SONY DSC

Άγρα, Ινδία, 23/06/2008: «Όταν με είδε μέσα στην πολυκοσμία ο νεαρός άντρας με συμπτώματα πολιομυελίτιδας άρχισε να τρέχει χαρωπά προς το μέρος μου…». Φωτογραφία: Άκης Τεμπερίδης

Eνας άντρας με συμπτώματα πολιομυελίτιδας χαμογελά στη θέα της κάμερας ενός ακόμη τουρίστα. Δεν υποψιάζεται ότι η ασθένεια που τον ταλαιπωρεί από βρέφος μετά από δυο χρόνια θα αρχίσει να εξαλείφεται από τη χώρα του…

Είμαστε στην Άγρα το 2008, μια άθλια πόλη κοντά στο Δελχί, παγκοσμίως γνωστή για το Ταζ Μαχάλ. Όχι μακριά από το μαρμάρινο παλάτι του έρωτα, το κέντρο της πόλης αποκαλύπτει τα δεινά της σύγχρονης Ινδίας.

Πολυκοσμία, καπνογόνα τρίκυκλα που κορνάρουν συνεχώς, αδέσποτες αγελάδες με τις μουσούδες στα τρόφιμα, οσμές από ανοιχτούς υπονόμους, σκουπίδια, και παιδιά, πολλά παιδιά που παίζουν, φωνάζουν και χαίρονται, ξυπόλυτα, τη ζωή…

 

Η είδηση: Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας –αναφέρει το BBC– έχουν εξαλειφτεί τα τελευταία τρία χρόνια από την Ινδία χάρη στην κυκλοφορία στοματικού εμβολίου από το 2010, στη συνεργασία της κυβέρνησης με διεθνείς ΜΚΟ, αλλά προπάντων χάρη στη σκληρή δουλειά εκατομμυρίων εμβολιαστών.

Το σενάριο: Όταν με είδε μέσα στην πολυκοσμία ο νεαρός άντρας άρχισε να τρέχει χαρωπά προς το μέρος μου. Δεν άντεξα και σήκωσα τη μηχανή, κλικ κλικ κλικ μέσα από τον τηλεφακό. Δεν είναι ευγενικό να φωτογραφίζεις αυθαίρετα τον οποιοδήποτε, οπότε περίμενα να μου ζητήσει το λόγο. Όταν ήρθε κοντά μου, το μόνο που ήθελε ήταν να δει τις εικόνες. Ενθουσιάστηκε όταν του τις έδειξα από την οθόνη. Ήταν το ελάχιστο δώρο που μπορούσα να του κάνω για το χαμόγελό του και μόνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top