειακής επιχείρησης κρατάει η κομψή μοναχοκόρη του Charlène, η 10η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Όταν ήταν πιτσιρίκι, ο μπαμπάς την πήγαινε μπαρότσαρκα…

     

    Διαβάστε ακόμα: Μάθιου Μπογδάνος, ο Έλληνας που έσωσε τους θησαυρούς του Ιράκ

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top