SONY DSC

Η καθημερινότητα στο Σριναγκάρ –θερινή πρωτεύουσα της Πολιτείας Τζαμού Κασμίρ της Ινδίας– παραμένει ειδυλλιακή, παρά τις συχνές συμπλοκές και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. (Φωτο: Άκης Τεμπερίδης, 11/6/2008).

Αν γνωρίζεις τον κόσμο μέσα από τα δελτία ειδήσεων, Κασμίρ σημαίνει θανατηφόρες συμπλοκές μουσουλμάνων μαχητών με τον ινδικό στρατό, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρόνιο casus belli ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία ή, στην καλύτερη περίπτωση, ένα απέραντο χωράφι από χασισόδεντρα. Τι θα ήταν το Κασμίρ αν οι Βρετανοί δεν τεμάχιζαν άκομψα τις πρώην ινδικές αποικίες το 1947; Μια παραδεισένια, ανεξάρτητη, μουσουλμανική χώρα περικυκλωμένη από τα Ιμαλάια, με επίκεντρο μια εύφορη κοιλάδα σε υψόμετρο 1600 μέτρων, η οποία παράγει τον καλύτερο κρόκο στον κόσμο. Με πρωτεύουσα το Σριναγκάρ –τη Βενετία της Ανατολής– το Κασμίρ θα ήταν στους 10 κορυφαίους προορισμούς του Condé Nast.

 

Η είδηση: Πέρασε στα ψιλά, κι όμως τις δυο προηγούμενες εβδομάδες 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κασμίρ και εκατοντάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν, για ν’ αποφύγουν ακόμη ένα κύμα εχθροπραξιών. Μετά από εξήντα χρόνια αδιέξοδες διαμάχες, έναν αληθινό πόλεμο και μια εκεχειρία που έχει παραβιαστεί αμέτρητες φορές από το 2003 μέχρι σήμερα, το Κασμίρ παραμένει μήλον της έριδος ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις.

Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε στο Σριναγκάρ τι θα ήθελε για τη «χώρα» του, θα σου απαντήσει «να είμαστε ανεξάρτητοι». Ούτε Ινδία ούτε βέβαια Πακιστάν.

Ο λόγος; Όταν το 1947 η Μεγάλη Βρετανία χώρισε –με γνώμονα τη θρησκεία– τις πρώην ινδικές αποικίες της στο σημερινό Πακιστάν (με το Μπαγκλαντές ενσωματωμένο τότε, μέχρι την απόσχιση του 1971) και στη σύγχρονη Ινδία, το Κασμίρ –ένα βασίλειο με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του– έμεινε μετέωρο. Όταν οι πακιστανικές δυνάμεις επιτέθηκαν από τα δυτικά για να το καταλάβουν, ο Μαχαραγιάς ζήτησε τη βοήθεια της Ινδίας, η οποία δέχτηκε να παρέμβει, διεκδικώντας εκβιαστικά την κυριαρχία της περιοχής. Ο Μαχαραγιάς δεν είχε άλλη επιλογή κι έτσι η Ινδία εισέβαλε στην περιοχή, επέκτεινε τα σύνορά της μέχρι την οροσειρά των Ιμαλαΐων, ανοίγοντας όμως μια μόνιμη πληγή με το γειτονικό Πακιστάν, το οποίο θεωρεί το Κασμίρ δικό του παιδί.

Έκτοτε συμπλοκές ανάμεσα σε αυτονομιστές (ή απλούς διαδηλωτές) του Κασμίρ με τον ινδικό στρατό ή ακόμη και πραγματικές μάχες ανάμεσα στα στρατεύματα του Πακιστάν και της Ινδίας, θεωρούνται συνηθισμένα γεγονότα στην περιοχή. Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε στο Σριναγκάρ τι θα ήθελε για τη «χώρα» του, θα σου απαντήσει «να είμαστε ανεξάρτητοι». Ούτε Ινδία ούτε βέβαια Πακιστάν.

Δυστυχώς, ένας παραδεισένιος κόσμος καλά κρυμμένος στα Ιμαλάια δεν μπορεί να βρει την ησυχία του. Οι πρόσφατες εχθροπραξίες λέγεται ότι είναι οι σοβαρότερες των τελευταίων δέκα ετών…

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Ελληνοπακιστανός τραγουδιστής του Κασμίρ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top