IMG_8958

Στον «Χειμωνιάτικο Ενιπέα» στον Όλυμπο, το Δεκέμβριο του 2015, όπου πέτυχε την καλύτερη επίδοσή της έως σήμερα. «Το σημαντικό για εμάς τις γυναίκες είναι να βλέπουμε τις διαφορές μας σε σχέση με τους άνδρες, οπότε το να είμαι 15% πίσω από τον πρώτο άνδρα (Δημήτρης Θεοδωρακάκος) ήταν σίγουρα μια καλή προσπάθεια», λέει. (Φωτό: Wind Running Team)

Ποια είναι η βασική σας ασχολία στη ζωή;
Αυτή η περίοδος της ζωής μου είναι μεταβατική. Μόλις αποφοίτησα από τη Σχολή μου (το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας), ασχολούμαι με το τρέξιμο και δουλεύω part time στο εξειδικευμένο για δρομείς κατάστημα Runner Store (τόσο ως προπονήτρια στην ομάδα ορεινού τρεξίματος όσο και ως «ειδική» για τα προϊόντα ορεινού τρεξίματος που διαθέτει).

Γιατί τρέχετε;
Κάνω αρκετές φορές αυτήν την ερώτηση στον εαυτό μου και προκύπτουν διάφορες απαντήσεις. Τρέχω για παραπάνω από έναν λόγους και αυτό το κάνει ένα ισχυρό κομμάτι στη ζωή μου. Όλα στη ζωή πηγάζουν από την αναζήτησή μας για ευτυχία και ικανοποίηση, οπότε ίσως, κυρίως, γι’ αυτό τρέχω.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Στόχος μου είναι σίγουρα η βελτίωσή μου σε αυτό που κάνω (ορεινό τρέξιμο). Είμαι πολύ λίγο καιρό στο χώρο και η αλήθεια είναι πως με έχει συναρπάσει ιδιαίτερα. Σε ό,τι αφορά τους αγωνιστικούς στόχους για τη φετινή χρονιά, είναι το Πρωτάθλημα Skyrunning Greece και ένας αγώνας στο εξωτερικό. Ελπίζω να είμαι υγιής και να τους πλαισιώσω όσο μπορώ.

Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα, ακόμα και όταν είστε κουρασμένη;
Πάντα βλέπω την προπόνηση ως το «διασκεδαστικό» μέρος της ημέρας, οπότε το να βγω από την πόρτα δεν είναι δύσκολο κομμάτι. Ξέρω πως είτε βγω για μια δύσκολη προπόνηση είτε για ένα χαλαρό τρέξιμο θα με δικαιώσει!

11094708_1893857437505978_2325354735690004871_n

Προπόνηση στην κορυφή Αστραπή του Κόζιακα. «Το τρέξιμο προκαλεί εθισμό, όπως όλες οι απολαύσεις στη ζωή. Θες ξανά και ξανά. Πιο ψηλά, πιο γρήγορα, πιο καλά κάθε φορά!»

«Νιώθω ιδιαίτερα εξαρτημένη από το τρέξιμο και συνάμα πάρα πολύ τυχερή που μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω κάθε μέρα».

Τρέχετε μετά μουσικής; Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Όταν τρέχω εκτός βουνού, και είμαι μόνη, ακούω σχεδόν πάντα μουσική. Μου αρέσουν αρκετά το «Don’t stop me now» των Queen και το «Sometimes» των
James.

Τι σας «ανεβάζει» περισσότερο στο τρέξιμο;
Μου αρέσουν οι κινήσεις του, η ροή και η απλότητά του. Μπορεί να σημαίνει κούραση ή ανυπόφορη –για το σώμα– καταπόνηση, αλλά τα συναισθήματα που μου βγάζει μετατρέπουν την κούραση σε απόλαυση. Η στιγμή του τρεξίματος είναι για μένα μαγική στιγμή!

Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις;
Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, πάντα όμως μου βγαίνουν θετικές σκέψεις.

Από πού αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας;
Πιστεύω πως υπάρχει πάντα αυτό το «κάτι παραπάνω» όταν φτάνουμε μια προσπάθεια στα όρια. Έχω στο μυαλό μου ότι δεν θα εγκαταλείψω την προσπάθεια και αυτό με εμπνέει να συνεχίσω στη δύσκολη στιγμή. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που με στηρίζουν και με εμπνέουν: ένας από αυτούς είναι η μητέρα μου (ο πιο πολυάσχολος άνθρωπος που γνωρίζω).

IMG_3495

Στον αγώνα «Taygetos Vertical Speed», το Μάρτιο του 2015. «Σε ό,τι αφορά τους αγωνιστικούς στόχους μου για τη φετινή χρονιά είναι το Πρωτάθλημα Skyrunning Greece και ένας αγώνας στο εξωτερικό. Ελπίζω να είμαι υγιής και να τους πλαισιώσω όσο μπορώ». (Φωτό: Shooting Therapy)

Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Διαλεκτός: «Κάθε που βγαίνω για τρέξιμο ξέρω ότι θα με ανταμείψει».

Το τρέξιμο είναι για εσάς και διαλογισμός; Νιώθετε ότι σας ωφελεί και ψυχικά;
Ακόμη και βιοχημικά, η σωματική υγεία συνδέεται απόλυτα με την ψυχική (ενδορφίνες). Τόσο αυτό όσο και η πιο ξεκάθαρη σκέψη κατά τη διάρκεια του τρεξίματος καθιστούν το τρέξιμο ιδανική λύση για την υγεία.

Είναι αλήθεια ότι προκαλεί έναν γλυκό «εθισμό»; Πόσο εξαρτημένη νιώθετε;
Και βέβαια προκαλεί εθισμό, όπως όλες οι απολαύσεις στη ζωή. Θες ξανά και ξανά. Πιο ψηλά, πιο γρήγορα, πιο καλά κάθε φορά! Νιώθω ιδιαίτερα εξαρτημένη και συνάμα πάρα πολύ τυχερή που μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω κάθε μέρα.

Έχετε τρέξει σε μαραθώνιο;
Σε βουνό ναι, τον Taygetos Marathon στην Καρδαμύλη. Σε άσφαλτο όχι, το μέλλον, όμως, σίγουρα το επιφυλάσσει.

Ποια είναι η κορυφαία σας επίδοση έως σήμερα;
Ο φετινός «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» στον Όλυμπο. Ένιωσα απίστευτα δυνατή από το πρώτο ως το τελευταίο βήμα. Το σημαντικό για εμάς τις γυναίκες είναι να βλέπουμε τις διαφορές μας σε σχέση με τους άνδρες, οπότε το να είμαι 15% πίσω από τον πρώτο άνδρα (Δημήτρης Θεοδωρακάκος) ήταν σίγουρα μια καλή προσπάθεια.

«Είτε βγω για μια δύσκολη προπόνηση είτε για ένα χαλαρό τρέξιμο, ξέρω πως θα με δικαιώσει!»
IMG_9192

Προπόνηση στην Πάρνηθα. «Πάντα βλέπω την προπόνηση ως το ‘’διασκεδαστικό’’ μέρος της ημέρας, οπότε το να βγω από την πόρτα δεν είναι δύσκολο κομμάτι», λέει η Γλυκερία Τζιατζιά. (Φωτό: Κώστας Κωστόπουλος)

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;
Μου αρέσουν πολύ οι χυμοί φρέσκων φρούτων.

Πού τρέχετε συνήθως και γιατί;
Στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας: είναι 500 μέτρα από το σπίτι μου, οπότε βγαίνω τρέχοντας. Είναι πολύ βολικό και όμορφο μέρος.

Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο μέρος. Το ορεινό τρέξιμο είναι συνεχώς μια έκπληξη εικόνων σε αυτόν τον τομέα.

Πώς μετράτε την απόσταση που διανύετε;
Με το GPS του Suunto Ambit που χρησιμοποιώ σε κάθε προπόνηση.

Διαβάστε ακόμα: «Ησαΐα, χόρευε» μετά το Μαραθώνιο του Ολύμπου!

Προτιμάτε να τρέχετε μόνη ή με παρέα;
Και τα δύο έχουν τα καλά τους. Η παρέα είναι «προϋπόθεση» για μια καλή προπόνηση στο βουνό, ωστόσο απολαμβάνω πάντα να τρέχω μόνη στο Άλσος μετά μουσικής.

Αλήθεια τώρα: Δεν υπάρχουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες που βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;
Ίσως επειδή είμαι ακόμη πολύ καινούργια στο τρέξιμο δεν έχω νιώσει ακόμη τον κορεσμό. Σίγουρα, πάντως, κάποιες μέρες έχω παραπάνω όρεξη από κάποιες άλλες.

Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν «τρελαθεί» τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;
Είναι «επιτακτικό» για την εποχή μας το να γυμνάζεται κάποιος. Πιο συγκεκριμένα για το τρέξιμο, πιστεύω πως, πέραν του ότι σε βγάζει από το σπίτι και σε κοινωνικοποιεί, παίζει ρόλο το ότι είναι ιδιαίτερα οικονομικό, αφού με ένα ζευγάρι παπούτσια και λίγη καλή διάθεση αρκούν για να ξεκινήσεις.

Έχετε κάποιον αγαπημένο(η) δρομέα;
Το θεωρώ απίστευτο εφόδιο να έχεις αγαπημένους δρομείς. Δημιουργείς πρότυπα και παίρνεις καθοδήγηση από την εμπειρία τους. Μου αρέσει πολύ η Αμερικανίδα Kara Goucher και, από δρομείς βουνού, η Stevie Kremer και η Emelie Forsberg.

IMG_8783

Προπόνηση στον Κόζιακα, Σπηλιά Μπέη. «Δεν μπορώ να πω ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχω τρέξει. Το ορεινό τρέξιμο είναι συνεχώς μια έκπληξη εικόνων σε αυτόν τον τομέα». (Φωτό: Νίκος Ρούσσας)

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο… αυθεντικές στιγμές του Αυθεντικού Μαραθωνίου 2015 με το φακό του Andro.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top