-Σε αποκαλούν ένα από τους σπουδαιότερους Έλληνες αθλητές. Έχει περισσότερη χαρά ή ευθύνη αυτός ο «τίτλος»;
Ασφαλώς και με βαραίνει περισσότερο η ευθύνη. Όταν βγαίνεις έξω σε αγώνες και εκπροσωπείς τη χώρα σου, οφείλεις να δίνεις ένα καλό παράδειγμα. Γι αυτό και όλη αυτή τη γνώση προσπαθώ να τη μεταλαμπαδεύσω, στα μικρά παιδιά, μέσω των προπονήσεων.
-Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή;
Αναμφισβήτητα η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ 2000, σε ηλικία μόλις 16 ετών- ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα.
-Γιατί η κολύμβηση δεν ανήκει στα «εμπορικά» αθλήματα;
Θα διαφωνήσω. Πιστεύω ότι η κολύμβηση τον τελευταίο καιρό, σταδιακά, αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους σε ερασιτεχνικό επίπεδο, είτε σε open water swimming είτε στην πισίνα. Προσωπικά αυτό είναι κάτι που με γεμίζει με χαρά, καθώς είναι ένα άθλημα με αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες για όλους τους ανθρώπους, και ειδικά σε μια χώρα όπου οι καιρικές συνθήκες μας επιτρέπουν να κολυμπάμε όλο τον χρόνο.
-Είσαι ο «πατέρας» του crosswim. Πώς το εμπνεύστηκες;
Είναι μία πρωτοποριακή ένωση του crossfit και της κολύμβησης. Επί της ουσίας, είναι ένας νέος τρόπος άσκησης που συνδυάζει αρμονικά την προπόνηση εντός κι εκτός νερού, εκτοξεύοντας τον μεταβολισμό και την ένταση μίας ήδη απαιτητικής προπόνησης, προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα τόσο στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, όσο και στο κάψιμο θερμίδων.
-Έχεις προωθήσει και το application «safe water sports». Πολλές δραστηριότητες…
Είναι ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης για τις δραστηριότητες στο νερό και την ασφάλεια. Εδώ υπάρχει ένα όραμα. Να βοηθήσουμε την πολιτεία και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το νερό, ώστε να γίνει η χώρα μας, υπόδειγμα οργάνωσης και ασφάλειας. Για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τόσο οργανωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο.
-Από την πισίνα, στην τηλεόραση: Έρχονται οι «Θαλασσόλυκοι».
Ναι, είναι μία ξεχωριστή ταξιδιωτική εκπομπή η οποία προβάλλεται κάθε Σάββατο στον ΣΚΑΙ. Το concept είναι απλό: ταξιδέψαμε 30 μέρες στην άγονη γραμμή του Αιγαίου με την Κάλια Ελευθερίου και τον Γιάννη Αποστολάκη, καλύψαμε μία απόσταση μεγαλύτερη των 715 ναυτικών μιλίων και απολαύσαμε τα μοναδικά τοπία και τις εκλεκτές γεύσεις των νησιών μας.
-Τα πιο όμορφα ταξίδια είναι αυτά που δεν έχουμε κάνει;
Η ιδέα του ταξιδιού, η περιπέτεια και η αναζήτηση νέων εμπειριών δεν είναι πάντα ο κύριος σκοπός; Χαίρομαι πάρα πολύ που καταφέραμε να κάνουμε αυτήν την ιδέα, πράξη.
-Οπότε τώρα να σε αντιμετωπίζουμε ως τηλεοπτικό αστέρα;
Είμαι και παραμένω αθλητής. Και ως έτσι λειτουργώ και μέσα στην τηλεόραση. Αν μπορώ να προβάλω τον αθλητισμό μέσα από το νέο μου ρόλο, με χαρά θα το κάνω. Είναι σίγουρο ότι η τηλεόραση προσφέρει μία δυναμική να αγγίξεις πολύ κόσμο και χαίρομαι που μπορώ να το κάνω με τρόπους που με ευχαριστούν.
-Οι «Θαλασσόλυκοι» θα μας συστήσουν τη Μύκονο ή σε νησιά που ίσως αγνοούμε;
Άγνωστα σημεία είναι αυτά που προτιμάμε. Δε θέλαμε να επικεντρωθούμε στην προώθηση πολυσύχναστων νησιών, αποφασίσαμε να αναδείξουμε κάτι τελείως διαφορετικό.
-Έχεις πει στο παρελθόν πως χάνονται ταλέντα στην κολύμβηση.
Δυστυχώς, ταλέντα χάνονται γενικά στον ελληνικό αθλητισμό λόγω των περιορισμένων πόρων. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί μεγάλες προσωπικές θυσίες και πολλή σκληρή δουλειά. Παρόλα αυτά όμως είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι, ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, υπάρχει μία ανερχόμενη γενιά αθλητών, την οποία είδαμε και θαυμάσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που θα πάει την Ελλάδα μπροστά. Οπότε μάλλον είμαι αισιόδοξος τελικά.
*οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Δρυμωνάκου.
Διαβάστε ακόμη: «Ο αθλητισμός είναι σαν τον αγώνα της ζωής. Έχει αρχή, μέση, τέλος και βιώνεις όλα τα συναισθήματα».