Τι δείχνουν οι νέες έρευνες για τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού;

    Τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 15ο συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη.

     

    Οι μελέτες έδειξαν ότι στο IQOS υπάρχει σημαντική μείωση σε σχέση με το τσιγάρο στην απελευθέρωση ουσιών που θεωρούνται ως ύποπτες για την εμφάνιση καρκίνου.

    Οι εποχές που γιατροί και αθλητές διαφήμιζαν τα… οφέλη του τσιγάρου κάπου στη δεκαετία του ’50, όχι απλά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά σήμερα μοιάζουν με κακό αστείο. Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, κάτι που γνωρίζουν καλά και οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Για αυτό, τα τελευταία χρόνια, πολλές από αυτές, μελετούν και αναπτύσσουν εναλλακτικές μεθόδους καπνίσματος, όπως τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

    Βέβαια αυτό δημιούργησε μια άλλη μεγάλη συζήτηση: πόσο επηρεάζουν την υγεία τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού;

    Σε αυτό το ερώτημα έρχονται να απαντήσουν, έως ένα βαθμό, οι κλινικές μελέτες που πραγματοποίησε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας (BfR, Bundesinstitut für Risikoforschung) για να αξιολογήσει τα ευρήματα των αντίστοιχων μελετών της Philip Morris International (ΡΜΙ) για το προϊόν θερμαινόμενου καπνού της, το IQOS. Τα εν λόγω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 15ο συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη.

    «Σε ό,τι αφορά αυτές τις ουσίες, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο» δήλωσε ο Dr. Frank Henkler-Stephani.

    «Θελήσαμε να αξιολογήσουμε με κριτικό τρόπο τα στοιχεία της εταιρείας και να ελέγξουμε αν μετράμε συγκρίσιμα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αερόλυμα» ανέφερε στο γερμανικό έντυπο Deutsche Ärzteblatt ο διευθυντής της μελέτης, βιοχημικός Dr.Frank Henkler-Stephani, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες από ανεξάρτητους φορείς για τα συγκεκριμένα προϊόντα καπνού. Για το λόγο αυτό, το γερμανικό ινστιτούτο αποφάσισε να διεξάγει δική του ανεξάρτητη έρευνα αξιολόγησης των κινδύνων, στο επιστημονικό εργαστήριο Vapors Lab του CVUA (Chemisches und Veterinäruntersuchungsamt).

    Τα ευρήματα της έρευνας συγκλίνουν με τα κλινικά αποτελέσματα της ΡΜΙ και καταλήγουν στο ότι στο IQOS υπάρχει σημαντική μείωση σε σχέση με το τσιγάρο στην απελευθέρωση ουσιών που θεωρούνται ως ύποπτες για την εμφάνιση καρκίνου. Ειδικότερα ερευνήθηκαν οι δύο ομάδες στοιχείων που κυρίως σχετίζονται με τον καρκίνο: οι καρβονυλικές ενώσεις, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 80%-90% σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, και οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), οι οποίες εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 90%-99% σε σχέση με τα τσιγάρα.

    Ο Dr. Frank Henkler-Stephani, δήλωσε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας: «Σε ό,τι αφορά αυτές τις ουσίες, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η σημαντική μείωση των τοξικών ουσιών θα έχει και τη σχετική επίπτωση στον κίνδυνο για την υγεία. Παρόλα αυτά, θα ήταν πρόβλημα για εμάς να κάνουμε συστάσεις, δεδομένου ότι οι εκπομπές του αερολύματος εξακολουθούν να είναι μεταλλαξιογόνες».

    Το BfR ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις μελέτες για τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και το 2018.

    [Πηγές: Bundesinstitut für RisikoforschungDeutsche Ärzteblatt]

     

    Διαβάστε ακόμα: Το τσιγάρο παραμένει σέξι;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Πιο δημοφιλή

    Παράδειγμα ευψυχίας και αγάπης για τη ζωή. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης μετέτρεψε το κινητικό του πρόβλημα σε ακατάβλητη δύναμη προσφοράς. Μιλάει στο Andro για το νόημα της ζωής, την μετά θάνατον ζωή, τις χαρές και τις λύπες του, αλλά τα όνειρά του για το μέλλον.

    Andro Ο Άνδρας από την αρχή

    Μπορεί να ήταν εκνευριστικό, ειδικά όταν ταξίδευες στην εθνική οδό, όμως το «σύνδρομο του παρμπρίζ» τείνει να εκλείψει σε ανησυχητικό βαθμό. Αιτία και πάλι ο άνθρωπος και ο τρόπος που συμπεριφέρεται στο οικοσύστημα. Κοινώς: την βάψαμε. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

    Andro Ο Άνδρας από την αρχή

    Είναι κάτι παραπάνω από χαζομπαμπάς που χαίρεται με τις επιτυχίες του γιου του. Είναι ο προπονητής και μέντοράς του. Είναι ο άνθρωπος που τον έσωσε από βέβαιο πνιγμό πριν από χρόνια.

    Andro Ο Άνδρας από την αρχή

    Ο γνωστός σεφ του κρητικού εστιατορίου «Χαρούπι», αν και Χανιώτης, γράφει μια ερωτική -σχεδόν- επιστολή προς τη Θεσσαλονίκη.

    Andro Ο Άνδρας από την αρχή
    Button to top

    Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close

    Andro