Σπουδαίος επιστήμονας και ωραίος άνθρωπος.

    Βέρος Ρωμαίος, κάτι σαν τον Φραντσέσκο Τότι (τον εμβληματικό αρχηγός της Ρόμα) της Φυσικής. Το Νόμπελ Φυσικής που έλαβε πριν από λίγα 24ωρα (το μοιράστηκε με τους Syukuro Manabe και Klaus Hasselmann) έγινε δεκτό από τους κατοίκους της πρωτεύουσας με ένα ποδοσφαιρικό -πλην βρετανικό- σύνθημα: «It’s coming Rome»

    Ο Τζόρτζιο Παρίζι, περί ου ο λόγος, τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με την ύψιστη τιμή για «την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες». Το κοπιώδες έργο του είναι μεταξύ των «πιο σημαντικών συνεισφορών» στη θεωρία για τα λεγόμενα σύνθετα συστήματα.

    Συχνός θαμώνας των social media, διατηρεί καθημερινά σχεδόν ενεργή τη σελίδα του στο Facebook.

    Ψιλά γράμματα, θα πει κανείς, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι μη γνωρίζοντες την επιστήμη του 73χρονου Παρίζι. Μόνο που ο ίδιος πόρρω απέχει από να θεωρείται ένας τυπικός καθηγητής Πανεπιστημίου που ως άλλος βιβλιοσκώληκας ή αλλοπαρμένος επιστήμονας είναι χωμένος στα έγκατα των ερευνών του και τίποτα άλλο δεν τον απασχολεί από τα εγκόσμια.

    Συνηθίζουμε να έχουμε μια συγκεκριμένη στερεοτυπική εικόνα για τους πρωτοπόρους των επιστημόνων: ατροφική κορμοστασιά, χαμένο βλέμμα, νωχελικές κινήσεις, αποχρωματισμένο δέρμα, τουίντ σακάκι με φθαρμένους αγκώνες, ξεχειλωμένο πουκάμισο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως τραπεζομάντιλο σε κάποιο συνοικιακό εστιατόριο. Οχι, όμως, ο Παρίζι.

    Ο Παρίζι διατηρεί σελίδα στο Facebook, την οποία ενημερώνει συνεχώς (Φωτογραφία: repubblica.it).

    Είναι, ίσως, μια από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της χώρας που θαυμάζεται για το μπρίο, ομού μετά της εδραίας γνώσης του αντικειμένου του. Αντισυμβατικός όχι επειδή επιδιώκει να προκαλέσει τα βλέμματα των αλλών, αλλά διότι έτσι του βγαίνει.

    Συχνός θαμώνας των social media, διατηρεί καθημερινά σχεδόν ενεργή τη σελίδα του στο Facebook και όταν οι δημοσιογράφοι τον προκαλούν να πει κάτι εναντίον τους, εκείνος με μειλίχιο τρόπο απαντάει πως: «Ζούμε σε μια εποχή όπου η πληροφορία έχει απλωθεί με απίστευτο τρόπο κι αυτό χάρη στο Ίντερνετ. Ωστόσο, παραμένει σε κομμάτια, διασπασμένη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολώσεις μεταξύ μας. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να μάθουμε να αναζητούμε τη γνώση και την πληροφορία σε έγκυρες πηγές».

    Χορεύοντας με στιλ παραδοσιακούς χορούς (από τη σελίδα «Ελληνοϊταλικός Σύνδεσμος» στο Facebook).

    Οπως λέει, γράφει παραμύθια γιατί λατρεύει τον ιταλό συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο.

    Τις ελεύθερες ώρες τους, ναι, έχει κι από αυτές, αντί να καταγίνεται με σολιψισμό γύρω από τα «δικά» του, γράφει παραμύθια. Δεν διστάζει, δε, να τα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, ενώ εκείνα που θεωρεί ότι είναι τα πιο επιτυχημένα τα διηγείται στα εγγόνια του. Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, επειδή ακριβώς δεν μπορούσε να τους τα πει διά ζώσης, τους τα έλεγε μέσω υπολογιστή. Κάθε βράδυ, για να μην χαθεί η μεταξύ τους συνήθεια. Οπως λέει, γράφει παραμύθια γιατί λατρεύει τον ιταλό συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο.

    Τα παιδιά του, Λορέντσο και Λεονάρντο, έχουν διατηρήσει ως παιδική μνήμη τον πατέρα τους να παρίσταται πάντα στο μεσημεριανό τραπέζι, ακόμη και όταν οι υποχρεώσεις του στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης ήταν επιτακτικές. Ξέρουν, όμως, και κάτι άλλο για τον πατέρα τους που, πλέον, δεν είναι οικογενειακό μυστικό, καθώς ο ίδιος ο Παρίζι το έχει αποκαλύψει: είναι λάτρης του χορού.

    «Όταν ανακάλυψα τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς τους ερωτεύτηκα αμέσως».

    Διευκρινίζει, δε, πως δεν χορεύει τα πάντα, αλλά συγκεκριμένα είδη. Οι ελληνικοί χοροί είναι το καλύτερό του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην La Repubblica είναι εξηγήσει την αγάπη του για τους ελληνικούς χορούς: «Ξεκίνησα πριν από χρόνια χορεύοντας σάλσα και baciata.

    Οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Φυσικής από αριστερά προς τα δεξιά: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi.

    Τότε ανακάλυψα τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τους ερωτεύτηκα αμέσως. Εχουν μια θαυμάσια ποικιλία από βήματα. Αν αποκτήσεις λίγη εμπειρία αντιλαμβάνεσαι πως είναι διαφορετικοί οι χοροί στην Ήπειρο από εκείνους της Μακεδονίας. Το καταλαβαίνεις από τα βήματα και τον ήχο». Φυσικά, δεν ξεχνάει ποτέ το κλασικό και πλέον γνωστό στους ξένους, συρτάκι. Οταν τον ρωτούν αν είναι καλός, εκείνος απαντάει μετρημένα: «Πιστεύω πως τα καταφέρνω».

    Ο Παρίζι πήρε θέση και για τους αρνητές του εμβολίου (Φωτογραφία: raicultura.it).

    Ο Παρίζι πήρε θέση και για την Covid-19 και τους αντιεμβολιαστές. Εχει πει επ΄αυτού σε συνέντευξή του: «Μιλάμε για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που πρόκειται να κυμανθεί μεταξύ 10%-15%, ωστόσο είναι ικανό να κατανοήσουμε πως έχουμε πρόβλημα. Πριν από έναν αιώνα όλοι πίστευαν πως η επιστήμη θα κάνει το μέλλον μας καλύτερο. Στις μέρες μας αυτή η πεποίθηση δεν υπάρχει. Αμφιβάλλουμε ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή μας και, συνεχώς ή όχι, κατηγορούμε την επιστήμη γι’ αυτό. Είναι αλήθεια ότι η κατάστασή μας είναι κρίσιμη από πολλές πλευρές, αλλά για να ξεμπερδέψουμε χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη επιστήμη. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την κλιματική αλλαγή που θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον».

     

    Διαβάστε ακόμα: Όταν το Νόμπελ σου χτυπά την πόρτα.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top