Girl laying on bed looking at her mobile phone

  Η εξάρτηση από το κινητό και τα social media επηρεάζει και τη σεξουαλική ζωή. (Φωτό: Cosmopolitan)

  Πρόσφατη έρευνα της New York Post σε δείγμα 1.747 γυναικών στην Αγγλία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 62% από αυτές χαζεύει στο smartphone τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

  Οι λόγοι που επικαλούνται είναι:
  – Για να απαντήσουν σε μια κλήση (34%)
  – Για να απαντήσουν σε ένα SMS (24%)
  – Για να απαντήσουν σε ένα email (22%)
  – Για να μπουν στο Facebook (4%).

  less-text-more-sex

  Η έρευνα της AVG Technologies δείχνει ότι το 57% των γυναικών προτιμάει να στερηθεί το σεξ επί επταήμερο παρά το smartphone. (Φωτό: Men’s Health)

  FOMO: Fear of Missing Out

  Καλά, έχουμε γίνει τόσο εξαρτημένοι από το γαμημένο κινητό, ώστε μας είναι πια αδύνατο να επιδοθούμε σε ένα θεάρεστο φίκι-φίκι δίχως να μας αποσυντονίσει και η παραμικρή του δόνηση; Απ’ ό,τι φαίνεται, το FOMO έχει κάμψει κάθε αντίσταση.

  Τι είναι το FOMO; Είναι το νέο σύνδρομο που προσβάλλει τους εξαρτημένους από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι οποίοι ζουν διαρκώς με το φόβο ότι κάτι θα χάσουν: μια πληροφορία, ένα scoop, ένα κουτσομπολιό, κάποια viral μαλακία. Σαν το σκύλο του Παβλόφ ένα πράγμα.

  Όπως οι τοξικομανείς, αδυνατούν να αφήσουν έστω και λεπτό το κινητό τους, από φόβο μπας και βρεθούν εκτός. Σ’ ένα πρόσφατο άρθρο του, το GQ δικαίως συγκρίνει το FOMO με τη δοκιμασία των κονταριών στα Κο-Λαντά (απέναντι από τα Πουκέ), σκοπός της οποίας είναι να μείνεις πάνω τους όσο περισσότερο γίνεται, αγνοώντας ζέστη, δίψα, κράμπες. Αν πέσεις (άλλως, αν κοπεί η επικοινωνία), αποκλείεσαι. Διαβάστε και το άρθρο της Τζούλη Αγοράκη «Μια μέρα χωρίς κινητό».

  Απ’ ό,τι φαίνεται, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται σήμερα το κινητό τους ως μόσχευμα. Το 66% των χρηστών, αφού κάνει σεξ παρουσία του, κοιμάται έχοντάς το δίπλα του ή βάζοντάς το κάτω από το μαξιλάρι.

  Μια άλλη έρευνα, της AVG Technologies αυτήν τη φορά, δείχνει ότι το 57% των γυναικών προτιμάει να στερηθεί το σεξ επί επταήμερο παρά το smartphone. Έχει για εναλλακτική το εικονικό σεξ και τα πορνοσάιτ. Τα προτιμάει μάλιστα από τη βαρετή, επαναλαμβανόμενη, κλασική ιεραποστολική στάση, η οποία με το πέρασμα των χρόνων έχει χάσει σε ποιότητα και δεν φαντάζει ιδιαίτερα δελεαστική.

  phone-check-significant-other-291x354

  Απ’ ό,τι φαίνεται, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται σήμερα το κινητό τους ως μια προέκταση του εαυτού τους. (Φωτό: Digital Trends)

  Ζευγάρι και smartphone: μια τοξική σχέση

  Απ’ ό,τι φαίνεται, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται σήμερα το κινητό τους ως μια προέκταση του εαυτού του. Ή, μάλλον, ως μόσχευμα. Το 66% των χρηστών, αφού κάνει σεξ παρουσία του, κοιμάται έχοντάς το δίπλα του ή βάζοντάς το κάτω από το μαξιλάρι. Στα fora, όλο και περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η προοδευτική παρείσφρησή του στη σχέση γίνεται η κύρια αιτία για τη διακοπή της.

  Όπως συμβαίνει, ωστόσο, με κάθε εξαρτημένο, η παραδοχή αργεί να έρθει. Στις έρευνες, το δείγμα δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στην περιγραφή της «nomophobia» (no mobile phobia). Εντούτοις, πολλαπλασιάζονται οι εφαρμογές που, επί πληρωμή, μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ για κάνα 8άωρο (βλ. Freedom, Anti-social), με σκοπό την αποτοξίνωση.

  Η Sherry Turkle, συγγραφέας του Alone together (Μόνοι μαζί), υπογραμμίζει σε ένα άρθρο της στη Le Monde πως το να τσεκάρεις συνεχώς τα mails παρουσία άλλων είναι εξίσου μεταδοτικό για τον περίγυρό σου με κάποιον που χασμουριέται.

  Το φαινόμενο σε αφήνει κάγκελο (πεσμένο). Smartphone ή smart sex; Ήρθε η ώρα ο αλέκτωρ να λαλήσει.

   

  Διαβάστε ακόμα: Γιατί η γιόγκα είναι hot, very hot

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top