Photo Credit: shutterstock

  Οι αιμορροΐδες είναι συνηθισμένη παθολογική κατάσταση σε χώρες όπου η διατροφή περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ελάχιστα λαχανικά και φρούτα. Photo Credit: shutterstock

  Πίσω μου σ’ έχω Σατανά

  Η γνωριμία με τις αιμορροΐδες είναι κατά κυριολεξία τραυματική. Ο τραυματισμός τους προκαλεί μια μικρή αιμορραγία, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν σου επιτρέπει να εφησυχάζεις. Ακόμα κι αν το πρόβλημα σού ήταν ήδη γνωστό, η παρουσία του αίματος θα πρέπει να σε προβληματίσει, γιατί ενδέχεται να έχει άλλη αιτιολογία, πολύ πιο σοβαρή: πολύποδες, νεοπλάσματα, εκκολπώματα κ.λπ.

  Η ορθοσκόπηση (ναι, είναι απαραίτητη!) βοηθάει τόσο στη διαφορική διάγνωση όσο και στον καθορισμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αν οι αιμορροΐδες βρίσκονται στο εσωτερικό τμήμα του περιπρωκτικού ιστού, είναι πιθανόν να μη γνωρίζεις καν την ύπαρξή τους. Τα νέα ωστόσο είναι καλά: η αλλαγή της διατροφής θα σε σώσει! Εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιό σου με δημητριακά, αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης και πολύ νερό ελαχιστοποιείς τον ερεθισμό και τον πόνο στην περιοχή.

  Σε περιόδους έξαρσης υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι για να ανακουφίσεις τα συμπτώματα. Στη φάση αυτή, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες δεν καταπραΰνει το δυσάρεστο αίσθημα. Αντίθετα, η αυξημένη κινητικότητα του εντέρου θα σε στείλει πολλές φορές πίσω στην… αίθουσα των βασανιστηρίων! Η επάλειψη φαρμακευτικών αλοιφών στην περιοχή, καθώς και τα εδρόλουτρα με χλιαρό νερό μπορούν να έχουν αποτελεσματική δράση, αν και πρέπει να έχει προηγηθεί η σύσταση του γιατρού σου, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της κατάστασής σου.

  Ο Ιπποκράτης είχε γράψει κάποιες ιδέες με πολύ γλαφυρές λεπτομέρειες, για το πώς μπορείς με τα δυο σου δάχτυλα να σπας (!) τις αιμορροΐδες. Δεν θα σου το συνιστούσα, ωστόσο. Σήμερα υπάρχουν νέες μέθοδοι οριστικής λύσης του προβλήματος, οι οποίες πολλές φορές δεν προϋποθέτουν καν την αιματηρή εκτομή των παθολογικών ιστών, ενώ ένα 24ωρο μετά μπορείς να κάτσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου.

  Σήμερα υπάρχουν νέες μέθοδοι λύσης του προβλήματος, οι οποίες δεν προϋποθέτουν την εκτομή των παθολογικών ιστών, ενώ ένα 24ωρο μετά μπορείς να κάτσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου.

  Εντούτοις, η εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι άλλο ένα κραυγαλέο παράδειγμα της αμεριμνησίας που επιδεικνύουμε για τις… φυσικές ανάγκες του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αιμορροΐδες είναι μια συνηθισμένη παθολογική κατάσταση σε χώρες όπου η διατροφή περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ελάχιστα λαχανικά και φρούτα. Άλλωστε, η έλλειψη σωματικής άσκησης και οι ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής συντελούν στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και στη δημιουργία θρομβώσεων, διευκολύνοντας έτσι την εμφάνιση των αιμορροΐδων.

  Αλλά αν η ανάγκη για σωματική δραστηριότητα έχει γίνει συνείδηση πια, το διάβασμα στην τουαλέτα παραμένει μια απαραβίαστη «τελετουργία». Μπορώ κι εγώ να επιχειρηματολογήσω πάνω σε αυτό: εκείνες τις ώρες της ημέρας μπορώ να διαβάσω πραγματικά απερίσπαστος, να εργαστώ παραγωγικά, να στοχαστώ! Γι’ αυτό δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τη μόνη ασφαλή πρακτική: μετά τα πέντε λεπτά εντερικής δραστηριότητας, πλύνε σχολαστικά την περιοχή, κλείσε το καπάκι και ξανακάτσε. Θα έχεις αποφύγει να ερεθίσεις τις αιμορροΐδες σου και, κυρίως, κανείς δεν θα σκεφτεί να σε διακόψει από το διάβασμά σου!

  Υ.Γ.: Ο προβοκάτορας και υμνητής της αστικής δημοκρατίας, πατέρας μου, δεν έλεγε τελικώς ψέματα. Ο Καρλ Μαρξ βασανίστηκε φριχτά από τις αιμορροΐδες του και για το λόγο αυτό έγραψε όρθιος το μεγαλύτερο μέρος από «Το Κεφάλαιο». Σε επιστολή του, μάλιστα, στον Φ. Έγκελς έγραψε: «Ελπίζω κάποτε οι αστοί να μου αναγνωρίσουν αυτή τη θυσία».

  That pain in the ass!

  Οδηγίες για ανώδυνες επισκέψεις στην τουαλέτα…

  Άλλαξε τη διατροφή σου. Απόφευγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το λευκό αλεύρι. Χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ τις φυτικές ίνες στο διαιτολόγιό σου (τουλάχιστον 25 γρ. ημερησίως). Πίνε οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά.

  Προστάτευσε την περιοχή. Η σωστή υγιεινή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σαπούνισμα και άφθονο νερό μετά από κάθε κένωση. Στέγνωσε με απαλή βαμβακερή πετσέτα και όχι χαρτί υγείας.

  Πήγαινε όταν η φύση σε καλεί. Το σταθερό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής είναι αλληλένδετο με τη σωστή ρύθμιση των κενώσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσάρμοσε την καθημερινότητά σου στη ρουτίνα του οργανισμού σου και όχι το αντίστροφο.

  Ρώτα τον πατέρα σου. Στην εμφάνιση των αιμορροΐδων ενέχεται και η κληρονομικότητα. Όσο νωρίτερα γνωρίζεις το οικογενειακό ιστορικό, τόσο το καλύτερο.

  Μη διαβάζεις στην τουαλέτα. Η παρατεταμένη παραμονή ερεθίζει χειρότερα την περιοχή. Η αυξημένη πίεση και η έκθεση στα μικρόβια προκαλούν την ανάπτυξη και τη διόγκωση των αιμορροΐδων.

  Μην το κρατάς μέσα σου. Αν ταλαιπωρείσαι ήδη από συχνά επεισόδια δυσκοιλιότητας, μη διστάζεις να απευθυνθείς στον ειδικό. Όσο το αποφεύγεις, επιδεινώνεις το πρόβλημα.

   

  Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν μπορούμε να ξεκουραστούμε πραγματικά;

  1 2

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top