Εδώ και 60 χρόνια, ο ήρωας του Graton συναγωνίζεται με πραγματικές ομάδες και πραγματικούς οδηγούς, σε πραγματικές πίστες. (photo credit Michel Vaillant site officiel)

  Κι όμως είμαστε πολλοί και ευτυχώς παίρνουμε κι άλλους, πολύ νεότερους, μαζί μας, μεταφέροντάς τους για λίγο στον κόσμο που μεγαλώσαμε. Ο οποίος, εκτός από αμερικανική, και γενικά αγγλόφωνη, ποπ κουλτούρα, συμπεριλάμβανε και αρκετή γαλλόφωνη. Ο λόγος ήταν απλός: οι Γάλλοι είχαν τα καλύτερα κόμικς – και τον Louis de Funès. Διότι καλοί οι Superman, Batman, Wonder Woman κ.λπ., αλλά καλοί για τα Αμερικανάκια. (Peanuts και MAD εξαιρούνται).

  Ψάχνοντας το τέλειο άλλοθι, ότι δηλαδή αυτό θα μας βοηθούσε στο «στρώσου να διαβάσεις Γαλλικά», μια συνδρομή στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Tintin” (κάτι σαν συνδρομή στον ΟΤΕ TV ή στο Netflix, για να συντονιστείτε οι νεότεροι) ήταν κάτι για το οποίο άξιζε να χτυπάς τα πόδια σου με δύναμη στο πεζοδρόμιο σε όλη τη διαδρομή από τα Χαυτεία έως το βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη, στη Νίκης. Και να εισπράττεις τις αντίστοιχες σφαλιάρες.

  Ο Michel Vaillant είναι πνευματικό τέκνο του Jean Graton που σχεδίαζε τις ιστορίες του μέχρι τα 80 του χρόνια, οπότε και ανέλαβε να συνεχίσει ο γιος του. (photo credit Monaco Hebdo)

  Οι λόγοι; Πολλοί, αλλά ένας ξεχώριζε: Ο Michel Vaillant! Ο καταπληκτικός πιλότος, o σχεδιαστής αυτοκινήτων, o πιστός φίλος που αψηφά το θάνατο στην πίστα για να γίνει πρωταθλητής κόσμου, ενώ παραμένει συνάμα συγκρατημένος, ταπεινός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του. Που μέσα στην πίστα μπορεί να ξεπερνάει όλα τα προβλήματα, χωρίς να είναι άτρωτος. Που γνωρίζει το φόβο, το θυμό, την απογοήτευση… Τι άλλο θέλει η παιδική φαντασία;

  Ο Michel Vaillant είναι πνευματικό τέκνο του γεννημένου, τον Αύγουστο του ’23, στη Γαλλία, Jean Graton. Δημιουργήθηκε το 1957 στο Βέλγιο (που αλλού;), όπου ο Graton είχε εγκατασταθεί, και οφείλει την επιτυχία του σε όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως στην επιμονή και το ταλέντο του δημιουργού του να αναπαριστά τα πάντα με σχολαστική ακρίβεια.

  Η επιτυχία του Michel Vaillant συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας περάσει από το χαρτί στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, αλλά και σε αληθινούς, σύγχρονους αγώνες.

  Από πολύ μικρός ο Graton επισκεπτόταν τις πίστες και παρακολουθούσε τους αγώνες αυτοκινήτου, έχοντας μάλιστα γίνει γνωστός στους περισσότερους οδηγούς την εποχής, φωτογραφίζοντας στιγμιότυπα για να γράψει και να σχεδιάσει μετά τις ιστορίες του, δίνοντας σε κάθε μια την πιστότητα, τον ρεαλισμό και την αληθοφάνεια που έκαναν τον ήρωά του διάσημο.

  Από τότε, όλα αυτά τα χρόνια, ο Michel συναγωνίζεται με πραγματικές ομάδες και πραγματικούς οδηγούς, σε πραγματικές πίστες, παίρνει μέρος σε πραγματικές εκθέσεις αυτοκινήτων και αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα.

  Michel Vaillant: καταπληκτικός πιλότος, σχεδιαστής αυτοκινήτων και πιστός φίλος που αψηφά το θάνατο στην πίστα για να γίνει πρωταθλητής κόσμου (photo credit Paolo Savigni)

  Εντάξει, μερικά όχι και τόσο πραγματικά, όπως ο ανταγωνισμός με τον μεγαλομανή, άσπλαχνο, πάμπλουτο (μαζί πάνε αυτά), βουδιστή(!) Leader, που άλλο δεν έχει στο μυαλό του παρά πώς να κάνει κακό στην οικογένεια Vaillant και τον Michel προσωπικά. Διότι πάντα χρειάζεται ένας κακός. Πώς αλλιώς θα φανεί το μεγαλείο του καλού Michel; Που, εκτός των άλλων, ήταν και άσσος στο ποδόσφαιρο, στο τένις, στο σκι, στο τζούντο…

  Η επιτυχία του Michel Vaillant συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας περάσει από το χαρτί στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο (με τον πολύ Luc Besson να έχει βοηθήσει σε αυτό), αλλά και σε αληθινούς, σύγχρονους αγώνες, σε αληθινές πίστες με αληθινά αγωνιστικά αυτοκίνητα που «βαφτίζονται» για την περίσταση “Vaillante”. Ενώ φυσικά μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ιστορίες αγοράζοντάς τες από το iTunes – σιγά μην τους ξέφευγε.

  Σε αντίθεση με πολλά επιτυχημένα κόμικς που οφείλονται σε συνεργασίες σκιτσογράφων με σεναριογράφους, ο Graton, όπως άλλωστε και ο Georges Remi (“Hergé”), δούλευε μόνος του. Η ιστορία της οικογένειας Vaillant ξεκινάει το 1959 και από τότε, στις κοντά 100 περιπέτειές του, ο Michel και η ομάδα του έχουν πάρει μέρος σε σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα: F1, IndyCar, Ράλλυ, αλλά και στο Paris-Dakar, στο MotoGP, σε αγώνες enduro και γενικά σε οτιδήποτε μηχανοκίνητο.

  Σε 100 περίπου περιπέτειες, ο Michel έχει πάρει μέρος σε αγώνες με οτιδήποτε μηχανοκίνητο. (photo credit Michel Vaillant site officiel)

  Ο Michel, παρά τα χρονάκια του, και ένα palmarès που ξεκινάει το 1957 με το Rallye Monte Carlo και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, βαστιέται μια χαρά και το μόνο που αλλάζει πάνω του, όπως σε όλους τους «αγέραστους» ήρωες, είναι η εκάστοτε μόδα της εποχής – και τα αυτοκίνητα φυσικά.

  Το 2004, ο Jean Graton, σε ηλικία 80 ετών, αποφάσισε να… συνταξιοδοτηθεί και να σταματήσει να σχεδιάζει. Οι ιστορίες του ωστόσο συνεχίζονται από τον γιο του, Philippe Graton και τους σχεδιαστές του Studio Graton το οποίο ο ίδιος δημιούργησε.

  Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το όνομα του ήρωα του Graton μπορεί και να είναι εμπνευσμένο από το όνομα του «πατέρα» του αυτοκινήτου, Karl Friedrich Michael Vaillant Benz, με το Vaillant να ήταν το πατρικό όνομα της μητέρας του Benz. Εκτός βέβαια κι αν πρόκειται για σύμπτωση…

  //O Αλέξανδρος Κορέσσης γράφει δημόσια για αυτοκίνηση και αυτοκίνητα.

   

  Διαβάστε ακόμα: Στο δημιουργικό και παράξενο μυαλό του κυρίου Jamie Hewlett

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top