«Kendo» σημαίνει ο «Δρόμος του Ξίφους».

«Kendo» σημαίνει ο «Δρόμος του Ξίφους».

«Kendo» σημαίνει ο «Δρόμος του Ξίφους». Είναι μια σύγχρονη ιαπωνική τέχνη βασισμένη στην παραδοσιακή ιαπωνική ξιφασκία, το «Kenjustu». Με τη σημερινή του μορφή, το Κendo έχει περίπου 200 χρόνια ζωής. Στις σχολές Kenjutsu εκπαιδευόντουσαν το Μεσαίωνα οι πολεμιστές Σαμουράι. Όταν το 18ο αι. συντελέστηκαν μεγάλες κοινωνικές αλλαγές στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η τέχνη μετεξελίχθηκε στο σημερινό Κendo, με παγκόσμιο αντίκτυπο.

roninKendo02_kalkovalis

Το Κendo συνδυάζει τα απαιτούμενα μιας πολεμικής τέχνης, όπως είναι η σωματική και η διανοητική δραστηριότητα, με ένα συγκεκριμένο τυπικό που πρέπει να τηρείται, ενώ ταυτόχρονα έχει στοιχεία σύγχρονου αθλητισμού.

Στο Κendo, το ξίφος από ξύλο μπαμπού λέγεται «Shinai» και η πανοπλία λέγεται «Bogu». Η «στολή» μάλιστα είναι μια μετεξέλιξη της κλασικής ιαπωνικής πανοπλίας των Σαμουράι, η οποία επιτρέπει στους αθλητές να ασκηθούν με ασφάλεια. Το ξίφος, μπορεί να είναι από μπαμπού, προσομοιάζει όμως στα ξίφη «Katana» που χρησιμοποιούσαν οι τότε πολεμιστές.

roninKendo01

Πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Δημήτρης Καλκοβάλης και ο Ηλίας Παπαχρήστος δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη το Ronin Kendo Club, με σκοπό να προωθήσουν ένα άθλημα μέχρι τότε άγνωστο.

Στο Κendo δεν υπάρχει άμυνα. Υπάρχει μόνον επίθεση. Αυτό που ενδιαφέρει πιο πολύ είναι, μέσα από την εξάσκηση, να πλήξουμε τον αντίπαλο σε συγκεκριμένα σημεία. Στην ουσία, δεν μας ενδιαφέρει να αμυνθούμε, αλλά να «κόψουμε» τον αντίπαλο με το σπαθί μας και να κερδίσουμε το παιχνίδι.

Πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Δημήτρης Καλκοβάλης και ο Ηλίας Παπαχρήστος δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη το Ronin Kendo Club, με σκοπό να προωθήσουν ένα άθλημα το οποίο ήταν άγνωστο και για το οποίο δεν υπήρχε κανένα backround στην πόλη. O Δημήτρης Καλκόβαλης (4ο Dan Kendo), Πρόεδρος του Ronin Kendo Club και δάσκαλος-προπονητής μαζί με τον Ηλία Παπαχρήστου (5ο Dan Kendo) μας μίλησαν για την τέχνη της ιαπωνικής ξιφασκίας και τα πλεονεκτήματά της:

roninKendo10

«Ronin» σημαίνει Σαμουράι δίχως αφέντη.

«Το Κendo είναι μια τέχνη που συνδυάζει τα απαιτούμενα μιας πολεμικής τέχνης, όπως είναι η σωματική και η διανοητική δραστηριότητα, με ένα συγκεκριμένο τυπικό που πρέπει να τηρείται, ενώ ταυτόχρονα έχει στοιχεία σύγχρονου αθλητισμού, έχει αγώνες και, στην Ελλάδα, υπάρχει πανελλήνιο πρωτάθλημα και σχετική Ομοσπονδία. Επομένως, συνδυάζει και τις αρχές της πολεμικής τέχνης, αλλά και τις αρχές των σπορ».

Στο Κendo δεν υπάρχει άμυνα. Υπάρχει μόνον επίθεση. Δεν μας ενδιαφέρει να αμυνθούμε, αλλά να «κόψουμε» τον αντίπαλο με το σπαθί μας και να κερδίσουμε το παιχνίδι.

Υπάρχει όμως πρακτική εφαρμογή της αυτοάμυνας μαθαίνοντας Κendo, καθώς δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε με ένα σπαθί από μπαμπού στο δρόμο; «Έχει κάποια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στο κομμάτι της αυτοάμυνας, κυρίως σε κείνο της συγκέντρωσης, της αποφασιστικότητας, της επαγρύπνησης και των αντανακλαστικών. Είναι στοιχεία που χρειάζονται σε οποιαδήποτε κατάσταση κινδύνου. Ωστόσο, εάν δεν έχεις κάτι να σε βοηθήσει, όπως μια ομπρέλα, δεν μπορεί να σου προσφέρει αυτό που σου προσφέρουν οι άλλες πολεμικές τέχνες. Πιστεύω, όμως, ότι κάθε άθλημα έχει ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα. Έτσι έχει και το Κendo και το μόνο που μένει είναι να τα ανακαλύψουμε» επισημαίνει ο κ. Καλκόβαλης.

roninKendo04

To Ronin Kendo Club ξεκίνησε με τμήμα ενηλίκων, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει και παιδικό τμήμα.

To Ronin Kendo Club ξεκίνησε με τμήμα ενηλίκων, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει και παιδικό τμήμα. Στις προπονήσεις αλλά και στους αγώνες συμμετέχουν και γυναίκες, καθώς το Κendo δεν προϋποθέτει σωματική επαφή, επομένως οι αναμετρήσεις γίνονται επί ίσοις όροις.

Μπορεί το κόστος εξοπλισμού να είναι κάπως υψηλό για την εποχή που διανύουμε, με την πανοπλία να κοστίζει περίπου €200 και το ξίφος από €20 έως €40, ωστόσο είναι εξοπλισμός που θα αγοραστεί μόνο σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα και με το σύλλογο να προσφέρει στους «πρωτάρηδες» όλα τα απαραίτητα για τις πρώτες του «μάχες».

roninKendo21

Στο Κendo, το ξίφος από ξύλο μπαμπού λέγεται «Shinai» και προσομοιάζει στα ξίφη «Katana» που χρησιμοποιούσαν οι Σαμουράι τον 18ο αι.

«Ronin» σημαίνει Σαμουράι δίχως αφέντη. Μπορεί το σπαθί από μπαμπού να γίνει κάποια στιγμή μόδα. Να μην ξέρουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε; Ιδίως η νέα ελληνική κυβέρνηση;

//Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο roninkendoclub.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Φωκιανός – Ένας αθλητικός χώρος, το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Αθήνας. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top