Olympus marathon 2016

Συμμετέχοντας στον Olympus Marathon το 2016.

Η βασική σας ασχολία στη ζωή;
Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί τρέχετε;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να είναι εκτενής και να περιγράφει όλα τα θετικά που προκύπτουν από την άθληση. Από τη μείωση του βάρους, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων μέχρι την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, την βελτίωση της μνήμης και των νευρωνικών δικτύων στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλά άρθρα αρκετά αναλυτικά και εμπεριστατωμένα. Η δική μου συνοπτική εκδοχή είναι ότι τρέχω γιατί έτσι απομακρύνομαι από τον κακό μου εαυτό.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Η αλήθεια είναι πως με την ενασχόληση οι στόχοι αλλάζουν. Ο πρώτος μου στόχος, θυμάμαι, ήταν να ολοκληρώσω τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας σε 2 ώρες. Ο τωρινός μου στόχος είναι η πιο γρήγορη μαραθώνια εκδοχή μου τον φετινό Απρίλιο στο Παρίσι.

Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα, ακόμα και όταν είστε κουρασμένος;
Θυμάμαι πόσο αλλάζουν τα συναισθήματα μου από τη στιγμή που πατήσω το start στο ρολόι και μετά.

Έχετε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ-φετίχ που φοράτε στο τρέξιμο;
Φετίχ όχι, τα απαραίτητα μόνο.

Athens Authentic Marathon 2016_manos

Τρέχοντας στον Μαραθώνιο της Αθήνας το 2016.

Τρέχετε μετά μουσικής;
Πάντα έτρεχα με μουσική. Τη θεωρώ ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, ειδικά στις μοναχικές προπονήσεις. Στους αγώνες, όμως, και στις προπονήσεις πολύ υψηλής έντασης συγκεντρώνεσαι καλύτερα χωρίς μουσική.

Τι σας «ρίχνει» στο τρέξιμο;
Δεν νομίζω ότι με ρίχνει κάτι. Ίσως όταν τελειώνει η μπαταρία στα ακουστικά μου.

Και τι σας «ανεβάζει» περισσότερο;
Ο χαιρετισμός από τον οποιοδήποτε δρομέα που συναντάω στην παραλιακή τα πρωινά του Σαββάτου.

Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις;
Στις μεγάλες αποστάσεις είναι αλήθεια πως σου περνάνε πολλά πράγματα από το μυαλό. Η προπόνηση που έχεις μπροστά σου και η εξέλιξή της και, γενικά, όλα τα θέματα της καθημερινότητας που σε απασχολούν. Το τρέξιμο είναι για μένα ένα αξιόπιστο «φίλτρο» από το οποίο περνάω όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρω.

Από που αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας;
Έμπνευση αντλώ από τους συναθλούμενούς μου, τον προπονητή μου και τους δικούς μου ανθρώπους.

Το τρέξιμο είναι για εσάς και διαλογισμός; Νιώθετε ότι σας ωφελεί και ψυχικά;
Στο τρέξιμο σκέφτεται κανείς πολλά. Ευχάριστες στιγμές, προβλήματα, στόχους που έχει θέσει. Κάνεις μια συζήτηση με τον εαυτό σου για τα πράγματα που σε απασχολούν και σίγουρα αυτό σε ωφελεί ψυχικά. Βρίσκει ο καθένας τις ισορροπίες του. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι διαλογισμός. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα.

Είναι αλήθεια ότι προκαλεί έναν γλυκό «εθισμό»; Πόσο εξαρτημένος νιώθετε;
Ναι, σίγουρα υπάρχει ένα είδος εθισμού ο οποίος προκύπτει από την ανάδραση των οφελών που προκύπτουν από αυτό. Αλλά το ίδιο φαντάζομαι πως ισχύει και για τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και η κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης που είναι, επίσης, της μόδας.

Έχετε λάβει μέρος σε αγώνες; Τι σας έμεινε από την εμπειρία;
Έχω λάβει μέρος σε αρκετούς αγώνες, κυρίως στην Ελλάδα. Κάθε αγώνας έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό ανάλογα με το είδος και το μέγεθός του. Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι πως οι αγώνες τοποθετούν την προετοιμασία, την έπαρση και την εμπειρία του καθενός σε μια αντικειμενική βάση.

 «Το τρέξιμο είναι για μένα ένα αξιόπιστο “φίλτρο” από το οποίο περνάω όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρω».

Έχετε τρέξει σε μαραθώνιο;
Έχω λάβει μέρος σε τέσσερις δρομικούς μαραθώνιους και δυο μαραθώνιους βουνού. Κάθε είδος έχει τη δική του δυσκολία και ομορφιά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;
Οι ξηροί καρποί και τα αυτοσχέδια παστέλια μου!

Έχετε τραυματιστεί τρέχοντας;
Ευτυχώς μόνο μια φορά κι αυτή ελαφρά σε έναν αγώνα βουνού στους Δελφούς. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να μην τραυματιστεί κάποιος από την υπερπροπόνηση διότι τέτοιου είδους τραυματισμοί σε ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Διαβάστε ακόμα: «Τρέχω γιατί έτσι βρίσκομαι πιο κοντά στη θετική πλευρά του εαυτού μου»


Πού τρέχετε συνήθως και γιατί;
Τις τεχνικές προπονήσεις (διαλειμματικές) τις κάνω σε διάδρομο στο γυμναστήριο. Είναι πιο εύκολο, δεν σε εμποδίζει ποτέ ο καιρός και εκτιμώ ότι η καταπόνηση που δέχεται το σώμα είναι μικρότερη. Τις υπόλοιπες, ανάλογα με το πρόγραμμα, τις κάνω στο βουνό, στην παραλιακή ή όπου αλλού βρεθώ.

Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;
Νομίζω πως είναι ο Μαραθώνιος του Ολύμπου. Το κομμάτι της ανάβασης είναι μαγικό. Οι εναλλαγές στα χρώματα μέσα στο μονοπάτι σε κάνουν να ξεχνάς για λίγο την δοκιμασία της ανάβασης και νιώθεις ένα είδος ανταμοιβής για αυτό που έχεις επιλέξει να κάνεις.

Έχετε τρέξει στο σκοτάδι και πού;
Όχι δεν έχω τρέξει, αλλά το θεωρώ αρκετά challenging. Ειδικά σε trail διαδρομή, αν και αυτό σημαίνει κάποιου είδους αγώνα υπεραπόστασης που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.

«Oι ομαδικές είναι πιο διασκεδαστικές, καθώς οι “δρομικές” συζητήσεις και τα πειράγματα είναι ατελείωτα».

Κάνετε διατάσεις;
Ναι, ειδικά μετά το τέλος της προπόνησης.

Πώς μετράτε την απόσταση που διανύετε;
Χρησιμοποιώ ένα ρολόι με GPS. Νομίζω πως είναι απαραίτητο για κάποιον που θα ασχοληθεί με το τρέξιμο λίγο πιο «ζεστά».

Προτιμάτε να τρέχετε μόνος ή με παρέα;
Μου αρέσουν και οι δύο εκδοχές. Οι μοναχικές προπονήσεις έχουν ένα χαρακτήρα εσωτερικού διαλόγου ενώ οι ομαδικές είναι πιο διασκεδαστικές, καθώς οι «δρομικές» συζητήσεις και τα πειράγματα είναι ατελείωτα.

Olympus marathon 2016_manos

«Το trail running στο βουνό είναι από τις πιο όμορφες εκδοχές τρεξίματος».

Έχετε κάνει trail running στο βουνό;
Έχω κάνει. Είναι από τις πιο όμορφες εκδοχές τρεξίματος.

Barefoot (ξυπόλητο) τρέξιμο;
Έχω δοκιμάσει, σε διάδρομο βέβαια. Εκτιμώ πως βελτιώνει πολύ το «πάτημα» και τη γενικότερη δρομική οικονομία, αλλά είναι δύσκολο και επικίνδυνο να προπονείσαι ξυπόλητος σε εξωτερικό περιβάλλον.

Το τρέξιμο σάς βοήθησε να ξεπεράσετε κάποια εξάρτηση;
Εννοείται! Πάντα αντικαθιστάς μια εξάρτηση με μία άλλη. Απλά φροντίζεις η νέα εξάρτηση να είναι πιο «αθώα» ή πιο εποικοδομητική.

«Έχουν “τρελαθεί” όλοι με το τρέξιμο, γιατί είναι εύκολο. Άλλωστε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια όλοι έχουν κρυμμένο κάπου σε κάποια ντουλάπα».

Αλήθεια τώρα: Δεν υπάρχουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες που βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;
Υπήρχαν πολλές τέτοιες εβδομάδες, μήνες και χρόνια που βαριόμουνα και δεν έτρεχα. Ή που ξεκίναγα για 2-3 εβδομάδες και μετά κάτι «σημαντικό» συνέβαινε και σταματούσα. Οπότε έχω «καταναλώσει» όλη τη βαρεμάρα προκαταβολικά τα προηγούμενα χρόνια.

Τελικά έχει πλάκα να τρέχεις, ή είναι συνήθεια για μαζοχιστές;
Τελικά είναι θέμα ηλεκτροχημείας. Δημιουργείται μια αφορμή για να ξεκινήσεις το τρέξιμο και, αν καταφέρεις να «πειθαρχήσεις» για λίγες εβδομάδες, μετά αναλαμβάνουν οι ορμόνες.

Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν «τρελαθεί» τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;
Γιατί πέρα από το γεγονός ότι έχει γίνει μόδα, είναι και εύκολο. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια όλοι έχουν κρυμμένο κάπου σε κάποια ντουλάπα.

Έχετε κάποιον αγαπημένο(η) δρομέα;
Ναι, πολλούς. Τον Γιώργο, τον Θανάση, τον Ανδρέα, τον Ζαχαρία, τον Χρήστο, τον Θοδωρή, τον Νίκο, την Αθανασία, την Πηνελόπη, την Μαίρη και όλους τους υπόλοιπους «συναθλητές» απο την ομάδα του myathlete που προσπαθούν και καταφέρνουν να συνδυάζουν επάγγελμα, οικογένεια και τρέξιμο.

 

Διαβάστε ακόμα: Τρέχοντας με την ελίτ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top