Εaster Island: έκθαμβος μπρος σε τόση ομορφιά (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

Έχει φωτογραφίσει ανθρώπους, άγρια φύση, αστέρια. Ταξιδεύει πολύ και ζει το παρόν του με ένταση και συνειδητότητα, καθώς αισθάνεται τυχερός που κάνει αυτό που αγαπά. Απαντώντας στο ερωτηματολόγιο του Andro για το Νόημα της Ζωής, ο Λουκάς Χαψής αποκαλύπτει ότι, πίσω από τις φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα, κρύβεται η ζωή ενός ανθρώπου που ξέρει να εκτιμά την αξία των καθημερινών πραγμάτων και να πορεύεται απολαμβάνοντας τις στιγμές του με την δουλειά, αλλά και την οικογένειά του. Η Λήμνος, η αγάπη του για τη φύση και το πάθος για δημιουργία είναι ορισμένα από εκείνα τα συστατικά που τον καθόρισαν και τον έφτασαν εδώ που είναι σήμερα.

Πελοπόννησος: ποδήλατο με τα παιδιά (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Πόσο συχνά νοσταλγείτε ή μετανιώνετε για το παρελθόν;
Δεν υπάρχει κανένα νόημα να μετανιώνει κανείς για το παρελθόν. Το παρελθόν είναι τα μαθήματα και τα διδάγματα που σε διαμορφώνουν και σε κάνουν να βρεις την πορεία σου. Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για κάτι. Σίγουρα όλοι κάνουμε λάθη, αλλά το θέμα είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να τα χρησιμοποιείς για να χαράξεις την πορεία της ζωής σου. Νοσταλγώ το παρελθόν. Όσο μεγαλώνεις αφήνεις ένα μεγάλο κομμάτι πίσω σου όπως και ανθρώπους που χάνονται στην πορεία της ζωής.

Έκλειψη στην Αυστραλία (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Ανησυχείτε για το αύριο ή κάνετε όνειρα ότι όλα κάποτε στο μέλλον θα είναι καλύτερα;
Δεν ανησυχώ για το μέλλον. Ανησυχώ για το τώρα. Δεν κάνω ποτέ μακροπρόθεσμα σχέδια και είμαι άνθρωπος που ζω στο σήμερα. Σαφώς όμως και κάνω όνειρα. Για παράδειγμα διοργανώνω το ταξίδι μου στην Τοσκάνη που θα πάω ένα 20ημερο τον Μάιο με το μηχανάκι μου.

Dolomite Via Ferrata, όταν κοιτάζεις το κόσμο από ψηλά (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Πώς καταφέρνετε να ζείτε στο παρόν χωρίς να τρέχει αλλού ο λογισμός σας;
Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Συζητάμε λες και θα ζούμε για πάντα, ενώ κάνεις δεν ξέρει τι θα μας συμβεί την επόμενη μέρα. Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε. Προσωπικά ζω για το σήμερα.

Με την μηχανή του στην Ιταλία (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Έχετε νιώσει αληθινά ευτυχής;
Η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά υπάρχουν ευτυχισμένες στιγμές που καλό είναι να ξέρεις να τις αναγνωρίζεις και να μην τις προσπερνάς γρήγορα. Πρέπει να μπορείς να αναγνωρίζεις ποιες είναι οι σημαντικές στιγμές της ζωής σου και πού πρέπει να δώσεις βαρύτητα. Όταν με ρωτάνε για ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου, αν σκεφτώ 100 πράγματα, τα 99 θα έχουν να κάνουν με τα παιδιά μου.

Στιγμές ηρεμίας στην Τουρκία (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Έχετε νιώσει βαθιά δυστυχής;
Δεν μπορώ να πω ότι έχω νιώσει βαθιά δυστυχία. Όταν βλέπεις γύρω σου όλα αυτά που συμβαίνουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι τυχερός που η ζωή δεν τα έφερε σε σένα. Νιώθω τυχερός και ευλογημένος στην ζωή μου.

Trolltunga, Νορβηγία: στην άκρη του πουθενά (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Θυμάστε τι σας παρακινούσε όταν ήσασταν παιδάκι;
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει σε ένα μικρό μέρος στη Λήμνο. Έχω ζήσει πολύ όμορφη παιδική ηλικία, αφού ο νους μου ήταν συνέχεια στο παιχνίδι. Το τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου το βρήκα όταν έφυγα από την Λήμνο και πήγα να σπουδάσω στην Θεσσαλονίκη. Τότε άρχισα να ανακαλύπτω τι έχω μέσα μου. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν γίνεται αλλά γεννιέται, και ότι όλοι κουβαλάμε από την γέννα μας κάποια  πράγματα μέσα μας. Εγώ για παράδειγμα, παρόλο που μεγάλωσα στην Λήμνο και το σπίτι μου απέχει πενήντα μέτρα από την θάλασσα, είμαι άνθρωπος του βουνού, κάτι που ανακάλυψα όταν ήμουν φοιτητής στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησα έτσι τις πρώτες μου ορειβατικές εξορμήσεις.

Nήσοι Faroe: ένας ερημικός ταξιδιώτης (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Καταφέρνετε να χαίρεστε με τα απλά πράγματα της ζωής και ποια είναι αυτά για εσάς;
Σαφώς και χαίρομαι με απλά πράγματα. Νομίζω ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται στα απλά πράγματα. Η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου ήταν όταν πρωτοέγινα πατέρας. Πιστεύω ότι κάποιος ολοκληρώνεται όταν γίνει γονιός.

Mont Saint Michele στη Γαλλία: χαμένος μέσα στην ομίχλη (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Έχετε πάθη; Αφήνεστε στα πάθη σας ή αντιστέκεστε;
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πάθη. Έχω πάθος με την δουλειά μου.

«Τα πιο όμορφα τραγούδια, τα πιο όμορφα ποιήματα έχουν γραφτεί για μια ερωτική απογοήτευση».

– Τελικά ο έρωτας είναι δύναμη δημιουργίας ή μια φενάκη;
Ο έρωτας είναι βασικό κίνητρο για τη δημιουργία, αλλά όχι μόνο ο ολοκληρωμένος έρωτας. Πολλές φορές, άνθρωποι που αποτυγχάνουν στον έρωτα ή έχουν κάποιον ανεκπλήρωτο έρωτα, έχουν περισσότερη δημιουργικότητα. Τα πιο όμορφα τραγούδια, τα πιο όμορφα ποιήματα έχουν γραφτεί για μια ερωτική απογοήτευση.

«Στεγασμένος» σε ένα σπήλαιο στην Πορτογαλία (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Ο κόπος που έχετε αφιερώσει στη δουλειά σας, άξιζε τελικά;
Σαφώς άξιζε. Γενικότερα, μου αρέσει να βρίσκω σε κάθε τι τα θετικά πράγματα. Όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις, μια καλή και μια κακή. Εξαρτάται από σένα το πού θα εστιάσεις και από ποια μεριά θα το δεις.

– Έχετε βρει έναν μηχανισμό για να θυμάστε ότι όλα είναι περαστικά, και τα καλά και τα κακά;
«Nothing lasts forever»!  Ταυτίζομαι απόλυτα με το: «Αν τα πράγματα πάνε καλά, απόλαυσε τα, γιατί τίποτα δεν κρατάει για πάντα! Αν τα πράγματα πάνε στραβά, μην ανησυχείς, γιατί τίποτα δεν κρατάει για πάντα!»

Αντικρίζοντας το υπέρλαμπρο φως (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Νιώθετε εξαρτημένος από τα αντικείμενα που σας περιβάλλουν; Αν έπρεπε ξαφνικά να τα αφήσετε όλα πίσω σας τι θα επιχειρούσατε να περισώσετε;
Όλα πίσω θα τα άφηνα, δεν θα προσπαθούσα να περισώσω τίποτα. Πιστεύω ότι ο πλούτος μου δεν είναι τα σπίτια, τα αμάξια και οι μηχανές, αλλά οι εμπειρίες και οι στιγμές μου. Αγαπώ την διαδικασία της φωτογράφισης και της απόκτησης βιωμάτων. Όχι της απόκτησης ακριβού φωτογραφικού εξοπλισμού. Ο πραγματικός πλούτος του ανθρώπου είναι  αυτά που έχει ζήσει και αυτά που έχει αισθανθεί. Αυτά που δεν μπορεί κανείς να του τα κλέψει και είναι τα μόνα που θα πάρει μαζί του φεύγοντας από την ζωή.

Με το ποδήλατό του στην Πελοπόννησο (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Λέμε συχνά ότι δεν αξίζει να στεναχωριόμαστε αρκεί να έχουμε την υγεία μας. Τι κάνετε για να έχετε υγεία, ευεξία και μακροζωία; Τι κάνετε για τον εαυτό σας;
Τίποτα απολύτως! Πολλοί νομίζουν επειδή είμαι outdoor φωτογράφος ότι γυμνάζομαι και τέτοια… Δεν έχω γυμναστεί ποτέ στη ζωή μου. Μπορώ όμως να ανέβω όρη και βουνά αναζητώντας την τέλεια φωτογραφία.Τώρα όσον αφορά την μακροζωία είμαι υπέρ της ποιότητας και όχι της ποσότητας.

Μαγειρεύοντας σε μια έρημο της Τυνησίας (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Πιστεύετε ότι είστε ένας καλός άνθρωπος; Ποιες είναι οι μεγάλες σας αδυναμίες;
Δεν είναι καλό να μιλάει κανείς για τον εαυτό του και να τον χαρακτηρίζει ως καλό άνθρωπο. Εγώ ξέρω ότι προσπαθώ να μην βλάψω κανέναν και ότι δεν έχω κακία μέσα μου για κανέναν. Το αν είμαι καλός ή κακός, ας το κρίνουν οι άλλοι.

Ατενίζοντας το Grand Canyon (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Τι φοβάστε περισσότερο;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φοβάμαι το σκοτάδι. Όσοι με ρωτούν πως τα καταφέρνω τους απαντώ πως το μυστικό μου είναι ότι έχω σταματήσει να βλέπω θρίλερ . Ο θάνατος πάντως δεν με φοβίζει. Με φοβίζει όμως ο τρόπος με τον οποίο θα πεθάνεις. Για παράδειγμα δεν θα ήθελα ποτέ να ήμουν ο αστρονόμος Giordano Bruno που τον έκαψαν στην πυρά λόγω της άποψής του ότι τα αστέρια είναι μακρινοί ήλιοι που περιβάλλονται από τους δικούς τους πλανήτες.

Tο απόγευμα στην Μύκονο (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Καθώς μεγαλώνετε συμφιλιώνεστε με τη φθορά ή νιώθετε πικρία για τον χαμένο χρόνο;
Η φθορά είναι αναπόφευκτη. Είμαι συμβιβασμένος με το γεγονός ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Λυπάμαι όταν βλέπω μεγαλύτερους ανθρώπους να βάφουν τα μαλλιά τους και να κάνουν botox, επειδή δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την φθορά.

«Δεν θέλω λοιπόν με τίποτα να σπαταλήσω ούτε ένα δευτερόλεπτο σε πράγματα που δεν έχουν αξία για μένα».

– Σκέφτεστε τον θάνατο και με ποιον τρόπο;
Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος σκέφτεται τον θάνατο. Αν κάποιος σου πει ότι δεν τον σκέφτεται, σίγουρα σου λέει ψέματα. Εγώ προσωπικά έχω περάσει εδώ και αρκετό καιρό την κρίση της μέσης ηλικίας και μου βγήκε δημιουργικά όλο αυτό. Ξέρω ότι έχω ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου και αυτό που απομένει είναι σίγουρα μικρότερο. Δεν θέλω λοιπόν με τίποτα να σπαταλήσω ούτε ένα δευτερόλεπτο σε πράγματα που δεν έχουν αξία για μένα.

Παίζοντας στην έρημο Σαχάρα (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Όταν φύγετε από τη ζωή πιστεύετε ότι θα έχετε αφήσει ένα χνάρι; Ή θεωρείτε μάταιο το πέρασμα του καθενός μας;
Το πέρασμα μας δεν είναι μάταιο αλλά έχει έναν σκοπό. Χρέος μας είναι να αφήσουμε πίσω μας έναν κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε.  Το χνάρι που θα αφήσω στην ζωή θα είναι τα παιδιά μου.

– Πιστεύετε στη μετά θάνατον ζωή; Στη μετενσάρκωση; Στην κόλαση και στον παράδεισο;
Όχι, δεν πιστεύω σε τίποτα από αυτά! Και θεωρώ ότι είναι κρίμα να χάσεις αυτή τη ζωή περιμένοντας κάτι καλύτερο στην επόμενη.

Με μια μικρή αλεπού της ερήμου (φωτογραφία: Λουκάς Χαψής).

– Για τη ζωή σε άλλους πλανήτες τι ψυχανεμίζεστε; Υπάρχει, και αν ναι θα θέλατε να έρθετε και να έρθουμε ως ανθρωπότητα σε επαφή μαζί της;
Υπάρχει ζωή στο σύμπαν. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Οι αποστάσεις όμως στο σύμπαν είναι τόσο τεράστιες που η πιθανότητα για οποιαδήποτε εξωγήινη επαφή είναι απειροελάχιστη. Η απάντηση από το μήνυμα του Arecibo αν ποτέ υπάρξει θα φθάσει στην γη σε 50.000 χρόνια. Δυστυχώς όμως το πιθανότερο είναι ότι τότε, δεν θα υπάρχει κανείς για να το διαβάσει.

Με τα παιδιά στον Αρκτούρο.

– Είναι τελικά στο χέρι μας να νοηματοδοτήσουμε την ύπαρξη μας; Και ποιον τρόπο έχετε επιλέξει εσείς να το κάνετε στο χρόνο που σας έλαχε σε αυτόν τον πλανήτη;
Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο καθένας γεννιέται με ένα χάρισμα μέσα του. Αισθάνομαι τυχερός που βρήκα αυτό το χάρισμα και κάνω κάτι που αγαπάω. Είμαι υπέρ της δημιουργίας και όχι της καταστροφής και πιστεύω ότι με αυτό που σου δόθηκε στη ζωή πρέπει να κάνεις ό, τι καλύτερο μπορείς.

 

Διαβάστε ακόμα: Περικλής Κοροβέσης – «Δεν μετανιώνω για τίποτα. Τέτοια ζωή που έκανα κι αυτή θα ξανακάνω».

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top