Η πρώτη φορά που απέκτησε μια Ducati ο Σένα ήταν το 1990. (Φωτογραφία: Ducati)

  Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Formula 1. Ήταν 1η Μαΐου του 1994, όταν ο Άιρτον Σένα άφηνε την τελευταία του πνοή στην πίστα της Ίμολα και το γρηγορότερο άθλημα του πλανήτη έχανε έναν από τους ήρωές του.

  Τρεις δεκαετίες αργότερα, η F1 δεν ξεχνάει τον χαμό του. Την Κυριακή που μας πέρασε, στην Ίμολα, οι Ferrari ήταν «ντυμένες» με ένα ειδικό αυτοκόλλητο που έγραφε «Σένα 30 Χρόνια». Ενώ, στο Μονακό αυτό το 3μερο, οι McLaren θα «φοράνε» τα βραζιλιάνικα χρώματα του τρεις φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

  Όμως, υπάρχει κι άλλη μια εταιρία που ετοιμάζεται να τιμήσει φέτος τον Άιρτον Σένα, έστω κι αν δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο της F1. Ο λόγος για το γνωστό brand των δύο τροχών, την Ducati. Άλλωστε η σχέση ανάμεσα στον βραζιλιάνο πιλότο της και της ιταλικής εταιρίας κρατάει πολλές δεκαετίες.

  Όπως έλεγε, αυτό που του άρεσε στην Ducati Monster και τον έκανε να την αγαπήσει ήταν η απλότητά της.

  Ο Σένα στο gala του grand prix του Μονακό το 1993. (Φωτογραφία: Ducati)

  Η «αδυναμία» του Σένα για την Ducati

  Η πρώτη «συνάντηση» ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνεται κάπου το 1990, στα χρόνια κυριαρχίας του Σένα στις πίστες της F1. Ο ιδιοκτήτης της Ducati Κλαούντιο Καστιλιόνι, φανατικός υποστηρικτής του Βραζιλιάνου, του κάνει δώρο μια 851 και από τότε αρχίζει μια ξεχωριστή σχέση. Τρία χρόνια αργότερα ο Σένα γίνεται ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες της Ducati Monster και δεν χάνει την ευκαιρία να την επιδεικνύει παντού.

  Με αυτήν κάνει βόλτες στους δρόμους του Μόντε Κάρλο, με αυτή πάει στο gala του grand prix του Μονακό το 1993 – tuxedo και Ducati Monster, μόνο αν σε λένε Άιρτον Σένα μπορείς να τα συνδυάσεις. Και όπως έλεγε, αυτό που τον έκανε να την αγαπήσει ήταν η απλότητά της.

  Ωστόσο ο κεραυνοβόλος έρωτας θα έρθει λίγους μήνες αργότερα: το 1994 παρουσιάζεται η Ducati 916 και ο Σένα ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα θα προτείνει τη συνεργασία ανάμεσά τους. Μια μοτοσυκλέτα που θα συνδύαζε το brand της Ducati και αυτό του Σένα. Με λίγα λόγια ένα μοντέλο κάτω από την ονομασία «Ducati Senna».

  Η Ducati 916 Senna.

  Δεν χρειάστηκε πολύ ώστε η ιδέα να γίνει πράξη, αλλά κάποιες φορές η μοίρα παίζει άσχημα παιχνίδια. Λίγο προτού ξεκινήσει η παραγωγή των μόλις 300 κομματιών της 916 Senna, ο βραζιλιάνος πιλότος χάνει τη ζωή του στην Ίμολα.

  Τελικά, η ανθρακί μοτοσυκλέτα με τις κόκκινες και μαύρες λεπτομέρειες, θα βγει στην αγορά καθώς το ζήτησε η οικογένεια του Σένα και τα 300 κομμάτια θα εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού.

  Η Monster Senna θα βγει σε μόλις 341 κομμάτια – το «3» για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που κατέκτησε και το «41» για τις φορές που βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην F1.

  Η Ducati 1199 Panigale Senna κυκλοφόρησε το 2014.

  Η Ducati στα «χρώματα» του Σένα

  Η 2η φορά που έκανε την εμφάνισή της μια Ducati με το όνομα του Σένα, ήταν το 2014, όταν και συμπληρώνονταν 20 χρόνια από τον θάνατό του. Η ιταλική εταιρία κυκλοφόρησε την 1199 Panigale Senna – σε μόλις 161 κομμάτια, όσα και τα grand prix που είχε πάρει μέρος ο βραζιλιάνος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην Formula 1.

  Μάλιστα, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα βγήκε μόνο στην αγορά της Βραζιλίας, αλλά και πάλι έγινε ανάρπαστη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Η συλλεκτική Monster Senna θα κυκλοφορήσει σε μόλις 341 κομμάτια.

  Και φέτος, τρεις δεκαετίες από τον θάνατό του, η Ducati επιστρέφει με τη συλλεκτική Monster Senna. Στα χρώματα του Σένα και το γράμμα «S» να ξεχωρίζει, αυτό το μοντέλο θα βγει σε μόλις 341 κομμάτια. Το «3» αφιερωμένο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που κατέκτησε και το «41» για τις φορές που βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

  Η Ducati Monster Senna στο τιμόνι θα έχει και μια ειδική πλακέτα που θα δείχνει τον αριθμό του κάθε αντιτύπου. Η τιμή της δεν έχει γίνει γνωστή και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει ανάρπαστη.

  Στα χρώματα του κράνους του Άιρτον Σένα (και της Βραζιλίας) η Monster Senna κυκλοφορεί για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του 3 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1.

   

  Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το teaser της σειράς «Senna», 30 χρόνια από τον θάνατο του Άιρτον Σένα

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top