CrabeDesert

    Ένας άνδρας μπορεί να ιδρώνει κυριολεκτικά παντού. Εκτός από την εσωτερική επιφάνεια των αυτιών του, τη βάλανο του πέους και… τα φρύδια του!

    «Ας δώσουμε τα χέρια, λοιπόν». Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα, η φράση αυτή δεν σηματοδοτεί την ευτυχή κατάληξη μιας συμφωνίας ούτε τη θετική έκβαση μιας συνέντευξης για δουλειά. Είναι πρωτίστως ένας συναγερμός για την αναπόφευκτη στιγμή αμηχανίας που θα ακολουθήσει. Γιατί η εφαρμογή αυτού του άτυπου κοινωνικού πρωτοκόλλου φέρνει όλους εμάς, την κοινότητα των ανθρώπων με την ανεξέλεγκτα έντονη εφίδρωση, σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

    Στα δύο δευτερόλεπτα που μεσολαβούν από τη διατύπωση της πρότασης έως το μοιραίο γεγονός έχεις συνήθως δύο επιλογές: είτε το δεξιοτεχνικό πέρασμα της ιδρωμένης παλάμης από το ύφασμα του παντελονιού σου, σκουπίζοντας όπως-όπως την πολλή υγρασία, είτε την προσφυγή στο ριψοκίνδυνο, αλλά έντιμο «μισή ντροπή δική μου- μισή ντροπή δική του»…

    Είναι περιττό να αναφερθώ σε όλες τις ευάριθμες περιστάσεις της καθημερινότητας στις οποίες άνθρωποι σαν κι εμένα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αίσθημα ντροπής για το πώς ανταποκρίνεται το σώμα τους σε μια στρεσογόνο κατάσταση, στη χειρωνακτική δραστηριότητα ή τον προβληματικό κλιματισμό ενός γραφείου.

    Αυτή η καφκική ενοχή μάλιστα κάνει τα πράγματα χειρότερα: η ιδέα και μόνο ότι μια ζεστή μέρα του Ιουλίου μπορεί να σε καταστήσει ευάλωτο στα μάτια της γυναίκας που θα βγει μαζί σου για φαγητό πυροδοτεί τον κύκλο της εφίδρωσης, προτού ακόμα τη συναντήσεις. Δεν το συζητάμε δε, αν το μενού περιλαμβάνει πικάντικα πιάτα…

    Πόνος και εφίδρωση μαζί είναι σχεδόν πάντα το μήνυμα για την ύπαρξη σοβαρής δυσλειτουργίας ή παθολογικής κατάστασης, απειλητικής για τη ζωή.

    Ίσως, για κάποιους αρχαίους πολιτισμούς, η θέα ενός κάθιδρου άνδρα που προσπαθεί να μασήσει το φαγητό του να ήταν δείγμα αρρενωπότητας. Σήμερα, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ακόμα κι αν διαθέτεις την κορμοστασιά ενός μοντέλου, η μυρωδιά του ιδρώτα μπορεί να χαλάσει την ειδυλλιακή εικόνα. Ευτυχώς, λέω εγώ! Γιατί εκτός από την υπονόμευση της κοινωνικής σου ζωής, το σοφά σχεδιασμένο σώμα σου σε προειδοποιεί –ναι, με αυτόν τον αντιαισθητικό τρόπο– για τους δυνητικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

    Διαβάστε ακόμα: Ο συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι τρέχοντας το Μαραθώνιο της Αθήνας: «Υπάρχει η έκφραση στάζω ιδρώτα, αλλά εδώ ο ιδρώτας εξαφανίζεται πριν προλάβει να στάξει…»

    Ο ιδρώτας εμφανίζεται πάντοτε ως αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα. Η βασική του αποστολή ασφαλώς είναι η θερμορύθμιση. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος εξισορροπείται μέσω της απέκκρισης αυτού του υγρού, το οποίο έχει υψηλή συγκέντρωση σε χλωριούχο νάτριο και είναι κατά 99% νερό. Καθώς εξατμίζεται, ψύχει την επιφάνεια του δέρματος.

    Ένας άνδρας μπορεί να ιδρώνει κυριολεκτικά παντού∙ εκτός από την εσωτερική επιφάνεια των αυτιών του, τη βάλανο του πέους και… τα φρύδια του –ποιος ξέρει γιατί! Εντούτοις, οι (αποκρινείς) ιδρωτοποιοί αδένες που βρίσκονται στις μασχάλες, γύρω από τις θηλές και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό και τα γεννητικά του όργανα είναι δέκα φορές μεγαλύτεροι. Η εκεί παραγόμενη υγρασία, πλούσια σε πεπτίδια και λιπίδια, γίνεται πρώτης τάξεως τροφή για τα βακτήρια, τα οποία αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος. Τα προϊόντα αυτής της διαδικασίας απελευθερώνονται μαζί με τον κανονικά άοσμο ιδρώτα από τους πόρους του δέρματος, προκαλώντας τη γνωστή δυσωδία.

    Η μυρωδιά του ιδρώτα δεν είναι πάντα η ίδια. Μια καλά εκπαιδευμένη μύτη μπορεί να μαντέψει ότι χθες έφαγες κάρι, πίτσα ή σκορδαλιά. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει τη σχέση της παραγωγής του ιδρώτα με το μεταβολισμό που λαμβάνει χώρα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ουσιών, καθώς και η λήψη κάποιων φαρμάκων, μπορεί να επηρεάσει την έκκριση του ιδρώτα. Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης, για παράδειγμα, αυξάνουν σημαντικά την εφίδρωση, άρα και τον κίνδυνο αφυδάτωσης, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την υπερκατανάλωση αναλγητικών, όπως η ασπιρίνη.

    Από την άλλη, η αιτία που ιδρώνεις περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, μπορεί να μη χρειάζεται ιδιαίτερη διερεύνηση. Αρκεί να κοιταχτείς στον καθρέφτη! Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι από μόνη της ικανός λόγος να βιώνεις πολύ έντονη εφίδρωση. Σ’ αυτήν την περίπτωση, για να επιτευχθεί η διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη παραγωγή ιδρώτα για να δροσιστεί μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος. Με άλλα λόγια, το σώμα σου σε συμβουλεύει να χάσεις κιλά.

    sweat1_860

    Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι από μόνη της ικανός λόγος να βιώνεις πολύ έντονη εφίδρωση. Με άλλα λόγια, το σώμα σου σε συμβουλεύει να χάσεις κιλά.

    Οι ιδρωτοποιοί αδένες ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα∙ δίχως δηλαδή τη βούλησή μας. Οι ορμόνες που επενεργούν στη λειτουργία των αδένων, μπορεί να εκκρίνονται για λόγους φαινομενικά άσχετους με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Τέτοιοι μηχανισμοί λαμβάνουν χώρα σιωπηλά, σε μια σειρά από παθήσεις και νοσολογικές καταστάσεις. Ο υπερθυρεοειδισμός, για παράδειγμα, δίνει ως σύμπτωμα και την υπερίδρωση –όπως είναι ο πιο δόκιμος όρος. Η απότομη πτώση της γλυκόζης του αίματος συνοδεύεται πάντα με έντονη εφίδρωση και αποκαλύπτει την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη. Ακόμα και η εκδήλωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου έπεται της εμφάνισης έντονου ιδρώτα, ο οποίος συνοδεύει τον πόνο στο στήθος.

    Εξάλλου, πόνος και εφίδρωση μαζί είναι σχεδόν πάντα το μήνυμα για την ύπαρξη σοβαρής δυσλειτουργίας ή παθολογικής κατάστασης, απειλητικής για τη ζωή. Πίσω από τον ιδρώτα μπορεί να κρύβονται τα πάντα: από μια αθώα λοίμωξη που μας προκάλεσε πυρετό έως βαριές και σπάνιες ασθένειες του νευρολογικού ή του ενδοκρινολογικού συστήματος (βλ. μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης). Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι ότι παραβλέπουμε την εφίδρωση ως συνοδό σύμπτωμα πλάι στα πιο ανησυχητικά και ενοχλητικά συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν, με αποτέλεσμα να μην το επισημαίνουμε όταν καταφεύγουμε στο γιατρό.

    Διαβάστε ακόμα: Πιστεύεις ότι το διαδίκτυο είναι πιο σέξι από την αληθινή ζωή; «Ξεκόλλα» επειγόντως!

    «Είναι σοβαρό, γιατρέ μου;», έφτασα να λέω κι εγώ κάποια στιγμή. Παρότι δεν επρόκειτο για τον τυπικό ψυχαναγκασμό, αποδείχτηκε ότι η δική μου περίπτωση δεν διέφερε από εκείνη των περισσότερων ανθρώπων που χύνουν καθημερινά τον ιδρώτα του προσώπου τους για να τα βγάλουν πέρα. Το άγχος να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας βάζει τον οργανισμό σε κατάσταση «επιφυλακής», εντατικοποιεί το έργο της καρδιάς και, σε συνδυασμό με αρκετούς εσπρέσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία και παράγει μπόλικο ιδρώτα. Η αλλαγή του τρόπου ζωής –και του τρόπου που βλέπουμε τη ζωή– συν μερικές συνεδρίες γιόγκα είναι ίσως η πιο επιβεβλημένη θεραπεία. Απ’ αυτήν την άποψη είναι, επομένως, σοβαρό…

    Η εκτίμηση του όγκου του ιδρώτα που παράγει κάποιος στη διάρκεια μιας ημέρας είναι πρακτικά αδύνατη. Ωστόσο, μπορούμε να υπολογίσουμε με σχετική ακρίβεια, την αποβολή υγρών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός προγραμματισμένου σετ ασκήσεων. Η διαφορά στις τιμές που μας δείχνει η ζυγαριά πριν και μετά τη γυμναστική ισοδυναμεί πρακτικά με τον αποβαλλόμενο ιδρώτα.

    Η αξιολόγηση αυτής της τιμής μπορεί να δώσει κάλλιστα μια εικόνα της λειτουργίας των αδένων μας και, επιπροσθέτως, να μας προστατεύσει από πιθανή αφυδάτωση: οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η απώλεια σε υγρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% της μάζας του σώματος και, επίσης, ότι για κάθε 500 γραμμάρια αποβαλλόμενου ιδρώτα, θα πρέπει να αναπληρώνουμε την ενυδάτωση του οργανισμού πίνοντας τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό.

    Η αλλαγή του τρόπου ζωής –και του τρόπου που βλέπουμε τη ζωή– συν μερικές συνεδρίες γιόγκα- είναι ίσως η πιο επιβεβλημένη θεραπεία.

    Αν και εξακολουθώ να ταλαιπωρούμαι κάποιες φορές από επεισόδια έντονης εφίδρωσης, τώρα μπορώ να φανταστώ λίγο έως πολύ την αιτιολογία τους και να παίρνω εγκαίρως τα μέτρα μου. Συχνά, χλιαρά ντους, βαμβακερά υφάσματα, αλλαγή παπουτσιών κάθε δεύτερη ημέρα και πολλά ακόμη. Αποσμητικά, όμως, χρησιμοποιώ με μεγάλη φειδώ. Ίσως επειδή δεν νιώθω να μου προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο. Ίσως πάλι γιατί, από τότε που έμαθα να κοντρολάρω την εφίδρωσή μου, προτιμώ τη δική μου μυρωδιά. Και η σύντροφός μου συμφωνεί…

    BtTlbQUIAAAcxXm.jpg-large

    Κάνε ντους κάθε μέρα. Αφενός κρατάς την επιδερμίδα σου δροσερή, αφετέρου δεν επιτρέπεις τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων του δέρματος.

    Οδηγός επιβίωσης για όσους «ιδρώνουν τη φανέλα»

    -Κάνε ντους κάθε μέρα. Αφενός κρατάς την επιδερμίδα σου δροσερή, αφετέρου δεν επιτρέπεις τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων του δέρματος. Στέγνωσε καλά τα πόδια σου και έλεγξε τα νύχια σου, για τυχόν μυκητιάσεις.

    -Διάλεγε φυσικά υφάσματα. Τα ρούχα και οι κάλτσες από συνθετικά υφάσματα απορροφούν την υγρασία του ιδρώτα και μυρίζουν ακόμα κι όταν έχεις σταματήσει να ιδρώνεις.

    -Μη φοράς τα ίδια παπούτσια. Το ζευγάρι που φορούσες την ημέρα δεν προλαβαίνει να στεγνώσει τελείως από την υγρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μείνε ξυπόλητος στο σπίτι, τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες.

    -Χάσε κιλά. Ο οργανισμός σου παράγει τεράστιες ποσότητες ιδρώτα, για να σε δροσίσει. Στις πτυχώσεις της επιδερμίδας και κάτω από την κοιλιά, η υπερβολική θερμοκρασία και τα βακτήρια παράγουν μια ανίκητη κακοσμία.

    -Απόφευγε τα πικάντικα. Έχουν το χαρακτηριστικό να ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να επηρεάζουν την οσμή του ιδρώτα, πολλές φορές ακόμα και το δεύτερο 24ωρο.

    -Κάνε ενέσεις Botox! Αν ο γιατρός σου έχει διαγνώσει πρωτοπαθή υπεριδρωσία, είναι μια καλή λύση, αφού μπορούν να αναστείλουν τοπικά τη λειτουργία των αδένων για 8 με 9 μήνες.

    Διαβάστε ακόμα: Πόνος στη μέση; Προσοχή, μπορεί να σε σκοτώσει.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top