Εκεί που το νερό ενώνεται με την ύλη. (Φωτογραφίες: Spyros Hound για την Design Ambassador).

Η πολυτέλεια του μηδέν πράττειν

Το slow living είναι πρόθεση, αλλά και ανάγκη. Όταν ζεις καθημερινά σε ταχύτητες που αγγίζουν τις ανθρώπινες αντοχές, τότε, ναι, αυτό που αποζητάς είναι η ηρεμία, η χαλάρωση και ο κατευνασμός. Αυτό προσφέρει το ολοκαίνουριο Meraviglia έξω από την Πρέβεζα: μια μινιμαλιστική, κομψή και «φευγάτη» εκδοχή αυτού που οι Ιταλοί αποκαλούν dolce far niente. Δηλαδή, «τη γλύκα του να μην κάνεις τίποτα» (εκτός ίσως από μια βουτιά στην ιδιωτική σου πισίνα και μια περιποίηση στο spa του ξενοδοχείου).

Το Meraviglia Slow Living, άνωθεν.

Παρότι η πλειοψηφία οσμίζεται το θέρος στην κυκλαδική αύρα, στην κρητική λεβεντιά, στην επτανησιακή αρχοντιά, στον δωδεκανησιακό εξωτισμό, υπάρχουν και τόποι στην ηπειρωτική Ελλάδα που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Η Πρέβεζα είναι ένας τέτοιος προορισμός μοναδικού φυσικού κάλλους και δυνατοτήτων (γαστρονομικών, ιστιοπλοϊκών και άλλων) που μόνο όποιος την επισκεφθεί μπορεί να ανακαλύψει. Εκεί, σε μια απόμερη ακτή, βρίσκεται το Meraviglia Slow Living.

Το concept του slow living αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Βασίλη Μπαρτζώκα και την Design Ambassador, κατόπιν πρόσκλησης από τον αρχιτέκτονα. «Το positioning του ξενοδοχείου στηρίχθηκε στις σχεδιαστικές αρχές που δεν είναι άλλες από την απόλυτη χαλάρωση, την αποσύνδεση και την ηρεμία, την απόλαυση της φύσης σε αργούς ρυθμούς. Ό,τι δηλαδή επιθυμεί ο δυνητικός επισκέπτης ενός τέτοιου ξενοδοχείου», λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Το τζάκι, φυσικά, δεν θα το χρειαστείτε τώρα, αλλά τη θάλασσα και με το παραπάνω.

Πρέβεζα, η ανερχόμενη

Η Πρέβεζα βρίσκεται σε κομβική θέση, καθώς είναι το σταυροδρόμι για προορισμούς όπως το Μεγανήσι και οι Παξοί που χαίρουν της εκτίμησης αρκετών τουριστών που προτιμούν τη Δυτική Ελλάδα για τις διακοπές τους. Παράλληλα, η Πρέβεζα είναι η πόλη με το μεγαλύτερο «πάρκινγκ» ιστιοπλοϊκών στην Ελλάδα δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου.

Η ολοκαίνουργια μαρίνα σκαφών στο λιμάνι είναι το νέο  στολίδι της πόλης. Είναι χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου που αποτελεί τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο της Ελλάδας. Αξίζει κανείς να δει την Πρέβεζα όχι μόνο ως ορμητήριο για προορισμούς όπως η Λευκάδα ή η Πάργα, αλλά για τη δική της ποικιλόμορφη ομορφιά. Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο και τα γραφικά της σοκάκια γύρω από τον ενετικό πύργο του ρολογιού, με στάσεις σε καλά εστιατόρια όπως το Ambassador για κρέας ή το Alati για ψάρι, θα σας προσφέρει μια μικρή ανάπαυλα από τη ραστώνη του Meraviglia.

H Πρέβεζα είναι η πόλη με το μεγαλύτερο «πάρκινγκ» ιστιοπλοϊκών στην Ελλάδα δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου.

Έξω από την πόλη βρίσκεται και ένας κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος, εκείνος της αρχαίας Νικόπολης, που κτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκτάβιο. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Και μιας και μιλάμε για μεγέθη, δύο χιλιόμετρα από το Meraviglia στη περιοχή του Μύτικα, ξεδιπλώνεται μια από τις μεγαλύτερες -και ασφαλέστερες- παραλίες της Ευρώπης: Το Μονολίθι, με 28 χιλιόμετρα μήκος και έως 80 μέτρα πλάτος.

Ο εξωτερικός χώρος του ξενοδοχείου έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να κινείται κανείς ξυπόλητος.

Το όραμα του Meraviglia

Παραλία διαθέτει και το Meraviglia, ακριβώς μπροστά του. Οι επτά πολυτελείς σουίτες του (δεν έχει άλλα δωμάτια) είναι παρατεταγμένες παράλληλα προς τη θάλασσα. Κάτι που εξασφαλίζει ανεμπόδιστη θέα, αλλά και ένα ακουστικό κύμα θαλάσσιων παφλασμών που σε μαγεύουν όλο το 24ωρο.

Όταν φτάνεις στο συγκρότημα και συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχουν γύρω άλλες περισπάσεις, αλλά ούτε και θορυβώδη εστιατόρια ή σαλόνια εντός, αυτομάτως γίνεται ένα κλικ μέσα σου και χαλαρώνεις. Ξαπλώνοντας στο κρεβάτι σου, το βλέμμα και ο νους κάνουν μακροβούτι στην ιδιωτική πισίνα, στο μπλε της θάλασσας και στο γαλάζιο του ουρανού.

Ξαπλώνοντας στο κρεβάτι σου, το βλέμμα και ο νους κάνουν μακροβούτι στην ιδιωτική πισίνα, στο μπλε της θάλασσας και στο γαλάζιο του ουρανού.

Μεταξύ πισίνας και θάλασσας υπάρχει ένας απαλός κήπος.

Για τον δημιουργό του Meraviglia Slow Living, τον Άρη Τζήμα, έναν επιχειρηματία που κατά δήλωσή του «πέρασε είκοσι χρόνια στην κατασκευή και διαχείριση μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές κατασκευαστικές εταιρείες της περιοχής πριν πραγματοποιήσει το όνειρό του», η ακουστική δύναμη του συγκροτήματος είναι ουσιαστική, καθώς κινητοποιεί μεγάλο μέρος της ευεξίας. Άρα και του slow living. Λες και ο αχός της θάλασσας σε υποβάλλει ευχάριστα σε μια διαδικασία κατεβάσματος ταχυτήτων.

Στο λεξιλόγιο του Άρη Τζήμα, slow living σημαίνει το εξής: «Πρόκειται για μια πιο ήρεμη και πιο ισορροπημένη προσέγγιση της καθημερινότητας, προκειμένου να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο να επανεκτιμήσει αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό. Πρόκειται για την επανασύνδεση με τον εαυτό σας, τους γύρω σας και τον κόσμο».

Εδώ, ο αχός της θάλασσας σε υποβάλλει σε μια διαδικασία κατεβάσματος ταχυτήτων.

Αριστερά: Ο δημιουργός του Meraviglia, Άρης Τζίμας. Δεξιά: Πρωινό με θέα.

Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας

Οι σουίτες είναι χτισμένες με πέτρα, ενώ τα δάπεδο είναι από terrezzo. Κάθε σουίτα έχει τη δική της πισίνα (αρκετά μεγάλη και απολαυστική, όχι για «δείγμα»), ενώ όλες μαζί περιζώνονται από έναν κατάφυτο κήπο με αποτέλεσμα να διανθίζεται η όσφρηση με αρώματα από δεντρολίβανο και λεβάντα.

Παντού κυριαρχεί το μασίφ ξύλο, στις πέργκολες αλλά και σε όλα τα έπιπλα των εξωτερικών χώρων. Το ίδιο ξύλο στρώνει το δάπεδο του καθιστικού, έτσι ώστε κανείς να κινείται από τα μέσα προς τα έξω και τανάπαλιν, έχοντας ξεχάσει εντελώς τα παπούτσια του. Το «τεμπέλιασμα» μεταξύ πισίνας και δωματίου ενώνει το σώμα μας με την ενέργεια του νερού και του ξύλου.

Για πρωινό στο δωμάτιο. Τι άλλο καλύτερο;

Τα δάπεδα στην κρεβατοκάμαρα και τα μπάνια έχουν επενδυθεί με χειροποίητο μωσαϊκό, συγκεκριμένης κοκκομετρίας για απόλυτη συμμετρία, ενώ η επιλογή των χρωμάτων είναι μελετημένη: δίδεται πρωτοκαθεδρία στο απαλό γκρι, το οποίο συλλειτουργεί με το κοκκινόχωμα της γης. Όπως απαιτεί η φιλοσοφία του slow living, κάθε αρχιτεκτονική κατασκευή  είναι ανάλαφρη και μοιάζει να «αιωρείται», ξεκουράζοντας το βλέμμα όπου κι αν αυτό σταθεί.

Οι χώροι των δωματίων διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα. Κάθε κρεβατοκάμαρα βρίσκεται υπερυψωμένη, μπροστά σε ένα παράθυρο που λειτουργεί σαν το ύστατο θεωρείο από το οποίο αντικρίζεις τη φύση. Στο χαμηλότερο επίπεδο, στο ύψος της πισίνας, βρίσκεται το σαλόνι της κάθε σουίτας.

Κάθε κρεβατοκάμαρα είναι υπερυψωμένη, μπροστά σε ένα παράθυρο που λειτουργεί σαν το ύστατο «θεωρείο» από το οποίο αντικρίζεις τη φύση.

Το design των επίπλων είναι μια μίξη από Σκανδιναβία και Ελλάδα.

Οι αρχιτεκτονικές και σχεδιαστικές λύσεις, έχουν αναδείξει οργανικά τη φιλοσοφία του Meraviglia, και το έχουν εναρμονίσει με το περιβάλλον. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι έχουν φτιαχτεί με την τεχνοτροπία της πατητής τσιμεντοκονίας, κάτι που έχει γίνει και με τα δάπεδα στις εξωτερικές αυλές, ενώ χειροποίητη είναι και η εντυπωσιακή επένδυση των τοίχων (stucco veneziano) στο χώρο του spa.

Το οικόπεδο αγκαλιάζει ένα πέτρινο χειροποίητο τοιχίο με τεχνοτροπία ξερολιθιάς, από πετρώματα της περιοχής.

Το Meraviglia Slow Living είναι pet friendly.

Ζώντας εντός και εκτός

Στην εξωτερική αυλή κάτω από την τεράστια ξύλινη πέργκολα με επένδυση μπαμπού, απλώνεται ανάμεσα στους κήπους το παραδοσιακό δάπεδο από παλαιωμένους κυβόλιθους. Το οικόπεδο αγκαλιάζει ένα πέτρινο χειροποίητο τοιχίο με τεχνοτροπία ξερολιθιάς, από πετρώματα της περιοχής. Έτσι, η όλη κατασκευή μοιάζει αρκετά ανάλαφρη, σα να αναδύεται από το έδαφος.

Παντού κυριαρχεί η μασίφ ξυλεία teak, suar και iroko.

Μεταξύ της πισίνας και της θάλασσας μεσολαβεί ένας κήπος χαμηλής φύτευσης με «χνουδωτά» φυτά, που θαρρείς τεμπελιάζουν κι αυτά παραδομένα στο απαλό αεράκι, αθόρυβα. Αθόρυβη -κι αυτό πρόκειται για επιτυχία της μηχανικής- είναι και η πισίνα. Η καμπυλότητα της υπερχείλισης, απορροφά τον ήχο του νερού που ανακυκλώνεται. Τίποτε δεν αποσυντονίζει το slow living.

Τα δωμάτια είναι διαρθρωμένα σε δύο διακριτά επίπεδα.

Αυτό που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς στη διαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων είναι ο συνδυασμός της εκλεπτυσμένης απλότητας (το λεγόμενο less is more) με την λεπτή πολυτέλεια (τίποτα φανταχτερό που να κουράζει). Η σχεδιαστική φιλοσοφία συνδυάζει την Ελληνική παράδοση, το σκανδιναυικό ντιζάιν και ορισμένες ιταλικές καλλιτεχνικές πινελιές.

Meraviglia στα ιταλικά σημαίνει «θαύμα».

Νυχτερινή λήξη: για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης.

Δύο από τις επτά σουίτες, οι δύο γωνιακές, είναι 65 τετραγωνικών μέτρων με 100 τετραγωνικά πισίνας και 150 ιδιωτικού κήπου, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ενώ οι υπόλοιπες πέντε είναι των 40 ή 43 τετραγωνικών και μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα. Για να μην γευτούμε μόνοι μας το μικρό «θαύμα» του Ιονίου. Μην ξεχνάμε πως Meraviglia στα ιταλικά σημαίνει «θαύμα». Άρα, η ονομασία του ξενοδοχείου μόνο τυχαία δεν είναι.

Τα νυχτερινά φώτα. Σαν πίνακας ζωγραφικής από ψηλά.

Τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν το 2018 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2021 υπό την αρχιτεκτονική επίβλεψη του Σωτήρη Τσέργα και του γραφείου Block 722. Στο χώρο των οκτώ στρεμμάτων που περιβάλει το συγκρότημα, καθώς και στον ταρατσόκηπο, φυτεύτηκαν 15.000 φυτά. Την αρχιτεκτονική τοπίου επιμελήθηκε η Ζωή Καρακινάρη του γραφείου Z-TOPOS – LANDSCAPE με τον κηποτέχνη Γιώργο Ματσίρα.

Στο χώρο των οκτώ στρεμμάτων που περιβάλει το συγκρότημα, καθώς και στον ταρατσόκηπο φυτεύτηκαν 15.000 φυτά.

Οσο πιο κοντά στη φύση γίνεται.

Γαστρονομία και ευεξία

Το Meraviglia δεν διαθέτει εστιατόριο, και η επιλογή αυτή είναι σκόπιμη. Εδώ προέχει η ιδιωτικότητα, και γι αυτό αναπτύσσουν ένα απλό και σοφιστικέ in room dining service. Με υλικά από το βιολογικό μποστάνι του ξενοδοχείου μπορεί κανείς να δειπνήσει στο ιδιωτικό του ξύλινο ντεκ κάτω από τα αστέρια, να απολαύσει πρωινό στο κρεβάτι, να κολατσίσει δίπλα στην πισίνα ολημερίς.

Η άλλη βασική υπηρεσία του ξενοδοχείου εκτός από το φαγητό, είναι η περιποίηση του σώματος και της ψυχής μέσα από το σύγχρονο γυμναστήριο και spa του. Σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τη σουίτα σας, μπορείτε να καταδυθείτε σε έναν χώρο ηρεμίας και αναζωογόνησης, και να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό μασάζ.

Το γερμανικό design συνδυάζεται με το αίσθημα ασφάλειας που σου προσφέρει αυτό το αυτοκίνητο στο δρόμο (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης για το Andro. Total look by Scala).

Ξεκούραση, απόλαυση και αναζωογόνηση είναι το τρίπτυχο της εμπειρίας στο Meraviglia Slow Living. Εδώ οι μέρες κυλάνε ήσυχα με ένα εκλεκτό βιβλίο, κάνοντας διαλογισμό, «αδειάζοντας» το μυαλό από τις σκοτούρες του άστεως. Με συντροφιά τα χελιδόνια που διαγράφουν σχήματα στον ορίζοντα και κάθε τόσο βουτάνε για να πιουν μια μικρή, χελιδονίσια γουλιά από το νερό της πισίνας.


Στον δρόμο για την Πρέβεζα με Audi

Ο ορισμός της οδηγικής ασφάλειας (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης για το Andro).

Το Andro team ταξίδεψε έως την Πρέβεζα με το νέο μοντέλο της Audi Q2 1.5 TFSI STRONIC 150HP. Πρόκειται για την εξελιγμένη εκδοχή του γνωστού Q2. Ένα από τα πλέον δημοφιλή SUV που βγαίνει στους δρόμους φρεσκαρισμένο. Εξοπλισμένο με νέα τεχνολογικά καλούδια, έχοντας σταθερή οδηγική ασφάλεια, αλλά και κομψότητα γερμανικού design.

Το Andro team ταξίδεψε ως την Πρέβεζα με το νέο μοντέλο της Audi Q2 1.5 TFSI STRONIC 150HP (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης για το Andro. Total look by Scala).

Αυτό που σου μεταφέρει τούτο το αυτοκίνητο είναι μια εδραία αίσθηση αυτοπεποίθησης. Αν ακολουθήσεις όλους τους κανόνες οδήγησης δεν υπάρχει περίπτωση να σου συμβεί κάτι απρόοπτο στο τιμόνι αυτού του προϊόντος της γερμανικής τεχνολογίας. Μοιάζει σαν ένα ντρεσαρισμένο καθαρόαιμο άλογο που ξέρει να συμπεριφερθεί σωστά σε όλες τις συνθήκες. Σπορ, αλλά και ταυτόχρονα κομψό, το Audi Q2 1.5 TFSI STRONIC 150HP είναι ένα λειτουργικό αμάξι πόλης, αλλά και ένας ταξιδιάρικος σύντροφος για μεγάλες αποστάσεις.

 

 

Διαβάστε ακόμα, Contessina Suites and Spa: η Ζάκυνθος απέκτησε το δικό της 5στερο boutique hotel.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top