Από τη Λήμνο δεν πρέπει να φύγεις χωρίς να έχεις ανέβει στο Κάστρο της Μύρινας.

Πλέον γνωστή για το γαστρονομικό πλούτο της, η Λήμνος είναι ένα νησί με έντονη ταυτότητα. Το νιώθεις από την πρώτη κιόλας στιγμή κατά την άφιξη σου στο νησί. Τα μοναδικά χρυσαφί χρώματα, το πολυμορφικό τοπίο καθώς και οι μυρωδιές από θυμάρι, θρούμπι και άλλα τοπικά βότανα είναι το κάτι άλλο.

Βρέθηκα πρώτη φορά στη Λήμνο το 2016 για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Παρότι η διαμονή μου ήταν σύντομη, μπόρεσα να διακρίνω τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά και την έντονη ταυτότητα του νησιού τόσο στα εστιατόρια και τα προϊόντα που παράγονται εκεί όσο στην πολιτιστική παράδοση και φυσικά στους φιλόξενους κατοίκους του.

Στου Μαν-τέλλα μπορείς να δοκιμάσεις κουνέλι στιφάδο, κόκορας με κους κους, αρνάκι σιγοβρασμένο και αυτούδια.

Ποιος θα το περίμενε, ότι ένα νησί που ακουγόταν μέχρι τότε μόνο για το στρατό και το σερφ θα έκρυβε έναν υπέρογκο γαστρονομικό και πολιτιστικό πλούτο. Κάπως έτσι λοιπόν έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα μου για την προβολή της γαστρονομίας, του κρασιού και του πολιτισμού της Λήμνου αρχικά μέσα από τη δημιουργία του Lemnos Philema.

Μελιτζάνα ιμάμ με τριμμένο καλαθάκι Λήμνου

Στη Λήμνο θα φας αυθεντικό φαγητό. Φαγητό όχι μόνο τοπικό αλλά βγαλμένο από την ψυχή των μαγείρων του. Άλλωστε αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό, η ψυχή και το νησί διαθέτει πολλή απ’ αυτήν. Το εστιατόριο που πρεσβεύει την τοπική γαστρονομία του νησιού, η Ταβέρνα Μαν-Τέλλα, στις Σαρδές, πήρε το όνομα της από το παρατσούκλι του γιου της γιαγιάς Κρυστάλλως που ζούσε στη Νότια Αφρική.

Τι λέτε για αγριοκούνελο στιφάδο;

Ο δεύτερος της γιος, ο Παλαιολόγος Τριανταφύλλου ανέλαβε την ταβέρνα μαζί με την Ελένη, τη γυναίκα του που τρέχει τη κουζίνα, αναμένοντας τον γιo της, Γιάννη, να αναλάβει με τη σειρά του. Το φαγητό στου Μαν-Τέλλα είναι κατεξοχήν παραδοσιακό και η ατμόσφαιρα οικογενειακή. Κουνέλι στιφάδο, κόκορας με κους κους, αρνάκι σιγοβρασμένο, αυτούδια (τοπικά ζυμαρικά) σερβιρισμένα με πετιμέζι και τριμμένο μελίχλωρο, είναι μερικά από τα πιάτα τους και όλα από ντόπιες πρώτες ύλες.

Η Ταβέρνα Καλουδίτσα δίνει το στίγμα της με τις μυρωδιές από τον ξυλόφουρνο που είναι αναμμένος από το πρωί.

Στου Μαν-τέλλα μπορείς να φτάσεις έπειτα από επίσκεψη στις Αμμοθίνες, εκεί που περιπλανιόταν η Ρένα Βλαχοπούλου αφού χάλασε το αεροπλάνο της στην ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι».

Στην Ταβέρνα Καλουδίτσα για ζυγούρι με ρεβύθια, αλλά και κοτόπιτα στην ξυλόφουρνο.

Δίπλα στη Μύρινα, στην πλατεία του Πλατύ, η Ταβέρνα Καλουδίτσα δίνει το στίγμα της με τις μυρωδιές από τον ξυλόφουρνο που είναι αναμμένος από το πρωί. Η Μαρία Καλλιγερή, έπειτα από την πορεία της σε μεγάλα αθηναϊκά εστιατόρια, αποφάσισε να επιστρέψει στη Λήμνο και να αναλάβει την ταβέρνα της μητέρας της, κ. Καλουδίτσα. Ένα δυναμικό δίδυμο, μητέρα και κόρη προσφέρουν μια ματιά στη λημνιακή κουζίνα με τα hyper-local κατιμέρια από το χωριό του Πλατύ.

Τα κατιμέρια προσφέρουν την «καλύτερη μπουκιά» της Λήμνου.

Όπως μου αρέσει να λέω, τα κατιμέρια προσφέρουν την «καλύτερη μπουκιά» της Λήμνου και είναι σαν τηγανίτες με πολλαπλές στρώσεις τα οποία δημιουργεί η Μαρία με μια ιδιαίτερη τεχνική, ζυμωμένα με τριμμένο Μελίχλωρο και σερβιρισμένα με Καλαθάκι και τοπικό θυμαρίσιο μέλι. Από τον ξυλόφουρνο βγάζει καθημερινά πιάτα ημέρας όπως ζυγούρι με ρεβίθια, χοιρινό σερβιρισμένο με άφκο Λήμνου και κασπακινό, ένα παραδοσιακό πιάτο με αρνάκι, ρύζι και φρέσκο ντόπιο τυρί.

Στην ταβέρνα «Στης Μιχαλίτσας» όλα τα λαχανικά προέρχονται από το μποστάνι της.

Από τη Λήμνο δεν πρέπει να φύγεις χωρίς να έχεις ανέβει στο Κάστρο της Μύρινας, το Μεσαιωνικό Κάστρο του νησιού όπου κατοικούν ελάφια και κατσίκια. Από την κορυφή η θέα της θάλασσας με τον Άθω απέναντι προκαλεί δέος ενώ ταυτόχρονα σε γαληνεύει.

Για καβουρμά και σαλάτα με μαυρομάτικα στης Μιχαλίτσας.

Ανεβαίνοντας προς τα πάνω στο νησί συναντάμε τη Μιχαλίτσα Καγκή και την ταβέρνα «Στης Μιχαλίτσας» στην περιοχή Ρωμανού. Η Μιχαλίτσα άνοιξε το μαγαζί της γιατί της άρεσε να μαγειρεύει και πολύ απλά γιατί συνέχεια θέλει κάτι να δημιουργεί. Πολυτάλαντος άνθρωπος, βγάζει την αγάπη της μέσα από τη μαγειρική που έχει σπιτικό χαρακτήρα.

Στην Πλάκα έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος με ένα τοπικό τσίπουρο στον Άγιο Χαράλαμπο. Διαφορετικά στο Ρεμέτζο για το μπιφτέκι προβατίνας του.

Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο μενού, η Μιχαλίτσα δουλεύει αποκλειστικά με πιάτα ημέρας με πολλά από αυτά να περιλαμβάνουν πρώτες ύλες δικές της. Εκτός από τα λαχανικά από το μποστάνι της, φτιάχνει η ίδια τα φλωμάρια για τον ψεφτοπιτινό, ένα τοπικό πιάτο που αντί για πετεινό έχει μελιτζάνα τόσο μαλακή και γλυκιά που λιώνει στο στόμα, αλλά και τα τουρσιά της. Τα τουρσιά της Μιχαλίτσας είναι που λάτρεψα εξαρχής στο μαγαζί της. Από τα κλασικά μέχρι ρόκα και μανταρίνι το οποίο είναι απόλυτα εντυπωσιακό.

Aξίζει μια εκδρομή στην Ηφαιστία.

Στην Πλάκα, στο πιο βορινό χωριό της Λήμνου, αξίζει να πάει κάποιος έπειτα από μια εκδρομή στην Ηφαιστία, βόλτα στην Αλυκή, τη μεγαλύτερη σε έκταση αλυκή στην Ελλάδα καθώς και στις χρυσαφένιες παραλίες του βόρειου τμήματος του νησιού. Στην Πλάκα έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος με ένα τοπικό τσίπουρο στον Άγιο Χαράλαμπο. Διαφορετικά στο Ρεμέτζο για το μπιφτέκι προβατίνας του.

Για κοκτέιλ και χυμούς στο beach bar Red Rock.

Ας επικεντρωθούμε στους αρχαιολογικούς χώρους… η Λήμνος έχει μεγάλη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά η οποία είναι εύκολα διακριτή μέσα από τους εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους της. Η Ηφαιστία και το Ιερό των Καβείρων έχουν ήδη αποκατασταθεί και παραδοθεί στο κοινό ενώ εντυπωσιάζουν με τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων τους.

Η Πολιόχνη που είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία αποκατάστασης είναι ένας οικισμός που εξελίσσεται από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι τη Μέση Εποχή του Χαλκού. Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς την αρχιτεκτονική και πολιτισμική εξέλιξη μέσα σε αυτούς τους αιώνες όπως επίσης εντυπωσιακή είναι η Σιταποθήκη (η Λήμνος ήταν ο σιτοβολώνας του Αιγαίου) αλλά και το πρώτο Βουλευτήριο.

Λίγο πιο κάτω από την Πολιόχνη βρίσκεται το beach bar Red Rock, στην παραλία Κοκκινόβραχο, με ωραία cocktails και όμορφα vibes. Η Λήμνος είναι μαγευτική την ημέρα, με τα τοπία της, τα χρώματα της, τις παραλίες της. Τόσο που επισκιάζουν το nightlife του νησιού. Η νυχτερινή ζωή της Λήμνου είναι επικεντρωμένη στο Ρωμέικο Γιαλό της Μύρινας. Εκεί όπου το αεράκι που έρχεται από τη θάλασσα ακριβός δίπλα αναζωογονεί.

 

Διαβάστε ακόμα: Πού θα πάμε και τι θα φάμε στην αυθεντική και σοφιστικέ Τήνο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top