Εδώ στην Μεσσηνία όλοι ξέρουν ότι οι κορφάδες δεν είναι τα λουλούδια της κολοκυθιάς, αλλά η άκρη του βλαστού της, που έρπει και ανεβαίνει στους φράχτες. Photo Credit: sampsa/flickr

Εδώ στην Μεσσηνία όλοι ξέρουν ότι οι κορφάδες δεν είναι τα λουλούδια της κολοκυθιάς, αλλά η άκρη του βλαστού της, που έρπει και ανεβαίνει στους φράχτες. Photo Credit: sampsa/flickr

Τα καλοκαίρι, η φύση στη Μεσσηνία δεν σου δίνει και πολλά πράγματα για να μαζέψεις. Τα χόρτα έχουν τελειώσει από καιρό, τα κρίταμα και τα αρμυρίκια ξεβλασταρώνουν όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Τη θέση τους παίρνουν τα λαχανικά από τα μποστάνια που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και κάνουν περήφανο τον ιδιοκτήτη του. Από εκεί έρχεται και το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό της Μεσσηνίας, οι κολοκυθοκορφάδες.

Εδώ όλοι ξέρουν ότι οι κορφάδες δεν είναι τα λουλούδια της κολοκυθιάς, αλλά η άκρη του βλαστού της, που έρπει και ανεβαίνει στους φράχτες (αυτό δεν συμβαίνει με τις καινούργιες κολοκυθιές που έχουν άλλο σχήμα). Τα λουλούδια δεν είναι στην κορυφή καμιάς κολοκυθιάς. Οι άνθρωποι κόβουν τους τρυφερούς αυτούς βλαστούς μαζί με τα φύλλα τους με σκοπό να μεγαλώσουν περισσότερο τα κολοκύθια και, αντί να τους πετάνε, τους μεταμορφώνουν σε ένα εκλεκτό φαγάκι.

«Η αγαπημένη μου εκδοχή είναι αυτή που στο τέλος οι κορφάδες περιχύνονται με άφθονη άρμη.

Σε κάθε σπίτι μαγειρεύονται και με διαφορετικό τρόπο. Τα βλήτα, η ντομάτα, οι αντράκλες, τα φασολάκια όλων των ειδών, τα κολοκύθια με τα λουλούδια τους, τα κρεμμύδια και οι πατάτες έχουν κατά καιρούς βρεθεί στην ίδια κατσαρόλα μαζί τους. Στο Σιδηρόκαστρο τις κάνουν με τσιγαρίδες (το λίπος του γουρουνιού κάτω από την ράχη του), στον Κακόβατο τους έχω φάει με ψάρι και η θεία μου τους κάνει με αυγά.

Η αγαπημένη μου εκδοχή είναι αυτή που στο τέλος οι κορφάδες περιχύνονται με άφθονη άρμη. Η άρμη είναι ένα mix από ξινισμένο γάλα, φέτα και γιαούρτι που υπάρχει στην κουζίνα κάθε παλιάς Μεσσήνιας νοικοκυράς που σέβεται τον εαυτό της. Το καλύτερο είναι ότι οι κορφάδες είναι το ίδιο νόστιμοι και τη δεύτερη μέρα, που τους τρως κρύους όταν γυρίζεις από την παραλία και τους συνοδεύεις με τηγανητά ψαράκια.

Αν επισκεφτείς, λοιπόν, τη Μεσσηνία μην αμελήσεις να δοκιμάσεις αυτό το καταπληκτικό φαγητό και μην ξεχάσεις να βουτήξεις τουλάχιστον δυο φέτες προζυμένιο ψωμί στο λάδι που μένει στον πάτο της κατσαρόλας!

Διαβάστε ακόμα: Ευτυχισμένος ή πετυχημένος; Δες καθαρά και βρες την αληθινή ευτυχία.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top