Εργαζόμενος στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και τριαθλητής.

– Με τι ασχολείσαι;

Εργάζομαι στο χώρο της ναυτιλίας τις πρωινές ώρες. Στο χρόνο που μου απομένει, ασχολούμαι ενεργά και με την ηλεκτρονική μουσική. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, γράφω και παίζω ηλεκτρονική μουσική.

– Τι ώρα ξυπνάς;

Τις καθημερινές το ξυπνητήρι μου, δυστυχώς, χτυπάει στις 8.30, εκτός και αν έχω πρωινό κολύμπι. Τότε, όλα πάνε πίσω μια ώρα.

«Η μουσική είναι η μια και μοναδική τεχνική συγκέντρωσης για να κρατάω τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση».

– Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;

Θα έλεγα πως ενστικτωδώς πηγαίνω στην κουζίνα για να φτιάξω καφέ. Μετά μπορεί να ξεκινήσει η μέρα μου…

– Τι τρως για πρωινό;

Λατρεύω τις ομελέτες (γενικά το φαγητό!), επομένως όταν υπάρχει η δυνατότητα σίγουρα θα τις προτιμήσω. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα.

«Το πρόγραμμα γυμναστικής μου είναι ιδιαίτερα διαδραστικό».

– Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς;

Ευτυχώς λόγω τριάθλου, το πρόγραμμα γυμναστικής μου είναι ιδιαίτερα διαδραστικό. Δηλαδή, το πρωί συνήθως θα κολυμπήσω και αφού τελειώσω τις υποχρεώσεις μου στο γραφείο θα πάω ή για ποδήλατο ή για τρέξιμο ή για ενδυνάμωση. Η ύπαρξη των επιλογών αυτών, με κάνουν να μη βαριέμαι.

– Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;

Ναι, μια και μοναδική κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η μουσική.

«Η πειθαρχία μου είναι αυτή που με κάνει να μένω στοχοπροσηλωμένος στο τρίαθλο αλλά και γενικά στους στόχους μου».

– Όταν προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο στόχο πώς μένεις προσηλωμένος;

Θα έλεγα ότι η πειθαρχία μου είναι αυτή που με κάνει να μένω στοχοπροσηλωμένος στο τρίαθλο, αλλά και γενικά στους στόχους μου. Θεωρώ ότι η πειθαρχία είναι βασική προϋπόθεση για όποιον θέλει να ασχοληθεί ενεργά με το τρίαθλο.

«Η βελτίωση των αντοχών και των επιδόσεων είναι η καλύτερη παρακίνηση για κάποιον να συνεχίζει να γίνεται καλύτερος».

«Σαν παραδοσιακός Έλληνας, η διατροφική μου ”γουρουνιά” είναι το τυλιχτό σουβλάκι».

– Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;

Θα έλεγα πως η σωστή ερώτηση είναι πώς προσπαθώ να διατηρήσω το σωματικό μου βάρος σταθερό. Ας μη γελιόμαστε δεν είναι εύκολο, ειδικά για κάποιον που λατρεύει το φαγητό. Συνήθως, συμβουλεύομαι άτομα, τα οποία ξέρουν να διαχειριστούν διατροφικά έναν αθλητή τριάθλου. Φυσικά, έχω μάθει και εγώ πλέον τι με βοηθάει και τι σίγουρα όχι.

– Πες μας μία διατροφική «γουρουνιά» που επιτρέπεις στον εαυτό σου.

Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο πέρα από τυλιχτό σουβλάκι σαν παραδοσιακός Έλληνας. Τώρα εάν με αφήσεις η φαντασία μου μπορεί να ταξιδέψει.

– Ποια άσκηση μισείς;

Οι ασκήσεις που αφορούν στην ενδυνάμωση των ισχύων δεν είναι το φόρτε μου. Παρόλα αυτά μένω πιστός στο πρόγραμμα.

«Το πρωί συνήθως θα κολυμπήσω και αφού τελειώσω τις υποχρεώσεις μου στο γραφείο θα πάω ή για ποδήλατο».

– Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίζεις;

Η βελτίωση των αντοχών και των επιδόσεων είναι η καλύτερη παρακίνηση για κάποιον να συνεχίζει να γίνεται καλύτερος. Νομίζω ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Επίσης, η βελτίωση της σωματικής υγείας και της ποιότητας του τρόπου ζωής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Δε θυμάμαι ακριβώς πώς είχε ειπωθεί αλλά κάποτε είχε πει κάποιος ότι «ποτέ δε θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει βγει για προπόνηση και να γυρίζει χειρότερα από ό,τι ήταν πριν».

«Στο τρίαθλο μπήκα ως δρομέας και ξεκίνησα από το μηδέν ποδήλατο και κολύμπι. Θα έλεγα λοιπόν, ότι το τρέξιμο συνήθως είναι το αγαπημένο μου».

– Πώς διατηρείς την αντοχή σου; Προτιμάς το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο;

Όσον αφορά στην αντοχή θεωρώ ότι είναι πολλοί παράγοντες, όπως σωστές ανάσες, σωστή διατροφή, σωστός ύπνος και γενικά ιδεατός τρόπος ζωής. Δε γίνεται πάντα να τα κάνεις όλα τέλεια, ειδικά εάν είσαι ερασιτέχνης αθλητής. Τουλάχιστον προσπαθώ. Στο τρίαθλο μπήκα ως δρομέας και ξεκίνησα από το μηδέν ποδήλατο και κολύμπι. Θα έλεγα λοιπόν, ότι το τρέξιμο συνήθως είναι το αγαπημένο μου. Υπάρχουν φυσικά μέρες που δε βλέπω την ώρα να βουτήξω στο νερό ή να ανέβω στο ποδήλατό μου. Είναι καλό να έχεις επιλογές…

– Πώς δυναμώνεις τους μυς σου. Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;

Και όργανα και βάρη και ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης και ομαδικά προγράμματα αρκεί να γυμνάζονται οι σωστές μυικές ομάδες όποτε χρειάζεται. Φυσικά, ανάλογα και με τι προπόνηση ακολουθεί την επόμενη μέρα, και πόσο έχω επιβαρύνει το σώμα μου την ίδια ημέρα.

«Υπάρχουν φυσικά μέρες που δε βλέπω την ώρα να βουτήξω στο νερό ή να ανέβω στο ποδήλατό μου».

– Squats ή pushups; Τι θα ήθελες να είναι ευκολότερο;

Θα προτιμούσα να μπορούσα να κάνω pushups με την ίδια ευκολία που κάνω squats.

– Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;

Η προϊστορία έχει δείξει ότι αποφεύγω το ζέσταμα, το οποίο φυσικά οδηγεί μόνο σε τραυματισμούς σε βάθος χρόνου. Προσπαθώ, πλέον, να είμαι τυπικός τόσο στο ζέσταμα όσο και στην αποθεραπεία.

«Δεν έχω κάποια μυστική διάταση για να είμαι ειλικρινής. Το μυστικό είναι το timing και η διάρκεια των διατάσεων αυτών».

– Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου; Ποιες είναι οι «μυστικές» σου διατάσεις;

Νομίζω πως η ελαστικότητα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό φυσικό χάρισμα, το οποίο δεν έχω. Οι διατάσεις των ποδιών και ισχύων κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του τρεξίματος και του ποδηλάτου, καθώς και του κορμού μετά το κολύμπι, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Δεν έχω κάποια μυστική διάταση για να είμαι ειλικρινής. Το μυστικό είναι το timing και η διάρκεια των διατάσεων αυτών.

«Οι ασκήσεις που αφορούν στην ενδυνάμωση των ισχύων δεν είναι το φόρτε μου».

– Ακούς μουσική όταν γυμνάζεσαι και ποια;

Όπως προανέφερα η μουσική είναι βασικός «εξοπλισμός» κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Ανάλογα με την προπόνηση επιλέγω και το είδος της μουσικής. Αυτό μπορεί να είναι από Hip-Hop μέχρι Techno. Στο τρέξιμο μερικές φορές εστιάζω στην ταχύτητα του κομματιού (beats per minute) ώστε να συμβαδίζει με τα βήματά μου (steps per minute) για να μου δίνει ρυθμό.

«Το ποδόσφαιρο με αποφορτίζει και σίγουρα σπάει την αθλητική ρουτίνα (όποτε υπάρχει)».

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου σπορ και πώς το έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;

Το ποδόσφαιρο. Με αποφορτίζει και σίγουρα σπάει την αθλητική ρουτίνα (όποτε υπάρχει). Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα πρέπει να συντονιστούμε με την υπόλοιπη ομάδα για να οργανωθούμε να παίξουμε. Ιδανικό σενάριο είναι να τα καταφέρουμε 2 με 3 φορές το μήνα.

«Η μουσική είναι βασικός ”εξοπλισμός” κατά τη διάρκεια της γυμναστικής».

«Όταν θέλεις κάτι πολύ τότε σίγουρα θα βρεις το χρόνο και τον τρόπο να το κάνεις».

– Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του αλλά τον πνίγει η αμείλικτη καθημερινότητα;

Το μαγικό κλειδί είναι η θέληση. Όταν θέλεις κάτι πολύ τότε σίγουρα θα βρεις το χρόνο και τον τρόπο να το κάνεις. Ίσως στην αρχή να μην είναι εύκολο. Χρειάζεται μεθοδικότητα, δηλαδή ένα βήμα τη φορά. Φυσικά δεν αρκεί τα βήματα αυτά να είναι αργά, αλλά να είναι και σταθερά. Βασική παρακίνηση επίσης είναι η καλή παρέα. Θα σε σηκώσει από τον καναπέ και θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου.

– Ποια τρία πράγματα, εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, καθορίζουν τη ποιότητα ζωής σου;

Χωρίς πολλή σκέψη ο ύπνος. Από εκεί ξεκινάνε όλα για εμένα τουλάχιστον. Ξεκουράζεσαι σωματικά και πνευματικά. Προσωπικά χρειάζομαι και τα 2 για να ξεκινήσει η ημέρα μου σωστά.

 

Διαβάστε ακόμα: Αλέξανδρος Κρητικός. «Με την καλλισθενική, δεν υπάρχει ταβάνι στο fitness».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top