«Το αγαπημένο μου σπορ είναι το αυτό με το οποίο ασχολούμαι: η κολύμβηση! Βέβαια, αν είχα χρόνο, θα μου άρεσε να κάνω υποβρύχιο ψάρεμα –ήταν η αγαπημένη μου ενασχόληση όταν ήμουν μικρός».

«Το αγαπημένο μου σπορ είναι το αυτό με το οποίο ασχολούμαι: η κολύμβηση! Βέβαια, αν είχα χρόνο, θα μου άρεσε να κάνω υποβρύχιο ψάρεμα –ήταν η αγαπημένη μου ενασχόληση όταν ήμουν μικρός».

Τι ώρα ξυπνάς το πρωί;
Ξυπνάω στις 07:00, γιατί η πρωινή μου προπόνηση ξεκινάει στις 08:00.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Φτιάχνω πρωινό και ετοιμάζω την τσάντα μου με τα πράγματα που χρειάζομαι για το κολυμβητήριο.

Τι τρως για πρωινό;
Μου αρέσει να ξεκινάω τη μέρα μου με νιφάδες βρώμης και λίγο ταχίνι.

Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς;
Καθημερινά, εκτός της Κυριακής, που είναι μέρα ξεκούρασης, το πρόγραμμά μου ξεκινάει με πρωινή προπόνηση στις 8:00 για δυο περίπου ώρες. Το απόγευμα 16:00-17:00 πηγαίνω στο γυμναστήριο, όπου κάνω διατάσεις, και στη συνέχεια έχω προπόνηση στο νερό για 2,5-3 ώρες περίπου. Το πρόγραμμα αυτό εξαρτάται από την περίοδο προετοιμασίας στην οποία βρίσκομαι.

Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;
Συγκεκριμένες τεχνικές δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν –αυτό είναι κάτι που έρχεται με το χρόνο και θέλει προσπάθεια, ειδικά όταν το σώμα φτάνει στα όριά του. Πάντως, ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα για να κρατώ τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση είναι ο απώτερος στόχος: αυτό με κάνει να ξεπερνάω κάθε εμπόδιο.

Δείτε ακόμα τον πρώτο Έλληνα που διέσχισε κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος!

Όταν προετοιμάζεσαι για έναν μεγάλο αγώνα πώς μένεις συγκεντρωμένος;
Κάνοντας θετικές σκέψεις και προσπαθώντας να «βλέπω» νοερά πρώτα όλον τον αγώνα. Αυτή η διαδικασία θέλει μεγάλη αυτοπειθαρχία και είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας.

Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Λόγω του αθλήματος, που κάθε φορά μπορεί να είναι είτε σε θάλασσα είτε σε λίμνη είτε σε ποτάμι, οι συνθήκες θερμοκρασίας νερού και περιβάλλοντος δεν είναι ίδιες, με αποτέλεσμα να μη μένω σταθερός σε κιλά και, ανάλογα με το είδος του αγώνα, το βάρος μου να αυξομειώνεται. Βέβαια, σε περίοδο που πρέπει να έχω σταθερό βάρος, αυτό επιτυγχάνεται με την ανάλογη ένταση στην προπόνηση και τη σωστή διατροφή.

Υπάρχει κάτι που σου λείπει ή στερείσαι λόγω διατροφής;
Δεν θεωρώ ότι στερούμαι κάτι. Βέβαια, το διαιτολόγιό μου περιλαμβάνει κυρίως μακαρόνια, ρύζι, κρέας, αλλά ακόμη και γλυκά. Στο κομμάτι αυτό, επιλέγω τον Μακεδονικό Χαλβά, που είναι ο πιο υγιεινός και γευστικός τρόπος για να ικανοποιήσω την όρεξή μου για γλυκό, ενώ παράλληλα ενισχύω τον οργανισμό μου με πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ποια είναι η λιγότερο αγαπημένη σου άσκηση;
Σαν «θαλασσινός» δεν μου αρέσει η προπόνηση εκτός νερού, και ειδικά τα βάρη.

Ποιο είναι το μυστικό για να γυμνάζεσαι καλύτερα στην πισίνα;
Το βασικό είναι να κολυμπάς σωστά, γιατί έτσι γυμνάζεις όλο το σώμα χωρίς να επιβαρύνεις κάτι περισσότερο ή λιγότερο. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, αν όμως μάθεις με την καθοδήγηση ενός προπονητή, η κολύμβηση γίνεται η καλύτερη γυμναστική για το σώμα.

«Η θέληση να ξεπερνάω τον εαυτό μου με αλλάζει, με τονώνει, με κάνει να θέλω να πάω πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά».

Ποια είναι τα ευεργετήματα της χειμερινής κολύμβησης;
Η χειμερινή κολύμβηση είναι πολύ δύσκολη, ειδικά τους πολύ κρύους μήνες και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, γιατί το σώμα δεν αντέχει σε τέτοιες θερμοκρασίες. Θέλει έμπειρους κολυμβητές και σίγουρα ποτέ μόνος. Προσωπικά, συνιστώ την πισίνα με επίβλεψη ειδικού, γιατί μπορείς να αθληθείς περισσότερη ώρα, και βέβαια, όχι με τους κινδύνους της θάλασσας.

Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίσεις;
Η θέληση να ξεπερνάω τον εαυτό μου –αυτό και μόνο με αλλάζει, με τονώνει, με κάνει να θέλω να πάω πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά.

Δείτε ακόμα τον πρώτο Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή στο σλάλομ του θαλάσσιου σκι.

Πώς δυναμώνεις τους μύς σου; Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;
Κάνω λίγα βάρη και κάποιες ελεύθερες ασκήσεις, καθώς για μένα το ζητούμενο είναι να δυναμώσω τους μυς μου χωρίς να παίρνουν όγκο. Όσο πιο γυμνασμένος είσαι, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις, κυρίως σε μια τόσο επίπονη προπόνηση όπως αυτή του μαραθωνίου.

Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;
Στο ζέσταμα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος για να κάνεις σωστά την προπόνηση που ακολουθεί, ενώ η αποθεραπεία είναι πιο βαρετή διαδικασία, καθώς έχεις κάνει τόσα χιλιόμετρα και το μόνο που σκέφτεσαι είναι πότε θα τελειώσεις για να αναπληρώσεις τις δυνάμεις σου. Οπότε, σαφώς πιο βαρετή για μένα είναι η διαδικασία της αποθεραπείας.

Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου;
Όλα είναι αποτέλεσμα σωστής γυμναστικής. Το μυστικό είναι να μη βαριέσαι, να επιμένεις και να μην τα παρατάς εύκολα –ειδικά το τελευταίο είναι ένα λάθος που το κάνουμε όλοι μας και μετά μας φαίνεται πολύ δύσκολο να επανέλθουμε.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σπορ και πώς το έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;
Το αγαπημένο μου σπορ είναι το αυτό με το οποίο ασχολούμαι: η κολύμβηση! Βέβαια, αν είχα χρόνο, θα μου άρεσε να κάνω υποβρύχιο ψάρεμα –ήταν η αγαπημένη μου ενασχόληση όταν ήμουν μικρός.

Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του αλλά τον «πνίγει» η αμείλικτη καθημερινότητα;
Θα του πρότεινα να βρει μια ώρα την ημέρα για τον εαυτό του, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί μέσα από την άθληση – εκτός από σωματικά, θα έχει και ψυχικά οφέλη.

Ποια τρία πράγματα, εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου;
Θετική σκέψη, κίνητρο, θέληση.

Δείτε ακόμα πώς κρατιέται σε φόρμα ο Γιώργης Λαμπαθάκης

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top