«Όπως συμβαίνει παντού, οι γιορτές είναι κουραστική υπόθεση, αν κρίνουμε από την έκφραση του γηραλέου ανθοπώλη...»

Τα Χριστούγεννα στην αφρικανική αυτή Ιερουσαλήμ γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου ‒σαν σήμερα. «Όπως συμβαίνει παντού, οι γιορτές είναι κουραστική υπόθεση, αν κρίνουμε από την έκφραση του γηραλέου ανθοπώλη…» Φωτογραφία: Άκης Τεμπερίδης

Τα πιο εναλλακτικά Χριστούγεννα στον κόσμο γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου στη Λαλιμπέλα της βόρειας Αιθιοπίας, μια πόλη 20.000 κατοίκων σε υψόμετρο 2.630 μέτρων.
Η αφρικανική αυτή Ιερουσαλήμ που χτίστηκε το 12ο αιώνα, είναι σήμερα πασίγνωστη για τους σμιλευμένους στο βράχο ναούς της.
Πάνω από 50.000 πιστοί με λευκά τουρμπάνια καταφθάνουν στη σκονισμένη Λαλιμπέλα τέτοιες μέρες και σχηματίζουν τεράστιες ουρές στους κλειστοφοβικούς ναούς για να ψάλλουν με τρόπο μυσταγωγικό τη γέννηση του Ιησού.
Για τους ντόπιους, τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία για γιορτή και για εμπόριο.
Όπως συμβαίνει παντού, οι γιορτές είναι κουραστική υπόθεση, αν κρίνουμε από την έκφραση του γηραλέου ανθοπώλη…

 

ID φωτογραφίας: Αφού δραπετεύσαμε από την Κένυα μετά τα Χριστούγεννα, για να αποφύγουμε τις βίαιες ταραχές που αναμένονταν μετά τις εκλογές, μπήκαμε στην Αιθιοπία. Περιηγηθήκαμε στην κοιλάδα Όμο για να γνωρίσουμε τη φυλή Μούρσι και παραμονή Πρωτοχρονιάς φτάσαμε στην Αντίς Αμπέμπα, όπου βρήκαμε πλήθος ταξιδιωτών. Ήταν, φυσικά, στο πρόγραμμά μας η Λαλιμπέλα, όμως με τίποτα δεν φανταζόμασταν ότι θα τη ζούσαμε την πιο σημαντική, για την ίδια, ημέρα του χρόνου. Η τύχη μάς χαμογέλασε.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top