mark_212011

Κάγκουρες: η ερμηνεία της λέξης χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η επικρατέστερη θεωρεί πως ο όρος περιγράφει αυτούς που χαζεύουν τις κόντρες στον δρόμο, καμπουριάζοντας και με τα χέρια στις τσέπες, θυμίζοντας καγκουρό. (photo credit: flickr.com @mark_212011)

Ας το πάμε επιστημονικά. Για την προέλευση της λέξης κατ’ αρχάς. Σχετικά με την οποία αι γνώμαι των λογίων διίστανται, με τις επικρατέστερες εκδοχές για την ετυμολογία να είναι δύο.

Η πρώτη θεωρεί πως ο όρος περιγράφει τον αργόσχολο που στήνεται δίπλα στα βρόμικα με τις ώρες, χαζεύοντας τους λεγόμενους «αυτοσχέδιους αγώνες», τις κόντρες αν προτιμάτε, ειδικά το χειμώνα. Ο οποίος, έχοντας τα χέρια στις τσέπες και καμπουριάζοντας για να προφυλαχτεί απ’ το κρύο, θυμίζει καγκουρό.

Η δεύτερη θέλει τη λέξη να έχει γεννηθεί πριν από καμιά 20αριά χρόνια, για να χαρακτηρίσει τους αναβάτες «πειραγμένων» μικρών δίκυκλων, παπιών κ.λπ. και τον τρόπο που κάθονται στη σέλα, με τα χέρια μαζεμένα σαν καγκουρό.

Ως κάγκουρας, πάντως, χαρακτηρίζεται αυτός που τραβάει την προσοχή είτε με τον τρόπο οδήγησής του είτε με τη γενική του συμπεριφορά και εμφάνιση –τη δική του και του οχήματος που συνήθως βασανίζει.

Ο κάγκουρας, όμως, έχει και συνομοταξίες. Οι 12 που ακολουθούν είναι μόνο μερικές απ’ αυτές. Ορισμένες ονομασίες και περιγραφές προέρχονται από πηγές στο Διαδίκτυο (frikipaideia, slang κ.ά.). Άλλες έχουν διαμορφωθεί επί το κοσμιότερον, ενώ στο τέλος υπάρχει και λυσάρι.

1. Ο κοντροκάγκουρας

Που οδηγεί αυτοκίνητο πέντε-ένα(₁) και απαντάται τα βράδια στο parking του ΣΕΦ, στη Βούτα(₂), στα Λιμανάκια(₃)… Ζει για να μαρσάρει στα φανάρια και να τρώει λάστιχα και συμπλέκτη ξεκινώντας. Τρελαίνεται με τα dragster και τα drift, ενώ δεν χάνει τεύχος από όποιο περιοδικό βελτιώσεων έχει απομείνει.

2. Ο ραλλοκάγκουρας

Που συνήθως οδηγεί σαξόραλλο(₄). Με τριάκτινο, «αγωνιστικό» τιμόνι χωρίς αερόσακους και τέτοια, ένα κάθισμα μπάκετ (του συνοδηγού είναι το κανονικό, τα πίσω συνήθως λείπουν), πεταλιέρα(₅) αλουμινίου, πίσω ζώνες πιασμένες κάτω και πίσω από τα εμπρός καθίσματα, τύπου οπτικό roll-cage(₆), μπουρί χασαποταβέρνας στη Χασιά για εξάτμιση, εσωτερικό Εντερπράιζ(₇) με μπαρόμετρα, βολτόμετρα κ.λπ., άσπρη ζάντα, πλαίσιο πινακίδας “BurnOut Outlawz Street Mag” και πολύ ύφος.

Διαβάστε ακόμα: Το λεξικό του καλού ροκά.

kavourokagouras1A

Ο καβουροκάγκουρας δεν θέλει να χώσει λεφτά. Γι αυτό, καταφεύγει σε λύσεις DIY, όπως π.χ. τα αυτοκόλλητα βελτιωτών στη μπάντα του απροσδιόριστης πλέον προέλευσης αυτοκινήτου του, σε φτερούγες-απλώστρες, στην αφαίρεση περιττών εξαρτημάτων κ.λπ.

3. Ο καβουροκάγκουρας

Που πολύ θα ήθελε να ήταν κανονικός κάγκουρας, αλλά δεν έχει, ή δεν θέλει, να δώσει λεφτά. Έτσι, καταφεύγει σε λύσεις DIY, όπως στην προσθήκη αυτών των κατεβατών με τα αυτοκόλλητα βελτιωτών στην μπάντα του απροσδιόριστης πλέον προέλευσης αυτοκινήτου του, σε φτερούγες-απλώστρες πίσω, στην αφαίρεση περιττών εξαρτημάτων, όπως καταλύτες, σιλανσιέ, γρίλιες μάσκας, προφυλακτήρες κ.λπ.

4. Ο Xmas Tree ή πυγολαμπίδα

Που, με εντυπωσιακής ευρηματικότητας και φαντασίας εναλλαγή φωτισμού Seoul-by-night μέσα-έξω και από κάτω, φροντίζει να φαίνεται από παντού. Συνήθως, το ένα πιτσιλιστήρι του παρμπρίζ του Cordoba είναι κόκκινο και το άλλο μπλε.

Παραλλαγές του καμακοκάγκουρα θεωρούνται ο καμακοκάγκουρας ο αμμώδης (για φάση σε Βάρκιζα, Λούτσα κ.λπ.) και ο καμακοκάγκουρας ο βραχώδης (για φάση σε Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια κ.λπ.).

5. Ο van Gogh

Που, στο πλαίσιο της δημιουργικότητας, προσθέτει διακριτικές χρωματικές πινελιές, όπως δίχρωμους προφυλακτήρες, ματ μαύρα καπό, διαφορετικού χρώματος προεκτάσεις φτερών και καθαριστήρες κ.λπ.

6. Ο κουφοκάγκουρας

Που έχει εγκαταστήσει ICE(₈) μεγαβάτ παραλιακού κέντρου σε ιδιοκατασκευή στο πορτμπαγκάζ, με ενισχυτές, sub(human)woofers κ.λπ., για τις μοναδικές εκείνες στιγμές του καλοκαιριού, όταν περνάει από παραλιακή καφετέρια στη Λούτσα. Οδηγεί συνήθως 5ης γενιάς Civic σαύρα(₉) ή Ibiza Top Gun, με κατεβασμένο παράθυρο, όργανα σε μπλε φωτισμό στην κολώνα του οδηγού, φραπεδιά πιασμένη εσωτερικά στην πόρτα, τσιγάρο στο στόμα και γυαλί Arnette από μαύρο. Πάσχει συνήθως από κώφωση.

 

Στην επόμενη σελίδα: Ο Καγκουρογκασμάς, η σέξι Καγκουρίνα και ο Πάπιας με το 6βολτο παπί, βαμμένο μοβ ή λαχανί… 

 

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top