«Δεν πρέπει να φοβάσαι την αποτυχία, είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να τα καταφέρνεις πάντα και σε όλα – το ξέρω καλά αυτό» έχει πει. (Φωτογραφία: Christian Petersen / Getty Images / Ideal Image)

    Από τότε που θυμάμαι το NBA, δηλαδή κάπου στις αρχές των nineties, θυμάμαι να γίνεται πάντα και η ίδια κουβέντα – αλλά με άλλους πρωταγωνιστές: «ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών;». Ένα ερώτημα που βασάνισε, βασανίζει και θα βασανίζει όλους τους οπαδούς του μπάσκετ.

    Βλέπεις, όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει την απάντηση. Παλιότερα υπήρχε το δίλημμα «Magic Jonshon ή Larry Bird»; Μετά ήρθε ο Michael Jordan και τα σάρωσε όλα, έως ότου εμφανίστηκε ο Kobe Bryant και άρχισε πάλι η κουβέντα: Jordan ή Bryant; Και τώρα έχεις τον LeBron James, που κάνει τους πάντες να φρικάρουν: κι όταν έρθει η στιγμή να διαλέξεις ανάμεσα σε Jordan, Bryant και James τι θα αποφασίσεις;

    Ο James είχε στόχο: να γίνει ο καλύτερος όλων και έμεινε πιστός σε αυτό. (Φωτογραφία: GQ)

    ΟΚ, είπαμε, κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει την απάντηση. Είναι ανάλογα τα γούστα αυτού που βάζει το ερώτημα στο μυαλό του και επιλέγει να απαντήσει. Δεν θα πέσω σε αυτή την παγίδα και δεν θα δώσω τη δική μου απάντηση. Δεν ξέρω αν ο Jordan είναι καλύτερος από τον ηγέτη των Καβαλίερς ή και το αντίστροφο (άλλωστε είμαι πιστός οπαδός του Magic) αλλά ξέρω κάτι σίγουρα: ο LeBron James είναι ο πιο ολοκληρωμένος super star που έχει βγάλει ποτέ το μπάσκετ – τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα.

    Μετά από από 15 σεζόν στο NBA, 3 Πρωταθλήματα και αμέτρητα ρεκόρ, δεν χρειάζεται κάποιος να ασχοληθεί με το βιογραφικό του – είναι γνωστό σε όλους. Απλά θα πω κάτι: μπορεί να μην πιστεύω σε θαύματα, θεούς και δαίμονες, αλλά ο James είχε χάρισμα. Φάνηκε από τότε που έπαιζε μπάσκετ στο σχολείο, για αυτό άλλωστε και αποφάσισε να μην κάνει το «αγροτικό» του στο Πανεπιστήμιο αλλά να μπει κατευθείαν στα βαθιά σε ηλικία 18 ετών με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς.

    Η απόφασή του μόνο σωστή αποδείχθηκε, καθώς με το «καλημέρα» έδειξε ότι δεν είναι rookie αλλά ηγέτης. Βέβαια για να γίνει αυτό να σημειώσουμε κάτι: ο James είχε το χάρισμα αλλά δεν βασίστηκε ποτέ μόνο σε αυτό. Έλιωνε στο γυμναστήριο της ομάδας, μέρα με τη μέρα γινόταν καλύτερος, βελτιωνόταν σε όλους τους τομείς, δεν «έκλεβε» στις προπονήσεις γιατί ήταν σταρ. Είχε στόχο: να γίνει ο καλύτερος όλων και έμεινε πιστός σε αυτό. Και αυτό είναι το στοιχείο #1 για το πόσο ολοκληρωμένος παίκτης είναι.

    Αν δεις σήμερα τον James στο γήπεδο σε κάνει να νιώθεις ότι βλέπεις αγώνα σε video game. Παίζει από τις θέσεις «1» έως «5» αν χρειαστεί, σουτάρει από όλα τα σημεία του γηπέδου, καρφώνει, μαρκάρει, βγάζει ασίστ, οργανώνει το παιχνίδι, εμψυχώνει τους συμπαίκτες του και όταν η μπάλα ζυγίζει 100 κιλά είναι ο πρώτος που θα την πάρει στα χέρια του. Όπως και την ευθύνη.

    Ανοίγει παρένθεση: το αστείο της υπόθεσης; Παρά τους εξωφρενικούς αριθμούς του φέτος, παρά το γεγονός ότι ίσως οδηγήσει τους πιο μέτριους Καβαλίερς με τον James στη σύνθεσή τους σε έναν ακόμα τελικό του NBA ο LeBron δεν είναι φαβορί για το βραβείο του MVP. Γιατί; Επειδή θεωρούν όλοι ως δεδομένα αυτά που κάνει και δεν προκαλεί καμιά εντύπωση. Κλείνει η παρένθεση.

    «Μου αρέσει η κριτική. Με κάνει καλύτερο, με κάνει πιο δυνατό» έχει δηλώσει ο James.

    Και συνεχίζουμε. Ο ολοκληρωμένος άνθρωπος πρέπει να ξέρει πότε κάνει λάθος και να το παραδέχεται – ας το πούμε στοιχείο #2. Ο LeBron όταν το 2010 αποφάσισε να αφήσει το Κλίβελαντ για τους Μαϊάμι Χιτ (γνωστό και ως The Decision στον αθλητικό κόσμο) είδε ξαφνικά το μισό NBA να του γυρίζει την πλάτη και τους οπαδούς τους Καβαλίερς να καίνε τη μπλούζα με το Νο.23 στους δρόμους της πόλης. Ο σούπερ σταρ του NBA είχε γίνει σε ένα βράδυ ο πιο μισητός άνθρωπος του NBA.

    Κι όμως, το 2014 επέστρεψε στην πόλη του, ζήτησε συγγνώμη από τους οπαδούς, είπε ότι η απόφασή να φύγει ήταν η χειρότερη που είχε πάρει και υποσχέθηκε το Πρωτάθλημα. Μπορεί να μοιάζει εύκολο αλλά δεν είναι: άλλωστε πόσους έχεις ακούσει εσύ να λένε «συγγνώμη, έκανα λάθος»; Θέλει κότσια και χαρακτήρα για να το κάνεις αυτό.

    Το 2016 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα: κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Καβαλίερς. (Φωτογραφία: Ezra Shaw / Getty Images / Ideal Image)

    Δύο χρόνια μετά, όσοι έκαιγαν τη φανέλα του, έκλαιγαν μαζί του γιατί οδήγησε τους Καβαλίερς στον τίτλο – τον πρώτο της ομάδας στα (τότε) 46 χρόνια ιστορίας της.

    Ωστόσο, για μένα το πακέτο του ολοκληρωμένου ανθρώπου-παίκτη, δεν το έχει μόνο για όσα κάνει στο γήπεδο, αλλά και για όσα κάνει έξω από αυτό – ας το πούμε στοιχείο #3. Ο James δεν είναι ένας άνθρωπος που θα κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του επειδή έχει βολέψει τόσο τη ζωή του όσο αυτή και των παιδιών του με τα συμβόλαια εκατομμυρίων που έχει κλείσει. Αν πιστέψει ότι κάτι είναι άδικο, ότι υπάρχει πρόβλημα θα βγει και θα το πει. Το έκανε με τις συνεχόμενες επιθέσεις του εναντίον του Donald Trump, το έκανε για να στηρίξει άλλους αθλητές όταν βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, το έκανε για να βοηθήσει την κοινότητά του μέσα από φιλανθρωπίες.

    Ο James δεν είναι ένας άνθρωπος που θα κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Αν πιστέψει ότι κάτι είναι άδικο, ότι υπάρχει πρόβλημα θα βγει και θα το πει. (Φωτογραφία: Gregory Shamus / Getty Images / Ideal Image)

    Το έκανε όταν άλλοι super star του αθλήματος δεν ήθελαν να ασχοληθούν με «καυτά» κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Για παράδειγμα ο Michael Jordan, το πιο επιτυχημένο brand του NBA όλων των εποχών, απέφευγε τέτοιες «συγκρούσεις» για να μην στεναχωρήσει τους χορηγούς του και κοιτούσε τη δουλειά του. Θα μου πεις βέβαια «αυτή δεν είναι η δουλειά του αθλητή;». Δεν διαφωνώ, αλλά όταν ένας αθλητής σπάει αυτά τα σύνορα και γίνεται είδωλο στα μάτια των νέων, τότε δεν μπορεί να μην πάρει θέση.

    Και ο LeBron James ξέρει ότι δεν είναι ένας ακόμα αθλητής – ξέρει ότι αυτά που κάνει ή δεν κάνει τα βλέπουν όλοι και επηρεάζουν πολλούς. Και για αυτό ίσως ποτέ στις λίστες να μην κερδίσει την κορυφή του καλύτερου παίκτη όλων των εποχών, αλλά αυτή του πιο ολοκληρωμένου παίκτη-ανθρώπου την έχει καπαρώσει. Τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος LeBron James.

     

    Διαβάστε ακόμα: «Το απερίγραπτο μεγαλείο του Γιάννη Αντετοκούνμπο»

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top