Το ξενοδοχείο Algoguin στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των λογοτεχνών.

5. The Algoguin, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Τότε

Από το 1907 ως το 1946, o Frank Case, επειδή είχε μεγάλη αδυναμία στους συγγραφείς, τους υποδεχόταν στο ξενοδοχείο του, κάνοντας συχνά πιστώσεις σε όσους απ’ αυτούς του άρεσαν. Τότε του ξανάρθε στο νου η πρωτοβουλία της «Στρογγυλής Τραπέζης του Algoguin».

Από το 1920 και για μια εικοσαετία, καμιά τριανταριά άνθρωποι συγκεντρώνονταν κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Pergola Room (που μετονομάστηκε σε Oak Room) και, στη συνέχεια, στο Rose Room, για να ανταλλάξουν απόψεις και λογοτεχνικά credos.

Tα ιδρυτικά μέλη, όλα τους βιβλιοκριτικοί, δημοσιογράφοι και εκδότες, επηρέασαν το ύφος της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Επίσης, πολύ σύντομα ένας δεσμός δημιουργήθηκε με τον κόσμο του κινηματογράφου με την παρουσία, μεταξύ άλλων, του Preston Sturges (ο οποίος πέθανε στο ξενοδοχείο το 1959), του Herman Mankiewicz ή του Harpo Marx.

O Harold Ross, ο θρυλικός εκδότης τoυ The New Yorker, θεωρείται ότι έστησε και το περιοδικό του ξενοδοχείου, γι’ αυτό βρίσκεις σήμερα ένα αντίτυπό του σε κάθε δωμάτιο. Το «Gonk» είναι θεσμός.

Όλοι τους είχαν κοινό ισχυρές προσωπικότητες (χιούμορ, καυστικότητα, κακία, φοβίες, υποχονδρία, άγχος), αλλά ήταν απόλυτα ανεκτικοί σ’όλες αυτές τις παθολογικές καταστάσεις. Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για μια ανεπίσημη ομαδική ψυχοθεραπεία.

O Edmund Wilson, ο οποίος έγινε αλκοολικός μεταξύ δύο νοσηλειών για κατάθλιψη, θρονιαζόταν σ’ ένα ντιβάνι του χολ, παραγγέλλοντας διπλά Martini και διπλά μπέρμπον το ένα μετά το άλλο. Ωστόσο, έκανε λαμπρές και απολύτως συγκροτημένες συζητήσεις ως τη στιγμή που ένιωθε πως είχε έρθει η ώρα να αποσυρθεί.

Η Dorothy Parker με μερικά από τα ιδρυτικά μέλη της Στρογγυλής Τραπέζης του Algoguin.

O Harold Ross, ο θρυλικός εκδότης τoυ The New Yorker, θεωρείται ότι έστησε και το περιοδικό του ξενοδοχείου, γι’ αυτό βρίσκεις σήμερα ένα αντίτυπό του σε κάθε δωμάτιο. Το «Gonk» είναι θεσμός.

Ένας θεσμός που για καιρό φιλοξενούσε ένα μουσαφίρη που κι ο ίδιος έγινε πραγματικός θεσμός: ένα γάτο, ονόματι Άμλετ, που μέρα νύχτα περιφερόταν στο ξενοδοχείο και κοιμόταν κατά προτίμηση πάνω στα περιοδικά. Έγινε ο πρωταγωνιστής του βιβλίου του Val Schaffner The Algoguin Cat. Οι απόγονοί του συνεχίζουν την παράδοση.

Το Blue bar, σερβίρει μετά την ανακαίνισή του των 3 εκ. δολαρίων το 2005 αυτό που αποκαλεί «Martini on the Rock». Ένα martini με ένα διαμάντι στο βάθος. Το ποτό κοστίζει $ 10.000.

Σήμερα

To The Algoguin βρίσκεται στην 59 West, 44th Street, δυο βήματα από την Time Square, τη θεατρική συνοικία της Νέας Υόρκης. Μετράει 122 ολόκληρα χρόνια ιστορίας και είναι όχι μόνο το παλαιότερο ξενοδοχείο της πόλης αλλά και τόπος συγκέντρωσης διασημοτήτων, συγγραφέων και ηθοποιών. Οι τιμές του ξεκινάνε από τα 405 ευρώ τη βραδιά.

Παρά το γεγονός ότι το κατάλυμα άλλαξε χέρια αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί τη λογοτεχνική του φήμη παραμένοντας διάσημο, ενώ έχει εμφανιστεί και σε πολυάριθμες ταινίες.

Όπως παλιότερα ο κόσμος πέθαινε από περιέργεια να μάθει τι διαμειβόταν γύρω από το Στρογγυλό Τραπέζι από τους διανοούμενους της εποχής, έτσι και σήμερα το The Algoguin έχει τα μυστικά του:

Κατ’ αρχάς, το μπαρ του, το Blue bar, σερβίρει μετά την ανακαίνισή του των 3 εκ. δολαρίων το 2005 αυτό που αποκαλεί «Martini on the Rock». Ένα martini με ένα διαμάντι στο βάθος. Το ποτό κοστίζει $ 10.000.

Πρέπει να το παραγγείλεις 72 ώρες πριν και να έχεις μια συνάντηση με τον κοσμηματοπώλη του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο προτιμά το κοκτέιλ να καταναλώνεται σε προτάσεις γάμου, αλλά είναι γνωστή η ευρύτητα πνεύματος των ιδιοκτητών.

Το 1956, όταν ο Alan Jay Lerner Frederick Loewe συνέθεταν τη μουσική για το My Fair Lady, η μελωδία ακουγόταν από τη σουίτα Νο 908 επί μέρες. Δούλευαν μάλιστα 24 ώρες το 24ωρο για να ολοκληρώσουν I Could Have Danced All Night, γεγονός που προκάλεσε τις απειλές του ιδιοκτήτη ότι θα αφαιρεθεί το πιάνο απ’ το δωμάτιο.

 

Διαβάστε ακόμα: To Top 5 των καλύτερων λογοτεχνικών ξενοδοχείων της Ευρώπης

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top