Έως το 2050 ο άνθρωπος θα έχει πετύχει την αθανασία; Έτσι πιστεύουν κάποιοι. (Φωτογραφία: IMDb)

  Τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός μελλοντολόγος Ian Pearson ανήγγειλε ότι η ανθρωπότητα θα πετύχει την αθανασία έως το 2050. Ισχύει; Σύμφωνα με τον πρώην μηχανικό ειδικό στα πυραυλικά συστήματα και τις τεχνολογίες της πληροφορίας -ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι προβλέψεις του έχουν ένα ποσοστό επιτυχίας 85% μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια- οι πρόσφατες πρόοδοι της βιοϊατρικής και της πληροφορικής θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στο θρίαμβο αυτό με τρεις τρόπους:

   

  Κάποτε κάποιοι έψαχναν την πηγή της νεότητας. Σήμερα ο Ian Pearson λέει ότι η αθανασία θα έρθει μέσα από τη στρατηγική γενετικής μηχανικής, που αντιστρέφει την κυτταρική γήρανση. (Lucas Cranach, «The Fountain of Youth», 1546)

  1. Αναγεννητικές θεραπείες

  Ο Pearson επισημαίνει τη δυνατότητα υιοθέτησης στρατηγικών γενετικής μηχανικής, οι οποίες προειδοποιούν ή αντιστρέφουν την κυτταρική γήρανση. Αναφέρεται στο εργαλείο της γενετικής επεξεργασίας των βακτηριδίων, το CRISPR (Cas 9). Αποφαίνεται επίσης ότι καινούργια όργανα ή μέρη του σώματος θα μπορούν απλώς να αντικατασταθούν χάρη στην τρισδιάσταση εκτύπωση. «Κανείς δεν θέλει να ζήσει αιώνια στα 95 του, αλλά αν μπορείτε να ξαναγίνετε 30, ίσως και να θέλατε να το κάνετε», λέει.

  Γεγονός είναι ότι το CRISPR συνιστά μια επανάσταση στη θεραπεία των ασθενειών και των γενετικών διαταραχών. Οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι το μοριακό αυτό εργαλείο μπορεί να προγραμματιστεί έτσι που να τροποποιεί στοχευμένα τις αλληλουχίες του DNA, χωρίς να προκαλεί βλάβες σε άλλα τμήματα του γονιδιώματος. Επιπλέον, οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι δεν απέχουμε πολύ από την ικανότητα αναγέννησης οργάνων ή σωματικών δομών, χρησιμοποιώντας καλλιέργεια βλαστικών κυττάρων, συχνά σε συνδυασμό με καλούπια τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία θα παίζουν το ρόλο του οδηγού ώστε η ανάπτυξη του κυττάρου να γίνεται σωστά.

   

  Ο Pearson θεωρεί πως ο πιθανότερος δρόμος για την αθανασία είναι η δημιουργία εξελιγμένων interfaces εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που θα συνδέουν τον εγκέφαλο στο σύνολό του με ένα σύστημα εκμετάλλευσης. Πάνω κάτω σαν την ταινία «I Robot».

  2. Τα ανδροειδή

  Αν και η δυνατότητα παρέμβασης ώστε να κρατήσουμε το σώμα μας σε λειτουργία απεριόριστα είναι εφικτή, σαν μια φροντισμένη Toyota του 1990, ο Pearson θεωρεί πως ο πιθανότερος δρόμος για την αθανασία είναι η δημιουργία εξελιγμένων interfaces εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που θα συνδέουν τον εγκέφαλο στο σύνολό του με ένα σύστημα εκμετάλλευσης. Ώς το 2050, το σύστημα θα έχει εξελιχθεί τόσο που θα μπορούμε να καθόμαστε σπίτι μας αλληλοεπιδρώντας με το περιβάλλον μας μέσω τηλεκατευθυνόμενων ανδροειδών.

  «Πολύ πριν μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε τα σώματά μας και να τα ξανακάνουμε και πάλι νεανικά όποτε νιώθουμε την ανάγκη, θα είμαστε ήδη ικανοί να συνδέσουμε το πνεύμα μας με το μηχανικό σύμπαν, ζώντας κυριολεκτικά εντός του νέφους (cloud)», δηλώνει.

  Τα μικροσκοπικά BCI που εμφυτεύονται χειρουργικά αποδείχτηκαν ήδη ικανά να διευκολύνουν τη λειτουργία μηχανικών προσθετικών μελών ή υπολογιστών από παράλυτα ή ακρωτηριασμένα άτομα και τα εξωτερικά BCI επιτρέπουν σε ασθενείς πλήρως ακινητοποιημένους να απαντούν με ένα ναι ή ένα όχι. Προς το παρόν, πάντως, οι τεχνολογικές δυνατότητες περιορίζονται στην ερμηνεία των σημάτων που προέρχονται από ένα σημείο του εγκεφάλου, όπως ο κινητικός φλοιός, ή στερούνται πλήρως αμφισημίας, όπως στις διαφορές εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν σκεφτόμαστε «ναι» ή «όχι».

  Συνεπώς, τα BCI που θα είναι ικανά να μεταφράσουν το σχήμα ενεργοποίησης των απαραίτητων νευρώνων για να γράψουμε στίχους στα ελληνικά δεν είναι για το άμεσο μέλλον, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόοδο των 20 τελευταίων χρόνων στον τομέα, οι προβλέψεις του Pearson δεν μοιάζουν παράλογες. Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση, το Facebook και ο θεωρούμενος ως κορυφαίος μελλοντολόγος του κόσμου Elon Musk χρηματοδοτούν όλοι τους την ανάπτυξη των BCI. Βέβαια, η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τη φυσική λειτουργικότητα των ανδροειδών θα φαντάζει τελείως ξεπερασμένη ώς το 2050, δεδομένης της εξέλιξης που γνωρίζουν σήμερα τα ρομπότ του σεξ.

  Ο Pearson εικάζει ότι η ανθρωπότητα θα έχει την ευκαιρία να εγκαταλείψει τελείως το φυσικό της σώμα και να επιλέξει να ζήσει μέσα σ’ έναν εικονικό κόσμο. Ένα concept που υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των οπαδών του μετα-ανθρώπινου κινήματος.

  3. Matrix

  Εντέλει, o Pearson εικάζει ότι η ανθρωπότητα θα έχει την ευκαιρία να εγκαταλείψει τελείως το φυσικό της σώμα και να επιλέξει να ζήσει μέσα σ’ έναν εικονικό κόσμο. Πέρα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το concept αυτό υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των οπαδών του μετα-ανθρώπινου κινήματος.

  Ο Pearson παραδέχεται πως μπορεί πολλές απ’ τις ιδέες του να φαντάζουν παράδοξες, αλλά δεν είναι παρά προβολές του τι είναι εφικτό, δεδομένου του βαθμού καινοτομίας στον οποίο έχουμε φτάσει σήμερα. «Ο λόγος για τον οποίο δεν μιλάω για το τι θα συμβεί σε 50 χρόνια από σήμερα είναι γιατί πολλοί συνηθίζουν να μιλάνε για την τεχνολογία της αθανασίας και για πράγματα που πάνε πέρα από τα άστρα. Τότε ο κόσμος σκέφτεται πως είστε φαντασιόπληκτοι. Αλλά, όντως, σε 50 χρόνια μπορεί να γίνετε αθάνατοι, να τηλεφορτώσετε το πνεύμα σας σ’ έναν υπολογιστή και να το αποθηκεύσετε για πάντα».

  Πέρα από τον τεράστιο αριθμό ηθικών και υπαρξιακών ερωτημάτων που αυτές οι προβλέψεις εγείρουν, θα προσθέσουμε ακόμα ένα. Όταν το θέμα του βιολογικού θανάτου έχει τακτοποιηθεί, τι κάνουμε σε περίπτωση μιας ηλιακής καταιγίδας που θα βραχυκυκλώσει όλους τους servers όπου θα έχουν αποθηκευτεί οι συνειδήσεις μας;

   

  Διαβάστε ακόμα: Μας έχουν μείνει μόνο 100 χρόνια ζωής στη Γη;

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top