«Ο υπερμαραθωνοδρόμος θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να ξυπνάει πριν καν ανατείλει ο ήλιος για να κάνει καθημερινές πολύωρες προπονήσεις».

Πάντα με εντυπωσίαζαν οι υπερ-αθλητές, κυρίως για την αφοσίωσή τους. Kαι για την αντοχή τους φυσικά και για τη θέληση να ξεπεράσουν εαυτόν. Πάντα, επίσης, αναρωτιόμουν τι μπορεί να τους κινητοποιεί τόσο και τι παίρνουν σε αντάλλαγμα. Όλα αυτά τα απαντά ο Γρηγόρης Δράκος που θα τρέξει την Ελλάδα από το ένα άκρο στο άλλο. Και είναι και γιατρός.

Ο Γρηγόρης Δράκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη και είναι 30 ετών. Έχει σπουδάσει στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ξεκινά από μικρή ηλικία. Στα 4 αρχίζει κολύμβηση και στα 6 του ασχολείται με το τένις.

«Ο υπερμαραθωνοδρόμος πρέπει να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα της νύχτας και της ημέρας και να μπορέσει να αντέξει».

Το τένις τον κερδίζει και καταφέρνει να βιώσει μοναδικές εμπειρίες εκπροσωπώντας τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος σε Ολυμπιακούς Αγώνες κάτω των 18 ετών στη Σερβία. Έτσι το μικρόβιο του πρωταθλητισμού ριζώνει για τα καλά μέσα του.

Το τρέξιμο το ξεκινά παράλληλα με τις σπουδές του. Σκεπτόμενος μάλιστα ότι… «Έρχονται από όλον τον κόσμο για να τρέξουν την κλασική μαραθώνια διαδρομή (42 χιλιόμετρα από τον Μαραθώνα στην Αθήνα) και να μην το έχω κάνει εγώ;», δύο μήνες πριν από τον Μαραθώνιο του 2015, αρχίζει και εκείνος τις μαραθώνιες διαδρομές.

«Οι έμπειροι υπερμαραθωνοδρόμοι πιέζουν περισσότερο τον εαυτό τους, γιατί τρέχουν με μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα», έχει τονίσει ο Dr. Rodrigo Hohl, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της πόλης Juiz de Fora, στη Βραζιλία. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι οι δρομείς, αποκτούν ένα είδος ανοσίας στο στρες με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται τόσο από καταστάσεις που προκαλούν άγχος και πίεση.

– Ποιος είναι ο πραγματικός υπερμαραθώνιος;

«Ο υπερμαραθώνιος, ένα ανταγωνιστικό αλλά συνεχόμενο άθλημα τρεξίματος, οργανώνεται επίσημα κάτω υπό διεθνώς καθορισμένους κανόνες, όπου οι κριτές ελέγχουν όλο το αγωνιστικό δρώμενο και τις διακυμάνσεις του σκορ. Πραγματοποιείται στον στίβο ή στον δρόμο για μία περίοδο πάνω από 24 ώρες, ενώ ο δρομέας πρέπει να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα της νύχτας και της ημέρας και να μπορέσει να αντέξει. Ο υπερμαραθωνοδρόμος θα μπορέσει να αποδείξει τότε ότι μπορεί να τρέξει πέρα από την αποτελεσματικότητα των γενετικών χαρακτηριστικών του και του επιπέδου φυσικής κατάστασης του, καθώς αυτά τα δύο θα τον έχουν ήδη εγκαταλείψει εξαιτίας της διάρκειας του αγώνα και της μυϊκής εξουθένωσης».

Ο Γρηγόρης Δράκος είναι ο μικρότερος Έλληνας που έχει τρέξει επιτυχώς την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη.

Στην Ελλάδα οι υπερμαραθωνοδρόμοι κάνουν υπέρτατη προσπάθεια, ενώ τα τοπία της χώρας μας αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για τους αθλητές. Ο Γρηγόρης Δράκος, οδοντίατρος στο επάγγελμα είναι και δρομέας υπεραποστάσεων. Είναι ο μικρότερος Έλληνας που έχει τρέξει επιτυχώς την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη. Επιπλέον έχει κερδίσει έναν αγώνα 24 ωρών στο Λουτράκι το 2021 και έχει τρέξει σε πολλούς υπερμαραθώνιους στην Ελλάδα. Στις 11 Μαρτίου 2022 θα ξεκινήσει κάτι που δεν το έχει ξανακάνει.

Θα προσπαθήσει να διασχίσει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Από το βορειότερο άκρο της, το Ορμένιο στον Έβρο στα σύνορα έως το νοτιότερο άκρο της το ακρωτήριο Ταίναρο στη Μάνη. Η απόσταση αυτή είναι 1250 χλμ, σαν να λέμε δηλαδή 30 μαραθώνιοι. Θα προσπαθήσει να τρέξει όλη την απόσταση σε 17-19 ημέρες και σε όλο αυτό το μακρύ ταξίδι θα έχει δίπλα του για υποστήριξη τον καλό του φίλο και γιατρό, Βασίλη Καραμπάτσο.

«Όταν τρέχω σκέφτομαι ταυτόχρονα όλη μου τη ζωή αλλά και τίποτα».

– Ποια και γιατί ήταν η πρώτη στιγμή που σκεφθήκατε να προχωρήσετε πέρα από το τρέξιμο στο… υπερ-τρέξιμο;

Η πρώτη φορά που αποφάσισα να περάσω από τους μαραθώνιους στους υπερμαραθωνίους, ήταν το 2016 όταν είπα ότι θα τρέξω τα 82 χιλιόμετρα στην οροσειρά της Ροδόπης, σε μια μαγευτική διαδρομή. Η εμπειρία ήταν μοναδική αλλά ταυτόχρονα και αρκετά δύσκολη. Η ουσιαστική ένταξή μου στις υπεραποστάσεις, ήταν το 2017 στα 165 χιλιόμετρα στην Ροδόπη μέσα σε μονοπάτια  στο βουνό, όπου έκανα 30 συνεχόμενες ώρες για να τερματίσω. Εκεί ήρθα αντιμέτωπος με τον εαυτό μου κυρίως, αλλά και τα στοιχεία της φύσης. Η απόφασή μου να δοκιμάσω αποστάσεις μεγαλύτερες του μαραθωνίου ήρθε φυσικά εφόσον από μικρός έκανα πρωταθλητισμό (στο τένις) και είχα μάθει να δοκιμάζω τα όριά μου και να προσπαθώ να φτάνω όλο και πιο ψηλά και πιο μακριά. Να δω τι μπορεί να κάνει και να αντέξει ο άνθρωπος. Και πραγματικά είναι απίστευτο πως αν προσπαθήσεις πολύ και θες πολύ κάτι, μπορείς τελικά να το πετύχεις.

«Οι υπεραποστάσεις σε αλλάζουν ως άνθρωπο. Σε ωριμάζουν, σε δυναμώνουν, σε ατσαλώνουν με υπομονή, επιμονή και θέληση».

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες θυσίες που πρέπει να κάνει κάποιος και ποια είναι τα μεγαλύτερα κέρδη – σωματικά, ψυχικά ή πνευματικά;

Οι μεγαλύτερες θυσίες που πρέπει να κάνει κάποιος για να τρέχει υπεραποστάσεις είναι πολλές. Θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να ξυπνάει πριν καν ανατείλει ο ήλιος για να κάνει καθημερινές πολύωρες προπονήσεις. Θα πρέπει να υπομένει και να επιμένει. Ο πόνος των μυών, τα οιδήματα στα πόδια, οι στομαχικές διαταραχές, η απώλεια των νυχιών και οι δερματικοί ερεθισμοί είναι μόνο λίγα από αυτά που έχεις να αντιμετωπίσεις σε κάθε υπερμαραθώνιο. Πρέπει να μην σκέφτεσαι πολύ και να βάζεις το κεφάλι κάτω και να προχωράς. Να οραματίζεσαι μόνο το τέρμα.

– Τι κερδίζει κανείς ασχολούμενος με τις υπεραποστάσεις;

Τα μεγαλύτερα κέρδη από την ενασχόληση με τις υπεραποστάσεις θεωρώ πως είναι τα εξής: Σωματική ευεξία. Πνευματική ηρεμία και γαλήνη, διότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τις αντιξοότητες ενός πολυήμερου αγώνα γίνεσαι πιο δυνατός. Ψυχική ευφορία από την επίτευξη του στόχου. Οι υπεραποστάσεις σε αλλάζουν ως άνθρωπο. Σε ωριμάζουν, σε δυναμώνουν, σε ατσαλώνουν με υπομονή, επιμονή και θέληση και για τη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε.

– Τι σκέφτεστε την ώρα που τρέχετε; 

Όλοι με ρωτάνε: καλά τι σκέφτεσαι τόσες ώρες ή ημέρες που τρέχεις, δεν βαριέσαι; Και η απάντηση είναι η εξής: Σκέφτομαι ταυτόχρονα όλη μου τη ζωή αλλά και τίποτα. Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι από τη μια πλευρά έχεις τόσες πολλές ώρες να σκεφτείς τα πάντα όσον αφορά στη ζωή σου, στην παιδική σου ηλικία, στη δουλειά σου, στην οικογένεια σου, στους φίλους σου, θετικά και αρνητικά. Και από την άλλη πλευρά υπάρχουν στιγμές που δεν σκέφτεσαι τίποτα. Δηλαδή, σου ξεζουμίζει η προσπάθεια κάθε σου σκέψη. Όταν τρέχεις επί 35-40-45 ώρες συνεχόμενα το μυαλό παθαίνει blackout. Δεν σκέφτεσαι τίποτα, απλά συνεχίζεις για να επιτύχεις τον στόχο σου. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που από την αϋπνία και την υπερπροσπάθεια δεν λειτουργεί καλά ο εγκέφαλος, ακόμη και να έχεις παραισθήσεις, να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν.

«Την περίοδο του lockdown αποφάσισα να τρέξω 300 χλμ συνεχόμενα γύρω από το σπίτι μου σε μια κυκλική διαδρομή 1,6 χλμ».

«Ο τερματισμός μου στο άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη μαζί με τη γυναίκα μου, τους γονείς μου και καλούς μου φίλους θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στο μυαλό και την καρδιά μου».

– Ποιες είναι οι πιο συγκινητικές ή δυνατές στιγμές που έχετε ζήσει αυτά τα χρόνια;

Οι συγκινητικές στιγμές που μου έχουν χαρίσει οι υπεραποστάσεις θα έλεγα πως είναι πολλές αλλά θα προσπαθήσω να συνοψίσω τις σημαντικότερες: Σίγουρα μια από τις σημαντικότερες ήταν όταν κατάφερα να καλύψω επιτυχώς, τον Νοέμβριο του 2018, την ιστορική απόσταση 250 χλμ από την Αθήνα έως την Σπάρτη με συνέπεια να γίνω ο μικρότερος Έλληνας δρομέας που καταφέρνει να τρέξει αυτή την απόσταση. Ο τερματισμός μου στο άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη μαζί με τη γυναίκα μου, τους γονείς μου και καλούς μου φίλους θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στο μυαλό και την καρδιά μου.

– Κάποια άλλη; 

Μια ακόμα σημαντική και συγκινητική στιγμή για μένα ήταν τον Ιανουάριο του 2020  που έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα 24 ωρών την ημέρα των γενεθλίων μου, με τη συμπαράσταση πολλών φίλων μου. Επίσης τον Νοέμβριο του 2020 έκανα κάτι παλαβό. Λόγω lockdown αποφάσισα να τρέξω 300 χλμ συνεχόμενα γύρω από το σπίτι μου σε μια κυκλική διαδρομή 1,6 χλμ. Ακούγεται βαρετό αλλά ήρθαν τόσοι πολλοί φίλοι να με βοηθήσουν να τρέξουν μαζί μου, να ποδηλατήσουν δίπλα μου που θα μου μείνει αξέχαστο και αυτό το διήμερο. Τα δύο συγκινητικά και σημαντικά δρομικά μου εγχειρήματα για το 2021 ήταν τον Ιούνιο που εν μέσω καύσωνα αποφάσισα και ξεκίνησα μόνος μου, εκτός διοργάνωσης, με τη βοήθεια κάποιων φίλων από την Αθήνα και την Ακρόπολη και έφτασα ξανά στη Σπάρτη μετά από απίστευτες κακουχίες. Και το δεύτερο σημαντικό ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 που κέρδισα έναν αγώνα 24 ωρών μέσα σε στίβο στο Λουτράκι.

«Θα προσπαθήσω να διασχίσω όλη την ηπειρωτική Ελλάδα με τα πόδια – κάτι το οποίο δεν έχει ξανακάνει κανείς έως τώρα».

– Έχετε κάποιον μεγάλο στόχο; 

Πιστεύω πως η πιο σημαντική στιγμή της έως τώρα πορείας μου στο τρέξιμο θα είναι, αν τα καταφέρω με το καλό, φέτος. Θα προσπαθήσω να διασχίσω όλη την ηπειρωτική Ελλάδα με τα πόδια – κάτι το οποίο δεν έχει ξανακάνει κανείς έως τώρα. Θα ξεκινήσω από το βορειότερο άκρο της Ελλάδας το Ορμένιο στον Έβρο και θα προσπαθήσω να φτάσω στο νοτιότερο άκρο της το ακρωτήριο Ταίναρο, στη Μάνη, στην Πελοπόννησο.

– Έχετε φτιάξει τον χάρτη στο μυαλό σας; 

Τα μεγαλύτερα μέρη από τα όποια θα περάσω είναι επιγραμματικά: Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λεπτοκαρυά, Λάρισα, Λαμία, Λιβαδειά, Λουτράκι, Κόρινθος, Άργος, Σπάρτη, Αρεόπολη. Μιλάμε για μια απόσταση 1250 χλμ ή αλλιώς 30 μαραθώνιους στη σειρά. Το όλο εγχείρημα θα ήθελα να το φέρω εις πέρας σε 17-19 ημέρες τρέχοντας καθημερινά 70-80χλμ. Αν όλα πάνε καλά η προσπάθειά μου θα ξεκινήσει στις 11 Μαρτίου του 2022.

– Πόσος χρόνος πρέπει να αφιερωθεί σε αυτό και πώς καταφέρνετε και τη διαχείριση της δουλειάς σας;

Ισχύει ότι απαιτούνται πολλές θυσίες. Πρέπει να ξεκλέβεις χρόνο από ύπνο ή άλλες δραστηριότητες και να τον αφιερώνεις στο τρέξιμο. Επειδή είμαι οδοντίατρος και το επάγγελμα μου είναι αρκετά απαιτητικό και απασχολεί αρκετές ώρες στην καθημερινότητά μου, η διαχείριση του χρόνου είναι πολύτιμη. Πρέπει να βάζεις ξυπνητήρια μέσα στο κρύο στο σκοτάδι ή τον καύσωνα και να τρέχεις κάθε ημέρα, ό, τι καιρό και να έχει. Μόνο έτσι θα χτίσεις αντοχή, πυγμή και δύναμη ψυχική για να αντέξεις στις υπεραποστάσεις. Οι ώρες που εγώ ασχολούμαι με το τρέξιμο κάθε εβδομάδα είναι αρκετές. Βέβαια εξαρτάται και το ποιος είναι ο επόμενος στόχος. Τη δεδομένη χρονική περίοδο επειδή ετοιμάζω κάτι πολύ μεγάλο τρέχω κατά μέσο όρο 22-25 ώρες την εβδομάδα. Νούμερο που αντιστοιχεί σε 3μιση ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο.

«Θα ήθελα να προπονήσω, να βοηθήσω και να κινητοποιήσω τα παιδιά να βγουν για τρέξιμο στους δρόμους και τα βουνά».

«Πλέον, μετά από τόσα πολλά χιλιόμετρα, έχω μάθει να καταλαβαίνω το σώμα μου και πότε πάει κάτι να με ενοχλήσει».

– Είστε προπονητής του εαυτού σας – τι σημαίνει αυτό άραγε;

Ναι, δεν έχω κάποιον προπονητή. Προπονούμαι μόνος. Αυτό είναι ίσως καλό ίσως και κακό. Εγώ κρατάω το θετικό και λέω ότι ακούω κάθε φορά το σώμα μου τι λέει και αναλόγως προπονούμαι. Πλέον, μετά από τόσα πολλά χιλιόμετρα, έχω μάθει να καταλαβαίνω το σώμα μου και πότε πάει κάτι να με ενοχλήσει, με τι ρυθμό πηγαίνω ή πρέπει να πηγαίνω. Και πώς πρέπει να κάνω αποκατάσταση, τι πρέπει να τρώω, πόσο νερό πρέπει να πίνω.

– Θα θέλατε να ασχοληθείτε με το να εκπαιδεύετε μικρά παιδιά σε αυτό, να τα κινητοποιείτε και να τα προπονείτε;

Ένας από τους λόγους που θα προσπαθήσω να διασχίσω όλη την Ελλάδα τρέχοντας είναι για να κινητοποιήσω και τον κόσμο και περισσότερο τα μικρά παιδιά να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό και το τρέξιμο. Το τρέξιμο και ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά τα οφέλη του. Σωματικά, ψυχικά, πνευματικά και από πόσα πολλά άσχημα μπορεί να τα σώσει. Επομένως ΝΑΙ θα ήθελα να προπονήσω, να βοηθήσω και να κινητοποιήσω τα παιδιά να βγουν για τρέξιμο στους δρόμους και τα βουνά. Ελπίζω και εύχομαι με αυτό μου το εγχείρημα να βρεθεί αρκετός κόσμος και κυρίως νέα παιδιά να με συνοδεύσουν και να τρέξουν δίπλα μου κάποια χιλιόμετρα.

// Παρακολουθήστε αυτό το τολμηρό εγχείρημα εδώ .Το link θα είναι ενεργό από όταν ξεκινήσει. Kάνοντας zoom από τον παγκόσμιο χάρτη στην Ελλάδα θα μπορείτε να βλέπετε σε κάθε σημείο όποιον καταγράφει εκείνη την ώρα. Εκεί θα βρίσκεται και το όνομα του Γρηγόρη Δράκου και τη θέση που θα βρίσκεται κάθε στιγμή. 

 

 

Διαβάστε ακόμα: Σκέφτεστε να αρχίσετε το τρέξιμο; Ο μετρ του μαραθωνίου Νίκος Πολιάς σας λύνει τις απορίες.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top