Από το 1952 η Hästens είναι επίσημος προμηθευτής της Βασιλικής Αυλής της Σουηδίας.

Αν θέλετε βασιλικούς ύπνους, γιατί να μη διαλέξετε ένα κρεβάτι πιστοποιημένο για βασιλιάδες; Από το 1952, τη χρονιά που εόρτασε την πρώτη της εκατονταετία, η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία στρωμάτων και κλινών Hästens είναι επίσημος προμηθευτής της Βασιλικής Αυλής της Σουηδίας. Ο τότε βασιλιάς Γουστάβος ΣΤ’ Αδόλφος επισκέφτηκε αυτοπροσώπως το εργοστάσιο της Hästens και απαθανατίστηκε από τον φακό να απολαμβάνει την επαφή με τις διαλεχτές φυσικές πρώτες ύλες, από τις οποίες εξακολουθούν να φτιάχνονται τα προϊόντα της Hästens, πάντοτε και αποκλειστικά στην ίδια -μικρή- μονάδα, στο Köping της Σουηδίας.

Την ίδια περίπου εμπειρία ζήσαμε κι εμείς πριν από λίγες εβδομάδες, χάρη στο κάλεσμα της Hästens. Μετά από ένα δυναμωτικό πρωινό καφέ (η Στοκχόλμη είναι μαζί με τη Νάπολη και την Αθήνα -ναι!- παγκόσμιες πρωτεύουσες του espresso) ξεκινήσαμε σιδηροδρομικώς για το  Köping (προφέρεται περίπου… Σέρπινγκ με την κλειστή προφορά που έχει ο Σουηδός σεφ από το Μάπετ Σόου). Στον χιονισμένο σταθμό μας παρέλαβε το εταιρικό όχημα με το iconic καρό σχεδιάκι για να μας οδηγήσει στο εργοστάσιο.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η «έκπληξη» είχε χαθεί: Η διανυκτέρευση μάς είχε ήδη αποκαλύψει πολλά για τα στρώματα Hästens, αφού οι Σουηδοί φίλοι μας, μας είχαν κλείσει ξενοδοχείο που χρησιμοποιεί το διάσημο στρώμα στα κρεβάτια του. Όπως μάθαμε, πολλά καλά ξενοδοχεία στη Σουηδία -και όχι απαραίτητα τα πιο ακριβά- αγοράζουν στρώματα Hästens, τόσο για την άνεση των επισκεπτών τους, όσο και διότι αποτελούν επένδυση, χάρη στην αντοχή τους.

Αριστερά: Ο Κίμων Φραγκάκης ήρεμος στο πρωινό, μετά από έναν χορταστικό ύπνο σε βασιλικό στρώμα. Δεξιά: Η εστιατορική σκηνή της Στοκχόλμης έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι ευζωιστές της Hästens προτείνουν εστιατόρια όπως η Brasserie Astoria (φωτό) και το Chez Jolie: Βάλτε τα στη λίστα για όταν βρεθείτε στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Στην είσοδο του εργοστασίου μας υποδέχθηκε ο ίδιος ο βασικός μέτοχος και CEO της Hästens, ο Jan Ryde. Με το μακρύ άσπρο μαλλί του και το χαλαρό του στυλ, μοιάζει με ώριμο ρόκερ που έχει ζήσει πολλά και ενδιαφέροντα. Η Hästens παραμένει μία οικογενειακή επιχείρηση αμετακίνητη στις αξίες της, και παρά την πολυτέλεια του προϊόντος που πουλάει, ο τρόπος του επιχειρηματία είναι απλός, οικείος, και η φιλοξενία του «σπιτική». Μας σερβίρει τσάι, μας κερνάει γλυκίσματα και συζητάμε για τη σημασία του ύπνου. Ναι, τα στρώματα της Hästens είναι ακριβά. Σκεφτείτε όμως ότι στο κρεβάτι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας (για ύπνο και όχι μόνο…), συνεπώς μας αξίζει η καλύτερη δυνατή ποιότητα στρώματος.

Η Hästens υπερασπίζεται την κυριολεξία του όρου «χειροποίητο» και σχεδόν κάθε βήμα της διαδικασίας κατασκευής στο εργοστάσιο του Köping εκτελείται χωρίς μηχανικούς αυτοματισμούς.

Η αλογότριχα -ένα φυσικό και φυσικά κλιματιζόμενο ελατήριο!- είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη στρωματοποιία.

Η ιστορία της ξεκινάει το 1852, εδώ, στο Köping , όταν ο Pehr Adolf Janson λαμβάνει το δίπλωμα Μάστορα Σελοποιού από τον Βασιλιά της Σουηδίας. Από την εποχή εκείνη ασχολείται και με την κατασκευή στρωμάτων, αφού η αλογότριχα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη στρωματοποιία.

Έξι γενεές αργότερα, η αλογότριχα εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο πολύτιμες φυσικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των στρωμάτων της Hästens, εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του Köping. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που σχεδίασε στο τέλος της δεκαετίας του 1940 ο χαρισματικός αρχιτέκτονας Ralph Erskine (1914-2005), αναγνωρισμένος για τις ανθρωπιστικές αξίες που εφάρμοζε στα ανθρωποκεντρικά κτήριά του. Από τότε είναι το κέλυφος μέσα στο οποίο φτιάχνονται τα πιο περιζήτητα στρώματα και κρεβάτια στον κόσμο.

Εφαρμόζοντας την αρχή ότι μόνο τα άριστα φυσικά υλικά έχουν θέση στον ύπνο, τα στρώματα της  Hästens φτιάχνονται μόνο από βαμβάκι, μαλλί, αλογότριχα και λινό.

Αριστερά: Όμορφες πλεξούδες από αγνή αλογότριχα. Δεξιά: Ένα πολυτελές κρεββάτι με λεπτομέρειες από δέρμα σαλαχιού.

Ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται όταν εισέρχεται στο εργοστάσιο της Hästens. Όχι όμως λόγω του μεγέθους ή της πολυτέλειάς του. Αντιθέτως το εργοστάσιο είναι εξαιρετικά απλό και λιτό. Το πρώτο που προσέχουν οι περισσότεροι επισκέπτες, είναι η απουσία μεγάλων και θορυβωδών μηχανών. Τα στρώματα Hästens κατασκευάζονται από έμπειρους τεχνίτες στο χέρι, που αφιερώνουν χιλιάδες εργατοώρες στην παρασκευή κάθε κομματιού, με τη μέγιστη προσοχή και επιμονή στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Η Hästens υπερασπίζεται με υπερηφάνεια την κυριολεξία του όρου «χειροποίητο» και σχεδόν κάθε βήμα της διαδικασίας κατασκευής στο εργοστάσιο του Köping εκτελείται χωρίς μηχανικούς αυτοματισμούς, με τους τεχνίτες να διαιωνίζουν -και να βελτιώνουν συνεχώς- την τεχνογνωσία που κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους, ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα.

Αριστερά: Η Γιώτα Χουλιαρά, CEO της Concept Communication, που προσφέρει υπηρεσίες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στη Hästens, στο φακό του Andro. Δεξιά: το φωτισμένο μέγαρο στη Στοκχόλμη όπου γίνονται οι απονομές των βραβείων Νόμπελ.

Εφαρμόζοντας την αρχή ότι μόνο τα άριστα φυσικά υλικά έχουν θέση στον ύπνο μας, τα στρώματα της Hästens φτιάχνονται αποκλειστικά από βαμβάκι, μαλλί, αλογότριχα, λινό, και μεταλλικά ελατήρια. Οι τρίχες του αλόγου είναι μια κορυφαία φυσική πρώτη ύλη. Είναι γνωστό, όταν καλπάζεις στην καταιγίδα, αρρωσταίνει ο αναβάτης, αλλά ποτέ το άλογο. Χάρις στην ποιότητα και της τρίχας τους, τα ευγενή τετράποδα εξασφαλίζουν την αντοχή τους στο κρύο και τη ζέστη με φυσική αδιαβροχότητα.

Στα στρώματα Hästens χρησιμοποιούνται αλογότριχες ακριβώς για αυτές τις ιδιότητες, που καμία συνθετική ύλη δεν μπορεί να μιμηθεί με την ίδια επιτυχία. Οι τρίχες αυτές -ένα φυσικό και φυσικά κλιματιζόμενο ελατήριο!- είναι ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούνται στη στρωματοποιία. Απομακρύνουν την υγρασία, επιτρέπουν τον φυσικό αερισμό και εξασφαλίζουν επιπλέον ελαστικότητα.

Ακόμα και στον μεσαίωνα, οι ιππότες φορούσαν πλεκτά από αλογότριχα κάτω από τις μεταλλικές πανοπλίες τους, για να εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες διαπνοής για το σώμα τους. Για να είναι απολύτως υγιεινές, οι αλογότριχες πλένονται και καθαρίζονται στον καυτό ατμό και περνούν από ειδική επεξεργασία, ώστε να είναι εντελώς απαλλαγμένες από αλλεργιογόνες ουσίες.

Αριστερά: «κυνηγετικό» περίπτερο έξω από το ξενοδοχείο Stallmästaregården στη Στοκχόλμη, που έχει στρώματα Hästens στα κρεβάτια του. Δεξιά: Ο Λάκης Γαβαλάς στο φακό του Andro, στη Στοκχόλμη. Ο Γαβαλάς είναι Luxury Consultant της Hästens εν Ελλάδι.

Οι τεχνίτες της Hästens απλώνουν τις αλογότριχες επάνω σε στρώσεις από μεγάλα φύλλα φτιαγμένα από μαλλί και βαμβάκι, πάχους περίπου ενός εκατοστού. Τις αφρατεύουν με τα χέρια για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα, με μια ευγενική κίνηση που θυμίζει λίγο… ζαχαροπλαστική. Το μαλλί που χρησιμοποιείται σε αυτές τις τσόχες είναι και αυτό ένα φυσικό μονωτικό, που εξασφαλίζει ζέστη το χειμώνα και δροσίζει το καλοκαίρι. Επάνω σε αυτά τα φύλλα ράβονται από άλλους τεχνίτες ένα-ἐνα τα μεταλλικά ελατήρια, που συγκρατούν τα υφασμάτινα μέρη μεταξύ τους, ενώ περιμετρικά ατσάλινα μπορντούρα σταθεροποιούν το στρώμα. Τα μεταλλικά μέρη πλαισιώνονται από λινό, άλλο ένα φυσικό υλικό μεγάλης αντοχής, το οποίο επιπλέον απωθεί τον στατικό ηλεκτρισμό, που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί στο μέταλλο.

Στη συνέχεια το στρώμα σπρώχνεται ομοιόμορφα μέσα στο εξωτερικό του κάλυμμα από ένα ειδικό μηχάνημα, και έπειτα αναλαμβάνουν πάλι οι τεχνίτες, που ράβουν από έξω προς τα μέσα  τις ραφές που συγκρατούν το όλα τα μέρη μαζί στη θέση τους. Αυτή η εργασία εκτελείται από τρεις εξαιρετικά επιδέξιους τεχνίτες με ειδικά γάντια, «οπλισμένους» με βελόνες πλεξίματος διπλής αιχμής, μια εργασία που απαιτεί δύναμη αλλά και συγχρονισμό μεταξύ των μελών της ομάδας.

Τα στρώματα Hästens κατασκευάζονται από έμπειρους τεχνίτες στο χέρι, που αφιερώνουν χιλιάδες εργατοώρες στην παρασκευή κάθε κομματιού, με τη μέγιστη προσοχή και επιμονή στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Όλος αυτός ο κόπος είναι αναγκαίος προκειμένου το στρώμα να προσφέρει τον τέλειο ύπνο και να είναι σχετικά οικονομικό. Ναι, «οικονομικό», αφού χάρις στα φυσικά υλικά του και την απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής, ένα στρώμα Hästens ζει τουλάχιστον για 25 χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως, είναι φτιαγμένο για ακόμα περισσότερα. Και σε όλο αυτό το διάστημα προσφέρει μια ουσιώδη υπηρεσία ξεκούρασης και αναζωογόνησης στο πνεύμα και το σώμα.

Ο καλό ύπνος σε ένα ποιοτικό στρώμα συμβάλει στη βέλτιστη ορθοπεδική υγεία, προλαμβάνει παθήσεις και καταπονήσεις που αναπτύσσονται με την πάροδο των ετών, όπως όσες σχετίζονται με την καρδιά και το κυκλοφορικό, βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και μας κάνει πιο αποδοτικούς σωματικά, αλλά και πνευματικά, επιτρέποντάς μας να διατηρούμε περισσότερη ώρα τη διαύγεια που χρειάζεται για να είμαστε συγκεντρωμένοι στην εργασία μας και περισσότερο ικανοί για ψύχραιμες αποφάσεις. Εντέλει συμβάλει στη συνολική ποιότητα και διάρκεια της ζωής μας. Και στη διάθεση μας. Αρκεί να ξαπλώσεις για λίγα λεπτά και όταν σηκωθείς είσαι ήδη ένας λίγο πιο θετικός άνθρωπος.

Το «iconic» καρό μοτίβο είναι… πρόσφατη ιδέα, αφού το εισήγαγε το 1978 ο Jack Ryde της τέταρτης γενεάς ιδιοκτητών, λάτρης του design ο ίδιος.

Οι τεχνίτες της Hästens απλώνουν τις αλογότριχες επάνω σε στρώσεις από μεγάλα φύλλα φτιαγμένα από μαλλί και βαμβάκι, πάχους περίπου ενός εκατοστού. Απέξω, ράβονται με το βαμβακερό περίβλημα που φέρει το χαρακτηριστικό μπλε καρό σχέδιο.

Για την ιδανική απόδοση -oι άνθρωποι της Hästens πιστεύουν ότι αλλιώς κάνεις μισή δουλειά- τα στρώματα ακουμπούν πάνω στις βάσεις της εταιρείας φτιαγμένες με πλαίσιο από σουηδικό ξύλο, από δάση όπου τα δέντρα μεγαλώνουν σε φυσικά αργούς ρυθμούς και φημίζονται για την αντοχή τους. Εξωτερικά, όλα τα κρεβάτια είναι επενδυμένα με δέρματα Nubuck ή suede, από αγελάδες Γαλλίας, βαμμένα ένα-ένα στο χέρι σε εργοστάσιο στην Ιταλία, ενώ τα κεφαλάρια τους είναι καλυμμένα από υφάσματα μοχέρ και βαμβακερή ποπλίνα. Σε απόλυτη αρμονία με τα στρώματα, αναγνωρίζονται με το χαρακτηριστικό ύφασμα του καρό μοτίβου. Εκτός από το σήμα κατατεθέν μπλε, υπάρχουν ακόμα οι αποχρώσεις του χρυσού, του μπεζ, του μαύρου, της άμμου και του ζεστού πράσινου της ελιάς.

Αριστερά: Τον χειμώνα στη Σουηδία σκοτεινιάζει από το… μεσημέρι. Δεξιά: Δείπνο στο Chez Jolie, με τους ανθρώπους της Hästens.

Το «εικονικό» καρό μοτίβο είναι… πρόσφατη ιδέα, αφού το εισήγαγε το 1978 ο Jack Ryde της τέταρτης γενεάς, λάτρης του design ο ίδιος. Πέρα από την αναγνωρισιμότητα και την τρομερά σπιτίσια και οικεία αίσθηση που προσφέρει, έχει και πρακτικό χαρακτήρα, καθώς βοηθάει τους τεχνίτες να προσδιορίζουν που θα μπει κάθε βελονιά κατά την κατασκευή. Το λογότυπο της εταιρείας πάλι είναι το αλογάκι που αναφέρεται στην αρχική δραστηριότητα της οικογένειας στη σελοποιία –  Hästens άλλωστε σημαίνει «του αλόγου». Θυμίζει λίγο το σήμα πολυτελών αυτοκινήτων, και πράγματι τα πιο πολυτελή από τα στρώματα Hästens κοστίζουν όσο ένα αυτοκίνητο. Όμως με την πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους και με την δια βίου ευεξία που σας προσφέρουν, θα σας πάνε πιο μακριά.

Εσείς, από την άλλη, δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά για να αποκτήσετε ένα στρώμα Hästens. Το ελληνικό κατάστημα του σουηδικού brand βρίσκεται στον Άλιμο.

 

Διαβάστε ακόμα: Νέα στήλη Andro Grooming – Ένα μίνι μανιφέστο ανδρικής περιποίησης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top