Oι καπνιστές διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό. Ψέμα ή αλήθεια; (Photo by Joe Raedle/Getty Images/Ideal image)

    Το τσιγάρο σκοτώνει. Αναγράφεται στη συσκευασία. Αλλά, πώς σπάει ο διάολος το ποδάρι του, και η παρούσα σώρευση δεδομένων – κινεζικών και αμερικανικών- σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό φέρνει τα πάνω κάτω: Οι καπνιστές είναι όντως λιγότερο εκτεθειμένοι στον COVID-19;

    Έχουν διαπιστωθεί επιβαρυντικοί παράγοντες στην προσβολή: η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση… Κανονικά, θά ‘πρεπε και το κάπνισμα να περιλαμβάνεται σ’ αυτούς. Στον περιοδικό πίνακα Μεντελέγιεφ της υγείας, τα είδη καπνιστού επέχουν θέση στοιχείου του άνθρακα.

    Χώρια ότι σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες, οι τρισκατάρατοι καπνιστές φαίνεται να διατρέχουν δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρπάξουν κοινή γρίπη, ενώ και κατά την επιδημία MERS του 2012 παρουσίασαν μεγαλύτερη θνησιμότητα.

    «Το τσιγάρο δεν είναι λύση απέναντι στον COVID-19. Θά ‘ταν σαν να θεραπεύεις την πνευμονία με ριπές από Καλάσνικοφ».

    Όμως, στην Κίνα, ο επιπολασμός των καπνιστών είναι στο 27,7% με μια τελείως άνιση κατανομή μεταξύ των φύλων. Στο πλαίσιο αυτό, μια ολόκληρη σειρά μελετών στην οποία περιλαμβάνεται η εικόνα των ασθενών σε σχέση με το τσιγάρο (καπνιστές, πρώην καπνιστές, μη καπνιστές) δίνει απρόσμενα αποτελέσματα: Το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19 είναι μη καπνιστές στην Κίνα. Η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και το δείγμα αφορούσε ήδη σε 1.080 ασθενείς.

    Αμερικανικές έρευνες, αρχής γενομένης εκείνης του Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι σε 7.262 μπαγλαρισμένους εκεί, μόνο το 1,3% ήταν καπνιστές. Ήτοι δέκα φορές λιγότεροι αναλογικά με το ποσοστό των καπνιστών του 2018 στις ΗΠΑ. Προφανώς λοιπόν, η ομάδα αυτή υποεκπροσωπείται στο σύνολο της κοινότητας.

    Πιο πρόσφατα: Στα μέσα Απριλίου, ο Jean-François Delfraissy, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της γαλλικής κυβέρνησης για την πανδημία, δήλωνε το εξής: «Συμβαίνει κάτι πολύ παράδοξο με τον καπνό. Διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών περιπτώσεων δεν είναι καπνιστές. Λες και ο καπνός προστατεύει από τον ιό, μέσω της νικοτίνης».

    Ο πνευμονολόγος Bertrand Dautzenberg τηρεί τις ισορροπίες: «Το τσιγάρο δεν είναι λύση απέναντι στον COVID-19. Θά ‘ταν σαν να θεραπεύεις την πνευμονία με ριπές από Καλάσνικοφ».

    Δυο βδομάδες πριν εν τω μεταξύ, όπως και στα καθ’ ημάς, η γαλλική Εθνική Επιτροπή κατά του καπνίσματος προειδοποιούσε: «Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού όπως και στους πνεύμονες. Επιπλέον, οι καπνιστές, δυνητικοί φορείς του ιού, φέρνουν διαρκώς τα δάχτυλα στο στόμα, προνομιακή πύλη εισόδου του κορωνοϊού».

    Κυκλοφορεί μια θεωρία, ωστόσο, που επιχειρεί να εξηγήσει την προστατευτική δράση που ενδεχομένως έχει η νικοτίνη. «Στον οργανισμό μας, ο υποδοχέας ACE2 χρησιμεύει ως πύλη εισόδου για τον κορωνοϊό. Και γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση αυτού του συστήματος, μπλοκάροντάς το», λέει ο πνευμονολόγος Dautzenberg.

    Στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière του Παρισιού αποφασίστηκε η δοκιμαστική χρήση τσιρότων νικοτίνης σε 350 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό.

    Ήδη, στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière του Παρισιού αποφασίστηκε η δοκιμαστική χρήση τσιρότων νικοτίνης σε 350 νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς και σε 150 ακόμα ελαφρύτερα περιστατικά. Μεταξύ των νοσούντων υπάρχει μόνον ένα 5% καπνιστών. Δηλαδή, 80% λιγότεροι σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας.

    Όπως αναφέρει το έγκυρο περιοδικό Sciences et Avenir, τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές: προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση, θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους, και τέλος σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική.

    Disclaimer: Είμαι αμετανόητος καπνιστής. Όμως, δεν ευλογάω τα γένια μου εδώ. Αν κατέληγαν να αποφανθούν ότι το κάπνισμα είναι εν προκειμένω καταστροφικό, εγώ θα εξακολουθούσα απτόητος να φουμάρω.

    Για να είμαι πάντως σωστός, οφείλω να προσθέσω ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Κινέζων όσοι καπνιστές νοσηλεύτηκαν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές και οι περισσότεροι καταλήγουν, ενώ οι υπόλοιποι δύσκολα έρχονται στα ίσα τους ή ανακάμπτουν.

    Επιπλέον και στα υπ’ όψιν, μπορεί να θεωρηθεί βάσιμος ο ισχυρισμός ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας. Οπότε και το ποσοστό των καπνιστών ανάμεσά τους είναι αναγκαστικά μειωμένο.

    Αυτά είναι προσωρινά και ανεπεξέργαστα δεδομένα, τα οποία σ’ αυτό το στάδιο πρέπει να τα δούμε με σύνεση και επιφύλαξη. Χρειάζεται να επιβεβαιωθούν και από άλλες επιδημιολογικές έρευνες, οι οποίες ενδέχεται να εξακριβώσουν έναν κάποιο θετικό ρόλο, προφυλακτικό, της νικοτίνης (μη τοξικής σε αντίθεση με τον καπνό) απέναντι στον COVID-19.

    Πάντως, η British American Tobacco στις αρχές του μήνα ανήγγειλε ότι έχει προχωρήσει σε πειράματα σε ζώα, χορηγώντας τους εμβόλιο κατά του κορονοϊού βασισμένο σε φύλλα καπνού. Κατ’ αυτήν, «τα φυτά του καπνού δίνουν τη δυνατότητα παρασκευής εμβολίων ταχύτερα και ασφαλέστερα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, καθώς δεν περιέχουν συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες». Το ίδιο είχε επιχειρηθεί και το 2014 κατά του ιού Έμπολα.

    Όλα αυτά είναι ενημερωτικά. Για να μην ξεχνάμε ότι πίσω από την Επιστήμη, όπως και πίσω από τις θρησκείες, κρύβονται προκαταλήψεις. Ωστόσο, αυτή (η Επιστήμη) είναι το μεγαλύτερο και πλέον παρηγορητικό επίτευγμα του γένους των ανθρώπων.

     

    Διαβάστε ακόμα: Τρέξιμο και κορονοϊός – πόση απόσταση να κρατάμε; 

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top