«Κάθε μέρα, μόλις ξυπνήσω πίνω μισό λίτρο νερό για να ενυδατωθεί το σώμα και τρέχω στην κουζίνα να ετοιμάσω πρωινό». (Όλες οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση του Κωνσταντίνου Δάινα)

– Με τι ασχολείσαι;
Ασχολούμαι επαγγελματικά με το marketing. Τα τελευταία 4 χρόνια είμαι brand manager σε εταιρεία διανομής αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, από το 2012 ασχολούμαι με το τρέξιμο υπεραποστάσεων σε σχεδόν «ημιεπαγγελματικό» επίπεδο, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει μπει στη ζωή μου το τρίαθλο.

– Τι ώρα ξυπνάς;
Μεταξύ 5.45-6.15 τις καθημερινές, και συνήθως 7.30-8 το Σαββατοκύριακο.

– Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Πίνω μισό λίτρο νερό για να ενυδατωθεί το σώμα και τρέχω στην κουζίνα να ετοιμάσω πρωινό.

– Τι τρως για πρωινό;
Εξαρτάται από την ημέρα και το πρόγραμμα. Συνήθως, ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι, ένα ποτήρι κατσικίσιο γάλα. Και το αποκορύφωμα, porridge (χυλός από quaker) με δύο κουταλιές του γλυκού τσία, κανέλα και μέλι. Αν η προπόνηση είναι διπλή τότε τη θέση του porridge παίρνουν δύο φέτες ψωμί με ταχίνι και μέλι και μία μπανάνα.

«Η προσήλωση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για το τρίαθλο διότι χωρίς καλή και επιμελή προετοιμασία δεν μπορείς να αντέξεις έναν αγώνα».

– Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς;
Συνήθως έχω δύο προπονήσεις την ημέρα. Μια νωρίς το πρωί που είναι είτε ποδήλατο είτε τρέξιμο και άλλη μία βραδινή που είναι κολύμπι στην πισίνα ή ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού με αντιστάσεις και βάρη. Το Σαββατοκύριακο, το πρόγραμμα είναι πιο βαρύ καθώς περιλαμβάνει το λεγόμενο brick session (ποδήλατο-τρέξιμο σε συνεχόμενη ροή) και κολύμπι ανοιχτής θάλασσας.

– Τρίαθλο, ένα άθλημα που αναπτύσσεται συνεχώς. Θέλεις να μας το αναλύσεις κάπως;
Το τρίαθλο είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα (από το 2000 στο Σίδνεϊ) αντοχής τόσο σωματικής όσο και πνευματικής. Για να είμαι ακριβής δεν πρόκειται για ένα άθλημα αλλά για τρία σε ένα, σε καμία περίπτωση σε μορφή δώρου. Τα τρία αυτά αθλήματα είναι κατά σειρά το κολύμπι, το ποδήλατο και το τρέξιμο σε συνεχόμενη ροή, δηλαδή υπάρχει ζώνη αλλαγής στην οποία ο κάθε αθλητής έχει ποδήλατο, παπούτσια και λοιπά αξεσουάρ που χρειάζεται για τον αγώνα. Πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό ενεργειακά άθλημα στο οποίο όμως η τεχνική έχει σημαντικό ρόλο. Η πλειοψηφία των τριαθλητών έχει ως υπόβαθρο το ένα από τα τρία αθλήματα με το οποίο είχε ασχοληθεί πριν ξεκινήσει τρίαθλο, το οποίο είναι το «δυνατό» του άθλημα. Σαν άθλημα, το τρίαθλο είναι αρκετά διαδεδομένο σε Αμερική και Βόρεια Ευρώπη, με κορυφαία βέβαια διοργάνωση το Ironman Triathlon που ξεκίνησε από τη Χαβάη και πλέον διεξάγεται σε διάφορα μέρη στον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχει μία γενικότερη στροφή προς το fitness τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρείται ευρεία αύξηση των αγώνων τρεξίματος. Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης τάσης και το τρίαθλο έχει γνωρίσει μεγάλη ακμή καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των διοργανώσεων, έχει βελτιωθεί το επίπεδο της οργάνωσης και έχει ανέβει το επίπεδο αθλητών.

«Διατροφική “γουρουνιά”; Έχω αδυναμία στα γλυκά. Λατρεύω τα παγωτά και το φυστικοβούτυρο».

– Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;
Αυτό διαφέρει στον κάθε αθλητή, δεν μου αρέσει να ακούω μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης γιατί με επηρεάζει και ανεβάζω το ρυθμό μου σε λάθος σημεία. Αλλά η προπόνηση μου γίνεται σε σχετικά ίδια μέρη οπότε όσο περίεργο κι αν ακούγεται μνημονεύω πράγματα που βλέπω. Για παράδειγμα στο τρέξιμο που περνάω έξω από ένα μανάβικο, έχω μάθει το τηλέφωνο απέξω μετά από τόσο καιρό. Στο κολύμπι μετράω τις σημαδούρες και τις βάρκες που περνάω. Αυτό το μικρό παιχνίδι με έχει βοηθήσει να κρατάω σταθερό τέμπο.

«Ο αθλητισμός είναι μία εμπειρία που βοηθάει και σε κάνει καλύτερο στην καθημερινότητα είτε στη δουλειά είτε στην προσωπική ζωή».

– Όταν προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο στόχο πώς μένεις προσηλωμένος;
Η προσήλωση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για το τρίαθλο διότι χωρίς καλή και επιμελή προετοιμασία δεν μπορείς να αντέξεις έναν αγώνα. Η ερώτηση που φέρνω συνεχώς στο μυαλό μου και με βοηθάει να μένω πιστός στο στόχο και να τα δίνω όλα στον αγώνα και στις προπονήσεις είναι «Γιατί το κάνω;». Οι θυσίες που κάνω αλλά και η χαρά που παίρνω όταν περνάω τη γραμμή του τερματισμού είναι μοναδικές που όταν τις μνημονεύω με ωθούν στο να πεισμώνω ακόμη περισσότερο και να «πορώνομαι» με τον επερχόμενο αγώνα.

– Υπάρχει κάποιο αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι στο γυμναστήριο;
Ρολόι, παλμογράφος και θήκη κινητού για το μπράτσο είναι αναπόσπαστα κομμάτια για την ομαλή έκβαση της προπόνησης.

– Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Ευτυχώς τα τελευταία 5 χρόνια το βάρος μου είναι σταθεροποιημένο με ελάχιστη απόκλιση. Η ρουτίνα της επαγγελματικής δουλειάς δεν μου επιτρέπει δυστυχώς να ακολουθώ 100% ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο φροντίζω να κάνω μικρά γεύματα ανά 3 ώρες, συνολικά 6 γεύματα την ημέρα εκ των οποίων τα βασικά είναι το πρωινό και το απογευματινό. Σε γενικά πλαίσια τρώω υγιεινά καθώς η διατροφή μου περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και προσπαθώ να περιορίζω σε 3 φορές την εβδομάδα το κρέας. Λόγω αερόβιων προπονήσεων καίω αρκετές θερμίδες οπότε αν πεινάω έχω συμπληρωματικά γεύματα αλλά πάντα με μέτρο.

– Πες μας μια διατροφική «γουρουνιά» που επιτρέπεις στον εαυτό σου.
Έχω αδυναμία στα γλυκά, λατρεύω τα παγωτά και το φυστικοβούτυρο. Πριν από 10 ημέρες μετά από αγώνα έφαγα 9 μπάλες παγωτό και 4 φέτες ψωμί με φυστικοβούτυρο και μέλι.

– Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίζεις;
Γενικά ο αθλητισμός είναι μία εμπειρία που βοηθάει και σε κάνει καλύτερο στην καθημερινότητα είτε στη δουλειά είτε στην προσωπική ζωή σε τομείς όπως στη συγκέντρωση, στη συνέπεια, στην προσπάθεια, στην οργάνωση αλλά και στη σχέση με τους γύρω ανθρώπους. Σαν αθλητής έχω μάθει πολλά αλλά τα πιο σημαντικά που με εμπνέουν κάθε μέρα συνοψίζονται στις παρακάτω φράσεις. «Όλοι θέλουν να φτάσουν ψηλά, το θέμα είναι τι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν για να το πετύχουν». «Το πιο δύσκολο πράγμα μετά από μία επιτυχία είναι σηκωθείς το επόμενο πρωί για προπόνηση με την ίδια όρεξη. Αυτό που με βοηθάει μετά από μία επιτυχία να έχω το ίδιο πάθος και θέληση είναι η σκέψη του πώς θα ήταν να είχα συντριβεί το προηγούμενο βράδυ». «Αν πιστεύεις ότι αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες κάνεις λάθος, υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες άλλοι που θέλουν να σε φτάσουν και να σε ξεπεράσουν, έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν το στόχο τους». «Αν το αγαπάς, αν το θες όσο τίποτε άλλο τότε πρέπει να το αποδείξεις πρώτα από όλους σε εσένα».


Διαβάστε ακόμα: Μάνος Σταφυλοπάτης – «Τρέχω για να προλάβω να πατήσω σε όσα περισσότερα βουνά μπορώ»


– Πώς διατηρείς την αντοχή σου; Προτιμάς το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο;
Γενικά μου αρέσουν και τα τρία. Το τρέξιμο έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Ωστόσο θεωρώ ότι το κολύμπι είναι η πιο πλήρης μορφή άσκησης που κινητοποιεί καλύτερα το σώμα μου.

– Πώς δυναμώνεις τους μυς σου; Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;
Ανάλογα με την περίοδο και το στόχο που βάζω προσαρμόζω το πρόγραμμα μου. Προτιμώ να γυμνάζω τις βασικές μυικές ομάδες με ελεύθερα βάρη και τις δευτερεύουσες με ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης. Τα όργανα τα χρησιμοποιώ σπάνια και μόνο για ασκήσεις ποδιών.

«Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το τρίαθλο στη ζωή μου – το ξύπνημα μου, η διατροφή μου, τα ταξίδια μου όλα προγραμματίζονται με βάση αυτό».

– Squat ή pushups; Τι θα ήθελες να είναι ευκολότερο;
Στο δίλημμα θα απαντήσω με squat, αλλά δεν θα τα ήθελα πιο εύκολα. Γενικά λατρεύω τις hardcore, all time classic ασκήσεις.

– Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;
Δύσκολη απάντηση. Αλλά η πλάστιγγα γέρνει ελαφρώς στην αποθεραπεία, μάλλον επειδή ξέρω ότι το τέλος πλησιάζει.

– Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου; Ποιες είναι οι «μυστικές» σου διατάσεις;
Είμαι αρκετά τυχερός διότι για μία περίοδο ασχολήθηκα με το kick boxing κι από τότε έγινα μανιακός με το stretching. Έχω βρει μια σειρά από διατάσεις που εφαρμόζω σε καθημερινή βάση και διώχνουν το γαλακτικό οξύ αποτελεσματικά. Στην ελαστικότητα με έχει βοηθήσει πολύ και η χαλάρωση μετά την κολύμβηση.

«Στη ζωή δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, υπάρχει “δεν θέλω”. Αν θέλει κάποιος βρίσκει χρόνο για άσκηση και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα τον ανταμείψει».

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου σπορ και πώς το έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;
Το τρίαθλο είναι το άθλημα μου. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτό, το ξύπνημα μου, η διατροφή μου, τα ταξίδια μου όλα προγραμματίζονται με βάση αυτό. Ευτυχώς έχω πολύ συγκαταβατικούς φίλους που στηρίζουν την προσπάθεια μου και δεν θυμώνουν.

– Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του αλλά τον «πνίγει» η αμείλικτη καθημερινότητα;
Η δουλειά και οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Η ζωή όμως είναι μία και πρέπει να τη ζήσεις, να μην την αφήσεις να σε ζήσει εκείνη. Στη ζωή δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω». Αν θέλει κάποιος βρίσκει χρόνο για άσκηση και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα τον ανταμείψει και στην ποιότητα της ζωής του αλλά και στη διάρκεια.

– Ποια τρία πράγματα, εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου;
Τα ταξίδια είναι ένα από αυτά και πιστεύω ότι είναι η μοναδική πολυτέλεια για την οποία αξίζει να πληρώσεις κάτι παραπάνω. Τα βιβλία και οι ταινίες διότι σε τρέφουν πνευματικά. Τέλος, οι άνθρωποι της ζωής μου, η οικογένεια μου και οι φίλοι μου που όταν μοιράζομαι μαζί τους τη χαρά μου αυτοί πολλαπλασιάζεται, ενώ όταν μοιράζομαι μαζί τους τη λύπη μου τότε αυτή διαιρείται.

 

Διαβάστε ακόμα: Ηλίας Μπόγδανος – «Ο αθλητισμός είναι σαν τον αγώνα της ζωής. Έχει αρχή, μέση, τέλος και βιώνεις όλα τα συναισθήματα»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top