Mήπως να το κάνουμε όπως ο Justin Beiber; Mακριά κι αγαπημένοι.

    Ακούγεται δύσκολο στις μέρες μας, σχεδόν ακατόρθωτο. Το κινητό μας είναι μια δεύτερη σκιά του εαυτό του μας που μας ακολουθεί παντού. Ενδέχεται, δε, κάποια στιγμή (σε ένα παράλληλο σύμπαν) να μας υποκαταστήσει κιόλας.

    Εντέλει, μήπως το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε ή το τελευταίο πριν κοιμηθείτε είναι να τσεκάρετε μέσω του κινητού σας τα μέιλ, τις ειδοποιήσεις, τις συνομιλίες στο inbox ή τις αναρτήσεις των φίλων σας σε Facebook και Instagram; Αν ναι, τότε είστε στο στάδιο του διαρκώς αυξανόμενου εθισμού.

    Υπάρχει τρόπος να σωθούμε από τη μέγγενη του κινητού μας; Η βραβευμένη δημοσιογράφος Catherine Price παρουσιάζει έναν απλό και πρακτικό τρόπο για να αρχίσουμε σιγά σιγά να απογαλακτιζόμαστε από το κινητό μας. Είναι πράγματα που τα ακολούθησε και η ίδια και είδε να λειτουργούν.

    Απόσταγμα αυτής της εμπειρίας είναι το βιβλίο που έγραψε με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Πώς να χωρίσετε από το κινητό σας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

    Είναι απαραίτητο να εξορίσετε το κινητό σας από την κρεβατοκάμαρά σας.

    Ενα παλιό κινητό δίχως πολλές δυνατότητες μπορεί να μας έσωζε. Ο Τζιμ Κάρεϊ δείχνει το δρόμο.

    Καλέστε κόσμο

    Θα διασκεδάσετε περισσότερο -και η νέα σχέση με το κινητό σας είναι πιο πιθανό να παγιωθεί- αν στη περίοδο του χωρισμού είναι μαζί σας και κάποιος άλλος (ή άλλοι). Σας προτείνω να επιστρατεύσετε έναν φίλο, συγγενή, συγκάτοικο, συνάδελφο ή μέλος της αναγνωστικής λέσχης σας και να περάσετε τη διαδικασία του χωρισμού μαζί. Έτσι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις ερωτήσεις του βιβλίου ως αφορμές για να ξεκινάτε συζητήσεις και αν υπενθυμίζετε ο ένας στον άλλο τη σωστή κατεύθυνση.

    To βιβλίο της Catherine Price Πώς να χωρίσετε με το κινητό σας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

     

    Βάλτε μια σωματική υπενθύμιση 

    Για να σας βοηθήσει να παρατηρείτε πότε αναζητάτε το κινητό σας, βάλτε ένα απλό λαστιχάκι ή ένα λαστιχάκι μαλλιών γύρω από το κινητό σας, ένα κομμάτι σελοτέιπ ή ένα αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος του. Έτσι, κάθε φορά που θα πηγαίνετε να το πιάσετε, θα το νιώθετε στο χέρι σας και θα σας θυμίζει να συγκεντρώνεστε στην παρατήρηση. Θα το χρειαστείτε μάλλον μόνο για λίγες μέρες. Έπειτα από ένα διάστημα θα αρχίσετε να παρατηρείτε πιο αυτόματα. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάτι οπτικό, όπως να αλλάξετε την εικόνα στην οθόνη του κλειδώματος και να βάλετε τη φωτογραφία ενός χαρτιού που να λέει: «Παρατήρησε!» ή «Γιατί με έπιασες;».

     

    Προειδοποίηση: πάρτε ξυπνητήρι

    Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας χωρισμού θα σας ζητήσω να εξορίσετε το κινητό σας από την κρεβατοκάμαρά σας. Πολλοί θα συνεχίσετε χωρίς να το κάνετε. Γιατί; Γιατί χρησιμοποιείτε το κινητό σας ως ξυπνητήρι. Σκεφτείτε το όμως: Αν το κινητό σας είναι το ξυπνητήρι σας, είναι εγγυημένο ότι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα αγγίξετε όταν ξυπνήσετε. Οπότε, παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο για να προετοιμαστείτε για τον επικείμενο εξοστρακισμό: βρείτε -ή αγοράστε- ένα ξυπνητήρι που να μην είναι το κινητό σας.

    Αν προκύψει κάποια επείγουσα ανάγκη, φυσικά και πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας.

    Τι να κάνετε με τα παιχνίδια 

    Αν θεωρείτε τα παιχνίδια προβληματικά, δοκιμάστε αυτή τη στρατηγική που μου πρότεινε κάποιος που τα λατρεύει: Πρώτα διαγράψτε τα παιχνίδια σας. Έπειτα, κάθε φορά που θα θέλετε να παίξετε κάποιο από αυτά, θα το επανεγκαθιστάτε. Όταν τελειώνετε, θα το διαγράφετε και πάλι. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Σημειώστε: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική για τις εφαρμογές γνωριμιών. Απλώς ξανακατεβάζετέ τις όποτε έχετε διάθεση για να χάζεμα στις σχετικές λίστες.

     

    Τι να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης 

    Αν προκύψει κάποια επείγουσα ανάγκη, φυσικά και πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας! Μην μείνετε ξαπλωμένοι μέσα στη λίμνη του αίματός σας, προσπαθώντας να καλέσετε ασθενοφόρο με σήματα καπνού ενώ το κινητό σας φορτίζει κάπου εκεί κοντά. Επίσης, αν το να φύγετε από το σπίτι χωρίς το κινητό σας σάς προκαλεί εκνευρισμό, θυμηθείτε ότι, αν συμβεί κάτι, όλοι οι άλλοι γύρω σας έχουν κινητό.

     

    //Tα επιλεγμένα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο της Catherine Price «Πώς να χωρίσετε με το κινητό σας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

     

    Διαβάστε ακόμα:  Παιδιά και social media: τι πρέπει να προσέχουμε.

     

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top