PF110121

  «Η αυτοπεποίθηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα για έναν αθλητή. Αν δεν έχεις την αυτοπεποίθηση που σου δίνει τη σιγουριά για αυτό που είσαι, δεν πρόκειται να τα καταφέρεις, όσο ταλέντο κι αν έχεις».

  Αυτή η καμπάνια του Tiempo μιλά για τις ηγετικές ικανότητες, την αυτοπεποίθηση και την επαναστατικότητα. Η ηγετική ικανότητα είναι προφανώς ένα σημαντικό στοιχείο για να είσαι η πρώτη επιλογή σέντερ μπακ για την Μπαρτσελόνα και την εθνική Ισπανίας.
  Ναι. Νομίζω πως από τη θέση του σέντερ μπακ μπορείς να δεις όλο το παιχνίδι από πίσω και βλέπεις το σχήμα των μέσων, των επιθετικών και των άλλων μπακ της ομάδας σου. Μια ομάδα χρειάζεται οργάνωση και αυτή η οργάνωση βασίζεται στα άτομα που μπορούν να δουν το παιχνίδι και να το κατανοήσουν και από εκεί να δώσουν εντολές. Θεωρώ ότι αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της θέσης σέντερ μπακ.

  Πόσα πράγματα έμαθες για τις ηγετικές ικανότητες από τον Κάρλες Πουγιόλ;
  O Κάρλες παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αποτελεί παράδειγμα για όλα τα νέα παιδιά που ξεκινούν, και ήμουν κι εγώ ένα από αυτά όταν πήγα στην Μπαρτσελόνα σε ηλικία 21 ετών. Μου έμαθε πολλά, όπως έμαθε και σε άλλους. Είναι κατά κάποιον τρόπο μια πατρική φιγούρα για όλους. Έχει ηγετικές ικανότητες και είναι επαναστάτης, κάτι που αποδεικνύει συχνά. Ειδικά όταν η ομάδα δεν παίζει καλά, όταν αισθανόμαστε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο γήπεδο, είναι πάντα εκεί για να εμψυχώσει τους πάντες και να τους κάνει να «επιστρέψουν» στο παιχνίδι.

  «Πώς θα ήθελα να με θυμούνται; Σαν έναν άνθρωπο με πάθος. Και για το γεγονός ότι κάθε φορά που βγαίνω στο γήπεδο τα δίνω όλα».

  Δεν είσαι ο αρχηγός, αλλά έχεις κι εσύ πολλές ευθύνες. Πώς σου φαίνεται αυτό;
  Έχω πάθος με το ποδόσφαιρο από πάρα πολύ μικρός και θεωρώ ότι όταν είμαστε στο γήπεδο πρέπει να δίνουμε τα πάντα για να πετύχουμε το στόχο μας. Εάν είναι ισοπαλία, να πάμε στον επόμενο γύρο, εάν είναι τελικός να τον κερδίσουμε, ακόμη κι αν είναι το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν όπου όλα παίζονται. Στο τέλος της μέρας το ζητούμενο είναι να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και να κάνεις τα πάντα για τη νίκη. Πιστεύω και στην συναισθηματική πλευρά των πραγμάτων. Στην τελική, αν το ζητούμενο είναι μόνο το ποδόσφαιρο, κάτι τόσο απλό, θεωρώ ότι χάνεται ένα κομμάτι της διασκέδασης και το συναισθηματικό στοιχείο που το κάνει τόσο υπέροχο. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να σκεφτούμε και τους φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο και πληρώνουν γι’ αυτό. Έχουμε ευθύνη και απέναντί τους.

  PF110180

  «Πιστεύω και στη συναισθηματική πλευρά των πραγμάτων. Αν το ζητούμενο είναι μόνο το ποδόσφαιρο, κάτι τόσο απλό, θεωρώ ότι χάνεται ένα κομμάτι της διασκέδασης και το συναισθηματικό στοιχείο που το κάνει τόσο υπέροχο».

  Πώς προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο παιχνίδι;
  Προσπαθώ να κατεβάζω διακόπτες για όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα μπορώ. Εννοώ ότι είναι πολύ καλύτερα εάν δεν σκέφτομαι τον αγώνα μια ώρα πριν αρχίσει. Μόλις μπω στα αποδυτήρια, τότε συγκεντρώνομαι 100 % στον αντίπαλό μου, στο πώς θα προσεγγίσουμε το παιχνίδι και σε χιλιάδες πράγματα που έχουμε δουλέψει και μελετήσει για να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι. Στο ξενοδοχείο της ομάδας την προηγούμενη μέρα, πάντως, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κατεβάζουμε διακόπτες, να μιλάμε για άλλα πράγματα, να παίζουμε χαρτιά, οτιδήποτε, αρκεί να μην σκεφτόμαστε τον αγώνα, γιατί τελικά, όσο κι αν τον σκέφτεσαι, όλα εξαρτώνται από το ταλέντο και τη δουλειά που έχεις κάνει στο γήπεδο.

  Τι έχεις να πεις για την κριτική του τύπου; Πώς αντιμετωπίζεις αυτά τα πράγματα;
  Δεν αξίζει να αφήνεις την κριτική να σε επηρεάζει. Σε τελική ανάλυση, ο τύπος απευθύνεται στους φιλάθλους, σε όλα αυτά τα εκατομμύρια κόσμου που ζουν για το ποδόσφαιρο και θεωρώ ότι εμείς ως παίκτες δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον τύπο ούτε θα πρέπει να μας επηρεάζει. Είτε οι κριτικές είναι καλές είτε είναι κακές. Γιατί και οι καλές κριτικές μπορούν να σε κάνουν να νομίζεις ότι είσαι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είσαι.

  Το 2011 υπήρχε μεγάλη ένταση μεταξύ των φιλάθλων της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ. Πώς το αντιμετώπισες και πώς βελτιώθηκαν τα πράγματα για την εθνική ομάδα;
  Θυμάμαι ότι υπήρχε κάποια ένταση. Νομίζω ότι ήταν μετά τον αγώνα 5-0 στο Camp Nou. Υπήρχαν κάποιες τριβές τότε. Όταν όμως βρεθήκαμε όλοι μαζί στην εθνική ομάδα ήταν όλα περασμένα ξεχασμένα. Θεωρώ ότι η ομάδα, και αναφέρομαι στους παίκτες και της Μπάρτσα και της Ρεάλ, κατάλαβαν ότι τώρα επρόκειτο για την εθνική και ότι έπρεπε να είμαστε ενωμένοι, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Το Euro πλησίαζε κι έπρεπε να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που ίσως τα πηγαίνουν καλύτερα με ορισμένους από ό,τι με κάποιους άλλους, αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε ομάδα. Σκοπός όμως πρέπει να είναι να πετύχουμε τον κοινό στόχο.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  «Αγαπώ πάρα πολύ την ομάδα της Μπαρτσελόνα. Σε αυτήν χρωστάω τα πάντα.

  Ας μιλήσουμε για μια από τις αξίες που αναφέραμε νωρίτερα, την αυτοπεποίθηση. Πρώτα πήγες στην Μάντσεστερ και μετά στη Σαραγόσα, για να φτάσεις τελικά να παίζεις στην Μπάρτσα. Όταν έφυγες, πίστευες ότι μπορούσες να γυρίσεις πίσω στη Μπάρτσα και να σημειώσεις την επιτυχία που σημειώνεις τώρα;
  Κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται τη σωστή χρονική στιγμή. Ξεκινάμε από το ότι ενδιαφέρονταν για μένα. Έπαιζα καλά για την ομάδα μου και αυτό επιτέλους κατέληξε σε συμφωνία. Είναι γεγονός ότι όταν είσαι σε άλλη ομάδα, ελπίζεις να καταλήξεις στην Μπάρτσα, αλλά σε καμία στιγμή αυτό δεν είναι ξεκάθαρος στόχος. Πάντα προσπαθείς να δουλεύεις σκληρά. Στην προκειμένη περίπτωση η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε καλά, γιατί ήταν η ομάδα μου. Ωστόσο, όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία δούλεψα σκληρά για να επιστρέψω και είναι υπέροχα από τότε που γύρισα. Αυτός είναι ο έκτος χρόνος μου και νομίζω ότι έχουμε κερδίσει τουλάχιστον ένα έπαθλο σε κάθε σεζόν και κάποιες φορές περισσότερα από ένα. Η συλλογή μας είναι θεαματική και έχουμε μια ομάδα με προδιαγραφές για να συνεχίσει αυτή την πορεία.

  Θεωρείς ότι ο κόσμος γνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει ένας ποδοσφαιριστής στην Μπαρτσελόνα;
  Νομίζω ότι κάποιοι το γνωρίζουν, αλλά ίσως υπάρχουν και άλλοι που βλέπουν τον ποδοσφαιριστή που βγαίνει στο γήπεδο και παίζει 90 λεπτά και σκέφτονται ότι αυτή είναι όλη κι όλη η δουλειά μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα όμως πίσω από αυτό και είμαι σίγουρος ότι κάποιοι που καταλαβαίνουν, ή που τουλάχιστον παρακολουθούν ποδόσφαιρο, ξέρουν ότι πρόκειται για καθημερινή δουλειά όπου δεν αρκεί μόνο να προπονείσαι ή να παίζεις σε έναν αγώνα, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να κάνεις.

  Πολλοί δεν το πίστευαν όταν διάβασαν ότι χτύπησες το πρώτο πέναλτι της επαγγελματικής σου καριέρας σε εκείνον τον αγώνα ενάντια στην Πορτογαλία. Πρέπει να έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση για να χτυπήσεις αυτό το πέναλτι εκείνη τη δεδομένη στιγμή, έτσι δεν είναι;
  Ναι, νομίζω ότι η αυτοπεποίθηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα για έναν αθλητή. Είτε πρόκειται για ποδοσφαιριστή είτε για μπασκετμπολίστα είτε για τενίστα. Γιατί, όσο ταλέντο κι αν έχεις, αν δεν έχεις την αυτοπεποίθηση που σου δίνει τη σιγουριά για αυτό που είσαι, δεν πρόκειται να τα καταφέρεις, όσο ταλέντο κι αν έχεις. Και νομίζω ότι οι ποδοσφαιριστές, οι επαγγελματίες αθλητές κάθε είδους, πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Ρωτήσαμε τον Σέρχιο Ράμος για εκείνο το πέναλτι που χτύπησε όπως ο Πανένκα. Τι σκέφτηκες όταν τον είδες να το εκτελεί με αυτό τον τρόπο και όταν είδες ότι ήταν ο Σέρχιο αυτός που θα το χτυπούσε;
  Δεν ήξερα ότι θα το χτυπούσε έτσι, αλλά το έκανε και σκόραρε και περάσαμε στον επόμενο γύρο. Έχει τα ρίσκα του, αλλά γενικά το να χτυπάς πέναλτι έχει τα ρίσκα του γιατί ο τερματοφύλακας μπορεί να το αποκρούσει ή εσύ να αστοχήσεις και καταλήγεις να είσαι εσύ ο κακός. Δεν εξελίχθηκε όμως έτσι. Ο Σέρχιο πέτυχε το πέναλτι που χτύπησε κι εγώ το δικό μου. Η ομάδα πέρασε και αυτό είναι που έχει σημασία.

  Πώς θα ήθελες να σε θυμούνται;
  Σαν έναν άνθρωπο με πάθος. Αγαπώ πάρα πολύ την ομάδα της Μπαρτσελόνα, γιατί από τα πρώτα μου χρόνια πήγαινα στο Camp Nou και όλη μου η οικογένεια με έκανε να αγαπώ αυτή την ομάδα, στην οποία χρωστάω τα πάντα. Και για το γεγονός ότι κάθε φορά που βγαίνω στο γήπεδο τα δίνω όλα.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top